Σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη του αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας — Ρωσίας, η συμφωνία για την ανακήρυξη του οποίου επήλθε κατά την πορεία των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Α. Τσίπρα, στις 7 Δεκεμβρίου 2018.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα διεθνούς και πολιτιστικής συνεργασίας κ. Μιχαήλ Σβιτκόι, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Αντρέι Μάσλοβ, ο πρώτος αναπληρωτής Υπουργός Επιστήμης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ, η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα Τατιάνα Σινιούγκινα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ κ. Βλαντιμίρ Γκριγκόριεφ και πολλοί άλλοι επίσημοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Ρωσία.

«Στις 7 Δεκεμβρίου πέρυσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα από τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, δύο ηγέτες — ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος ανακοίνωσαν το έτος γλώσσας και λογοτεχνίας Ελλάδας — Ρωσίας. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίσκεψη αυτή, αναπτύχθηκαν από τους συντονιστές ένα πρόγραμμα του έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι η υλοποίηση των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ανθρωπιστικής συνεργασίας, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των νέων των δύο χωρών» επισήμανε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόβ.

«Το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα στη Ρωσία είναι πολύ μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται. Μελετάται όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά και στα σχολεία. Η Ρωσική γλώσσα, έχει επίσης ζήτηση εδώ στην Ελλάδα. Το 2008-2011, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια διακόπηκε, αλλά αναμένουμε ότι το έτος της γλώσσας και της λογοτεχνίας θα δώσει ώθηση για την αυνέχιση αυτού του έργου. Είμαι βέβαιος ότι το Έτος θα είναι γεμάτο και ότι μέχρι το τέλος του θα έχουμε καλά αποτελέσματα», τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κήρυξε και επίσημα το έτος γλώσσας και λογοτεχνίας Ελλάδας — Ρωσίας σε μία ημέρα που έχει βαρύνουσα συμβολική σημασία για τη Ρωσία.

«Είναι βέβαια γνωστή ασφαλώς βιωμένη η βαθιά σχέση των δύο κρατών στον πυρήνα της οποίας ευδοκιμεί μία παιδευτική και πνευματική συνάφεια που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα. Η σχέση αυτή μία σχέση κοινού πολιτισμού, διαπιστώνουμε ότι αυξάνει σε αξία και παίρνει σε βάθος με την πάροδο των ετών ώστε το έτος λογοτεχνίας να έρχεται να χτίσει πάνω σε γερά και δοκιμασμένα πολιτιστικά θεμέλια. Μετά την αίσια ολοκλήρωση του αφιερωματικού έτους 2016-2017 δεν υπάρχει σήμερα πιο απτή απόδειξη της κοινής βούλησης των δύο κρατών για απόδοση προοπτικής και συνέχειας από τη σημερινή τελετή και ό,τι αυτή συνεπάγεται» ανέφερε.

«Τούτο πιστοποιείται και από τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων που έχουν επιλεγεί. Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει και θα υλοποιήσει δράσεις με συνέχεια με αποτελέσματα διαρκείας και προστιθέμενης αξία για τη στενότερη γνωριμία των λαών μας μέσα από τη λογοτεχνική παραγωγή και τη γλώσσα αλλά και τη ζωντανή συνεργασία των συγγραφέων μας αλλά και των ανθρώπων των γραμμάτων και της Παιδείας γενικότερα» τόνισε.

