Σε υποχρεωτική αναθεώρηση η συμμαχία Ρωσίας – Τουρκίας

Υπό διάλυση βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που είχε υπογραφεί στο Σότσι τον περασμένο Οκτώβρη, με την επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στο Ιντιλίμπ, να ξεχειλίζει το ποτήρι και να καταδεικνύει πως δεν πρόκειται για μια απλή διαφωνία.

Μάλιστα, Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως η στάση της Ρωσίας άλλαξε μετά το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης με την ξεκάθαρη στήριξη στον Σαράτς παρά τη διαφωνία της Μόσχας.

Η στήριξη λοιπόν του Ρώσου Προέδρου στον Χάφταρ και κατ επέκταση στη Συρία και τη Λιβύη φέρνει την Ρωσία και την Τουρκία σε αντίπαλα στρατόπεδα.Ο Πούτιν στηρίζει τον Χαφτάρ και ουσιαστικά και στην Συρία αλλά και στην Λιβύη, Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Υπενθυμίζεται πως οι συνομιλίες,μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι τον περασμένο Οκτώβρη, είχαν διάρκεια 7 ώρες, ώρες κατά τις οποίες οι δυο τους σε σε κοινή συνέντευξη Τύπου υποστήριξαν πως συμφώνησαν τη συνεργασία των δυο χωρών με κοινές περιπολίες σε ζώνη ασφαλείας βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία.

Ο Πούτιν, τόνισε στις δηλώσεις του ότι οι ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία παράνομα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη, προσθέτοντας πως και η Άγκυρα συμμερίζεται αυτή τη θέση, όπως επίσης και την ιδέα ότι η κυριαρχία της Συρίας θα πρέπει να διατηρηθεί.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος είχε εξηγήσει λεπτομερώς τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, τονίζοντας ότι σημασία έχει να μην επιτραπεί, τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία, να τις εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες.

Η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής, υπογράμμισε.Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος επαναλάμβανε τότε,  ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη, τονίζοντας πως η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.