Σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – Παρέμβαση του επιτετραμμένου των ΗΠΑ

Τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να παρουσιάζουν εικόνα παρατεταμένης αστάθειας καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με την ύφεση, την οικονομική κρίση, τον αποπληθωρισμό και το χαμηλό δείκτη επενδύσεων ενώ οι γενικότεροι οικονομικοί δείκτες επιβαρύνθηκαν από τις συνέπειες της πρόσφατης θεομηνίας που αποτιμώνται στο ποσό των 3-5 δις ευρώ. Σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης η Βαλκανική Χερσόνησος βρίσκεται σε μία διαρκή εναλλαγή κυβερνήσεων, πρόωρων εκλογών και κυβερνητικών σχημάτων που βασικό τους στόχο έχουν την απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών και συγκρούσεων. Σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στη ζώνη της γεωπολιτικής αναδιευθέτησης με επίκεντρο την Ουκρανική Κρίση και τις συνέπειες που επιφέρουν οι οικονομικές κυρώσεις στις εύθραυστες οικονομίες της περιοχής. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, βεβαίως, και η διατήρηση των δύο προτεκτοράτων (Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Κοσσυφοπεδρίου) καθώς και η σύγκρουση ΗΠΑ, Ρωσικής Ομοσπονδίας και ΕΕ που οδηγεί στην παγίωση ζωνών επιρροής.

Μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 12 στις οποίες οι πολίτες θα ψηφίσουν για τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, για τη Βουλή της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, για τις συνελεύσεις των 10 καντονιών της ίδιας οντότητας, καθώς και για το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας, ελήφθη την Πέμπτη από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.Απευθείας θα εκλεγούν επίσης ο νέος πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και οι δύο αντιπρόεδροι της ίδιας οντότητας.

Στις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου οι 3.278.908 ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν 7.748 υποψηφίους από 65 πολιτικά κόμματα, 24 ανεξάρτητους υποψηφίους και 24 πολιτικούς συνδυασμούς.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1992-1995, η νεοσχηματισμένη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συγκροτήθηκε από δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβικής Δημοκρατίας και τη Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, με χαλαρή σύνδεση στο ανώτατο επίπεδο. Να επισημάνουμε ότι τα δύο τμήματα έχουν απόψεις διαμετρικά αντίθετες και παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εκφράσει τη φιλοδοξία της να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω και το γεγονός ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη με την ανοχή και της Δύσης έχει καταστεί το κέντρο θυλάκων ριζοσπαστικού Ισλάμ και καταφύγιο τζιχαντιστών και μουτζαχεντίνων , τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος. Να σημειωθεί ότι ο Μουσταφά Τσέριτς, ο πρώην μουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας και πρόεδρος του Παγκοσμίου Βοσνιακού Συμβουλίου ο οποίος και διεκδικεί συμμετοχή στο Προεδρείο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ήταν ένας από τους βασικούς υπευθύνους για την ανάπτυξη των ακραίων ισλαμικών τάσεων στην περιοχή και την καλλιέργεια του ισλαμικού φανατισμού στα μεταπολεμικά Βαλκάνια.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της Ρωσίας άνοιξε στη Βοσνία πολυάριθμα ζητήματα και αποτέλεσε λόγο αντιπαράθεσης και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές στις 12 Οκτώβρη. Παρά την κριτική που του ασκήθηκε λόγω της ανοιχτής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία στις συγκρούσεις της με τη Δύση, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ανήγγειλε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη στάση αυτή. Ο Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 16 Οκτώβρη, όταν ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Βελιγράδι με πρόσκληση των σερβικών αρχών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κ. Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη μπορεί να διατηρηθεί και παραπέρα μόνο σαν συνομοσπονδία ή σαν ένωση δύο ή τριών δημοκρατιών. Ο ίδιος δήλωσε, σε μια ενημερωτική εκπομπή της Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, ότι η παραπέρα παραμονή της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδιακής Βοσνίας/Ερζεγοβίνης ή στο πλαίσιο μιας ένωσης δύο ή τριών δημοκρατιών. Επιπλέον, ο κ. Ντόντικ ανέφερε πως αποκλείεται η ύπαρξη κάθε τυχόν συγκεντρωτικού συστήματος στη Βοσνία/Ερζεγοωίνη. «Η Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας πορεύεται πάνω σε ευρωπαϊκό δρόμο, όμως, η ίδια δεν θεωρεί την Ευρώπη σαν τη μοναδική εναλλακτική λύση, πράγμα λόγω του οποίο είναι απαραίτητο να διεξαχθούν συνομιλίες και να αναπτυχτούν επαφές με όλους»,- υπέδειξε ο κ. Dodik. Κατά τα λεγόμενά του, σε αντιδιαστολή προς τους εκπροσώπους δυτικών χωρών, η Ρωσία ποτέ δεν έθετε όρους πολιτικής φύσεως ενώπιον της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας.

Σε αυτό το ρευστό σκηνικό παρενέβη με γραπτό του κείμενο ο Αμερικανός Επιτετραμμένος κ. Νίκολας Μ. Χίλ ο οποίος και προέτρεψε τους πολίτες της Β-Ε να επιλέξουν με κριτήριο την οικονομική ασφάλεια αναζητώντας εκείνα τα πρόσωπα που θα εξασφαλίσουν προσέλκυση επενδύσεων, ικανοποιητικούς μισθούς, θα καταπολεμήσουν την διαφθορά και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.Το μήνυμα αυτό απευθύνεται στο 28% των ανέργων εκ των οποίων το 59% ανήκει στις νεαρές ηλικίες που αποτελούν και το πιο δυναμικό τμήμα της βοσνιακής κοινωνίας.

Στόχος της Δύσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι η ανατροπή της παλιάς βοσνιακής ηγεσίας, της «εκθρόνισης» των Μίλοραντ Ντόντικ και του Μπεκίρ Ιζετμπέκοβιτς και της ενεργότερης παρέμβασης των «μεγάλων δυνάμεων» – εγγυητριών της Συνθήκης του Ντέϋτον (ΗΠΑ, Γερμανία) και κάποιων περιφερειακών συμμάχων τους στην περιοχή όπως είναι η Τουρκία και η Κροατία. Άλλωστε νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις ευρείες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις και τα επεισόδια του περασμένου Φεβρουαρίου.

 

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.