Σε τροχιά υλοποίησης ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου EastMed

Ένα ακόμη σημαντικό ενεργειακό διεθνές πρόγραμμα με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου φαίνεται ότι οδεύει προς υλοποίηση.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει η εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή» στις 5 Δεκεμβρίου 2017 αναμένονται οι πρώτες υπογραφές για τις βασικές προδιαγραφές προώθησής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης (US Geological Survey), στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Λεβαντίνης υπάρχουν ανακτήσιμα αποθέματα 3,4 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Λόγω της στρατηγικής σημασίας του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εκτιμάται ότι η χρηματοδοτική εμπλοκή της Ε.Ε. είναι βέβαιη αφού μέχρι στιγμής έχουν χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν οι προπαρασκευαστικές μελέτες. Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα του έργου ο αγωγός EastMed έχει συνολικό μήκος 1.900 χλμ., εκ των οποίων τα 1.300 υποβρύχια με δυνητικό κόστος 6,2 δις ευρώ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, θα ακολουθήσει την εξής όδευση: Κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα. Το έργο θα υλοποιηθεί από την εταιρεία IGI Poseidon S.A., η οποία έχει αναλάβει επίσης την κατασκευή της απόληξης του αγωγού στην Ιταλία ως ξεχωριστό έργο (αγωγός Poseidon) με μία υποβρύχια σύνδεση περίπου 210 χλμ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.