«Αυτό δεν είναι ξεκίνημα, Η χαρά μας είναι επειδή αποτελεί τη συνέχεια. Τη συνέχεια μιας προσπάθειας του έτους 2016 και είναι ένα σκαλοπάτι για άλλα έτη που θα ακολουθήσουν. Προσπαθούμε χάρη στο ενδιαφέρον που υπάρχει και στις δύο χώρες αυτές οι δράσεις να αφήσουν πραγματική δουλειά η οποία θα έχει και συνέχεια και στον τομέα της μετάφρασης και της λογοτεχνίας και στον τομέα της πανεπιστημιακής συνεργασίας», τόνισε o Ηλίας Κλης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία.« Είναι για μένα τιμή αλλά και χαρά να έχω αυτήν την ευθύνη και χάρη στις ικανότητες του φίλου και συντονιστή εκπροσώπου του προέδρου Πούτιν τον κύριο Σβιτκόι, θα μπορέσουμε να αφήσουμε πραγματικά καλά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Την πεποίθηση ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα δώσει καινούργια ώθηση για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρώτος υφυπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ. Επισήμανε ότι στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχουν περισσότερα ρωσικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας. «Και επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους αξιωματούχους, αλλά και γενικότερα από τους κατοίκους των δύο χωρών, σίγουρα η συνεργασία και τα αποτελέσματα θα αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Πληθώρα εκδηλώσεων

Ειδικός χώρος θα είναι αφιερωμένος στις Ρώσο — Ελληνικές πολιτιστικές σχέσεις, όπου θα υπάρχουν μεταφράσεις από την αρχαία και νέα Ελληνική πραγματεία, εγχειρίδια της Ελληνικής γλώσσας, ταξιδιωτικοί οδηγοί για την σύγχρονη Ελλάδα. Στην Έκθεση βιβλίου θα παρουσιάσουν σκίτσα των ΄Ιγκορ Ολέινικοφ, Σεργκέι Αλίμοφ, και Αντρέι Κόστιν, που κοσμούν βιβλία που αναφέρονται στον Πούσκιν και τον Γκόγκολ.

Από 9 έως 12 Μαϊου 2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, στην οποία η Ρωσία συμμετέχει με την ιδιότητα της τιμώμενης προσκεκλημένης χώρας και θα κυρηχθεί η επίσημη έναρξη του αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Πολιτισμού Ρωσίας — Ελλάδας.

Μια άλλη ζώνη είναι αφιερωμένη στα Ανώτατα Ρωσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι νεαροί επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν ερωτήματά τους σε εκπροσώπους κορυφαίων Ρωσικών πανεπιστημίων, να ενημερωθούν για τους όρους εισδοχής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και τη φοιτητική ζωή στη Ρωσία.

Στον εκθεσιακό χώρο του Κρατικού Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας «Α.Σ.Πούσκιν» οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους στη Ρωσική γλώσσα σε απευθείας τηλεδιάσκεψη με αυτό το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Στο κέντρο του σταντ έχει τοποθετηθεί σκηνή με μεγάλη οθόνη για τις παρουσιάσεις και τις συναντήσεις συγγραφέων και αναγνωστών. Τις παρουσιάσεις τους σε αυτό το σημείο έχουν προγραμματίσει το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, το Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, το Κρατικό Ινστιτούτο (Πανεπιστήμιο) Διεθνών Σχέσεων, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κουμπάν. Ακόμα, ο Πρύτανης του Λογοτεχνικού Ινστιτούτου Αλεξέι Βαρλάμοφ θα αναλύσει τις εργασίες του Ινστιτούτου με ταλαντούχους νέους και νέες. Το Πανεπιστήμιο της «Φιλίας των Λαών» θα διεξάγει «Ολυμπιάδα» για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές.

Η Ανώτατη Οικονομική Σχολή θα παρουσιάσει τις εκδοτικές της δράσεις. Το συνολικό πρόγραμμα της Ρωσικής αντιπροσωπίας είναι ποικίλο και ικανοποιεί τις πιο διαφορετικές προτιμήσεις και ενδιαφέροντα.

Ο όμιλος «ΡΕΓΚΙΟΝ» θα παρουσιάσει στην οθόνη αποσπάσματα της ιστορικής και πολιτιστικής θεματικής ενότητας: «Ρωσία. Πτήση δια μέσου των αιώνων», που με λεπτότητα έχει συνενώσει τις αναπαραγωγές έργων Ρώσων ζωγράφων της περιόδου από τον 18 έως τον 20 αιώνα, με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών φωτογραφίας.

(πηγή: sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom