Σε νέα φάση μπαίνουν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ρωσίας – Σερβίας
«Η Σερβία επιθυμεί να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ, όμως, η ίδια δεν πρόκειται να το κάνει σε βάρος των εκ παραδόσεως φίλων της, ανάμεσα στους οποίους είναι η Ρωσία»,- δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ivica Dačić, στη Μόσχα, όπου έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής επιτροπής εμπορικής, οικονομικής και επιστημονο-τεχνικής συνεργασίας Σερβίας και Ρωσίας.
Η Σερβία μπορεί να πληρώσει το χρέος της προς τη ρωσική Gazprom μέσω μετοχών στην εταιρεία Petrohemija, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. Το χρέος της Σερβίας για την προμήθεια φυσικού αερίου υπέρβαλε τα 180 εκ. δολάρια. Η Gazprom πρότεινε στην Σερβία να παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2014 η προθεσμία του σχεδίου εξόφλησης για την περίοδο 1995-2000.
Επιπλέον, ο κ. Dačić ανέφερε ότι, σε αντιδιαστολή προς τον ενεργειακό τομέα, στον τομέα της γεωργίας, δηλ. στις εξαγωγές σερβικών γεωργικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας υπάρχει περίσσευμα από την πλευρά της Σερβίας, πράγμα που αποτελεί μεγάλη ενθάρρυνση για την ανάπτυξη παραπέρα συνεργασίας.
Τέλος, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε πως η Σερβία και η Ρωσία δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα όσον αφορά την κατασκευή του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα». «Η Σερβία επιθυμεί να κατασκευάσει το τμήμα αυτού του αεριαγωγού στο έδαφός της, και είναι έτοιμη να το κάνει, και για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα πρέπει να το συζητήσουν η Ρωσία και η ΕΕ»,- επισήμανε ο κ. Dačić και κατέληξε ότι είχε συνομιλίες στη Μόσχα και για την ανάγκη να εξασφαλιστούν αρκετές ποσότητες ενεργειακών μέσων για τις ανάγκες της Σερβίας κατά τη διάρκεια του επόμενου χειμώνα.
Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε ότι η Σερβία είναι η μοναδική υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η οποία δεν προσχώρησε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ένωση σε βάρος της Ρωσίας. Επιπλέον, ο κ. Dačić εξέφρασε ικανοποίηση από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι φέτος ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία ανέρχεται σε ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως, ο ίδιος υπενθύμισε πως οι διμερείς οικονομικές σχέσεις υστερούν πίσω από τις εξαιρετικά αγαθές πολιτικές σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας, και τόνισε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο και μεγάλο δυναμικό για παραπέρα προώθηση των οικονομικών σχέσεων.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας δήλωσε πως είχε μία ολόκληρη σειρά από διμερείς συναντήσεις με Ρώσους επίσημους παράγοντες στη Μόσχα, και ότι οι συνομιλίες περιστράφηκαν κυρίως γύρω από τα οικονομικά θέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε και το θέμα της παραπέρα φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, αντίστοιχα της διεύρυνσης του καταλόγου των προϊόντων για τα οποία δεν πρέπει να πληρωθούν τελωνειακοί δασμοί, όπως είναι, για παράδειγμα, κρέας των πουλερικών, ζάχαρη, τσιγάρα, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα από τη Σερβία.
«Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, εδώ πρόκειται για μέτρα συμψηφισμού, και έτσι, αν εμείς εξάγουμε αυτοκίνητα της αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT Σερβία στη ρωσική αγορά, τότε και οι Ρώσοι μπορούν να εξάγουν δικά τους αυτοκίνητα στη σερβική αγορά»,- διευκρίνισε ο κ. Dačić, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος είχε συνομιλίες στη Μόσχα και για προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, επειδή αυτός ο κλάδος αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό ατού της Σερβίας, όχι μόνο επειδή η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά επειδή η Σερβία και η Ρωσία έχουν υπογράψει, πριν από δέκα χρόνια, συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.