Σε περιδίνηση κυβέρνηση και Καμμένος, λόγω Σ. Αραβίας

Σε «πρόβα εκλογών» μετατρέπεται ντε φάκτο η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν με ιδιαίτερη ένταση τα ξίφη τους, ενώ στη συνεδρίαση αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί εμπλοκής του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς: Πρώτον, επισκιάζεται το αφήγημα περί success story της κυβέρνησης Τσίπρα με μοχλό τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Δεύτερον, ακυρώνεται η προσπάθεια να βρεθεί η Ν.Δ. σε θέση άμυνας στα θέματα διαφάνειας, μέσω της αξιοποίησης των Paradise Papers, ενώ πλήττεται και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Tρίτον, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αποκαλύψεις, ενώ η παραμονή του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ αποτελεί όρο για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Ο εντεινόμενος προβληματισμός του κ. Τσίπρα αποτυπώνεται και στην επιλογή να μεταθέσει τη συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ώστε να είναι παρών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρήσει να παραμείνει έξω από το «κάδρο» της αντιπαράθεσης για την υπόθεση.

Πλέον, υπό την πίεση και του κυβερνητικού του εταίρου ή κατ’ άλλους επειδή πιστεύει ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Μητσοτάκη στις αναμετρήσεις τους στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει να στηρίξει πλήρως τον κ. Καμμένο, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» της κριτικής που έχει ασκήσει κατά καιρούς στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για θέματα διαφάνειας: Από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της Siemens, μέχρι τα δάνεια προς τα κόμματα, τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και τα Paradise Papers. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα για υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά θα επιμείνει στα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις του υπουργού Αμυνας με τον μεσάζοντα όπλων, επιχειρώντας να εμφανίσει τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνυπεύθυνους». Θα καλέσει, δε, τον πρωθυπουργό εάν επιθυμεί να συζητήσουν για το παρελθόν να το πράξει σε άλλη συζήτηση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε το ενδεχόμενο η αυριανή συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. να αξιοποιηθεί για ευρύτερες πρωτοβουλίες: Να ζητήσει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να κινηθεί η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ή η Ν.Δ. να υποβάλει πρόταση μομφής είτε κατά του κ. Καμμένου είτε συνολικά κατά της κυβέρνησης.

Τυχόν πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης –με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. ζητεί επί της ουσίας την αποχώρηση του υπουργού Aμυνας, αλλά δεν έχει τις «αντοχές» να καταθέσει πρόταση μομφής– έχει το πλεονέκτημα ότι θα μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., αλλά και θα συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ όπου έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται κριτικές φωνές και ερωτήματα για τους έως τώρα χειρισμούς. Από την άλλη, όμως, έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να εκληφθεί ως αμυντική κίνηση του πρωθυπουργού έναντι των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων.

Από την πλευρά της, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, η Ν.Δ. δεν προσανατολίζεται στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Aμυνας ή συνολικά κατά της κυβέρνησης. Στην Πειραιώς εκτιμάται πως εάν καταθέσει πρόταση μομφής και αυτή απορριφθεί από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ, επί της ουσίας η υπόθεση θα «κλείσει» πολιτικά. Αντιθέτως, τώρα θα παραμείνει ανοικτή, εξέλιξη κρίσιμη για την Πειραιώς καθώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλη πώληση οπλικού συστήματος επί υπουργίας Καμμένου.

Ακραία πόλωση

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συζήτηση μετατοπίζει την αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη σε ένα επίπεδο ακραίας πόλωσης, που δεν συνάδει με τη ρητορική του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας.

Εξάλλου, πολλοί εκτιμούν πως η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων, καθώς δοκιμάζει τις αντοχές όχι μόνο ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, –οι Ν. Φίλης και Γ. Κυρίτσης ζήτησαν να ακυρωθεί η συμφωνία– αλλά και των ίδιων των ANΕΛ.

Οπως λέγεται, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ενεργοποιηθεί προσωπικά. Ενώ τυχαία δεν είναι ούτε η οξύτατη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι ο κ. Καμμένος σε μια άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση είπε ότι θα τα αποχαρακτηρίσει ο ίδιος.

Έντυπη

ViaDiplomacy Newsroom