Σε φάση υλοποίηση το τουρκικό πρόγραμμα αερομεταφερόμενου παρεμβολέα μεγάλης ισχύος Golge
Στην φάση της υλοποίησης εισέρχεται για μία ακόμη φορά το τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης και ολοκλήρωσης παρεμβολέα μεγάλης ισχύος επί αεροσκάφους περιφερειακών μεταφορών με την ανακοίνωση του αιτήματος παροχής πληροφοριών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Golge είχε ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια αλλά διεκόπη λόγω των μεγάλων τεχνικών προκλήσεων που περιείχε.
Το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε δύο φάσεις ώστε η τουρκική Αεροπορία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μην στερηθεί τις υπηρεσίερς αυτών των αεροσκαφών με τα συστημαρτα παρεμβολών.
Η πρώτη περιλαμβάνει την απόκτηση 2-4 επιβατικών αεροσκαφών συνολικής και την ολοκλήρωση σε αυτά αλλοδαπών συστημάτων παρεμβολών ραντάρ. Η συνολική αξία της πρώτης φάσης του προγράμματος φτάνει τα 200 εκατ. δολάρια.
Σε δεύτερη φάση θα αγοραστούν ακόμη 4 αεροσκάφη στα οποία θα εγκατασταθεί το σύστημα παρεμβολών το οποίο θα αναπτύξει η τουρκική εταιρεία Aselsan με βάση την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την ανάπτυξη ενός χερσαίου παρεμβολέα Koral, ο οποίος μάλιστα παρουσιάστηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στο Golbasi νοτιοδυτικά της Άγκυρας.
Ακολουθούν φωτογραφίες από το ολοκληρωμένο συστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Koral της Aselsan όπως πρπόσφατα παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Ερντογάν
Για το διαγωνισμό ενδιαφέρον έδειξαν οι εταιρείες Airbus Defence & Space Miliary Aircraft, η τουρκική Aselsan, οι επίσης τουρκικές εταιρείες Ortadogu Muhendislik Insaat Savunma Teknolojileri Sanayi Yazilim Ve Ticaret, Probil Bilgi Islem Destek ve Danismanlik Sanayi ve Ticaret, Savronik, η ιταλική εταιρεία Selex ES και η αμερικανική εταιρεία Tempus Applied Solutions.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) τελικά τρείς τουρκικές εταιρείες και μια από τις ΗΠΑ εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.
Πρόκειται για τις ASELSAN A.Ş. DUYGU HAVACILIK VE SAVUNMA SAN. TİC. A.Ş. SAVRONİK και την αμερικανική TEMPUS APPLIED SOLUTIONS LLC.
Αν και το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές στο παρελθόν απομένει να δούμε εάν αυτή την φορά οι Τούρκοι θα καταφέρουν να με τις υποψήφιες αυτές εταιρείες οι οποίες δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση του παρεμβολέα σε πολιτικό αεροσκάφος να προχωρήσουν στην υλοποίηση του ή θα αναγκαστούν για μια ακόμη φορά να επαναπροκυρήξουν το διαγωνισμό ευελπιστώντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων εταιρειών με την απαραίτητη τεχνογνωσία για ένα τέτοιο εγχείρημα.