Σε κλοιό Τσάμηδων η επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα
Σε μια ασυνήθιστη στις διακρατικές και διπλωματικές σχέσεις πρακτική, ομάδες Τσάμηδων διαδηλωτών επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την αaπρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, που πραγματοποaιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παραμένουν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα.
Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσατι στην Αθήνα, ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του κ. Εντι Ράμα με υφυπουργούς. Της συγκέντρωσης και πορείας μάλιστα ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος αυτού Στετιμ Ιντρίζι, που κατέχει από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.
Το κλίμα της επίσκεψης είχαν δυναμιτίσει δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων ο οποίος ήγειρε ευθέως θέμα τσάμικου λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα τεθεί κατά τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά στην επίσκεψη του κ.Κοτζια.
Σκληρή υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας που με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απαίτησε απο την αλβανική ηγεσία «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» καθώς επίσης και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», καλώντας τα Τίρανα να μην ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.
Και ενώ η Αθήνα επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους ώστε οι συζητήσεις να διεξαχθούν σε καλή ατμόσφαιρα, ήρθαν τα πρωϊνά γεγονότα να σκιάσουν την επίσκεψη με την ελληνική πλευρά πάντως να αντιμετωπίζει, μέχρι στιγμής, με ψυχραιμία το ζήτημα.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που πρακτικές του είδους από αλβανικής πλευράς τορπιλίζουν επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ελλάδας, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από την ευρωπαϊκή και γενικότερα την διεθνή διπλωματία.
Προκαλεί δε δυσφορία στις Βρυξέλλες καθότι αφορά μια χώρα που ενώ πασχίζει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές ανέχεται, αν δεν υποθάλπει κιόλας πρακτικές στις διμερείς σχέσεις που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.
Ήταν 1η Νοεμβρίου του 2005 όταν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρολος Παπούλιας, μετέβη στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλφρεντ Μοϊσοιου στους Άγιους Σαράντα. Φτάνοντας στο Αργυρόκαστρο πληροφορήθηκε ότι το ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να γίνει η συνάντηση τελούσε υπό καθεστώς πολιορκίας από ομάδες Τσάμηδων. Οι αλβανικές αρχές στο αίτημα της Αθήνας να λύσουν την πολιορκία του κτιρίου για να γίνει η συνάντηση αρνήθηκαν στο όνομα της ελευθερίας των πολιτών στην Αλβανία να διαδηλώνουν ελεύθερα. Κατόπιν αυτού ο κ. Παπούλιας επέστρεψε στην Αθήνα και η συνάντηση ματαιώθηκε προκαλώντας όχι ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την Αλβανία διεθνώς.
Ένα χρόνο πριν Τσάμηδες υποδέχτηκαν με δυναμικές διαδηλώσεις στα Τίρανα τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με τον ομόλογό του Μοϊσίου να εγείρει στις συζητήσεις τσαμικο θέμα και τον κ. Στεφανόπουλο να του απαντάει πως σε αυτή την περίπτωση θα συζητηθεί και το βορειοηπειρωτικό ζήτημα.
Αλλά και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991 στα Τίρανα με τον κομμουνιστή πρόεδρο Ραμιζ Αλία λίγο έλειψε να διακοπεί καθώς η αλβανική πλευρά επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι θέμα τσάμηδων. Ο Μητσοτάκης απείλησε ότι θα διακόψει την επίσκεψη και θα φύγει με αποτέλεσμα ο Αλία να κάνει πίσω και να αποσοβηθεί διπλωματικό επεισόδιο. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται.
kathimerini.gr