Σε 75 ημέρες οι πρώτες ενδείξεις για το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου Ονησίφορος
Μετά από 75 ημέρες θα γνωρίζει η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI και η Κυπριακή Δημοκρατία εάν το κοίτασμα «Onesiphoros West 1» στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες τους αφού το πλωτό γεωτρύπανο West Capella θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα την γεώτρηση.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο το πλωτό γεωτρύπανο West Capella έχει ήδη φτάσει στο σημείο της γεώτρησης και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να σταθεροποιηθεί.
Ακολούθως θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και τις αναγκαίες δοκιμές του εξοπλισμού του θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα, μηχανήματα και ακολούθως θα ξεκινήσει την γεώτρηση η οποία θα φτάσει στο γεωτρητικό βάθος των 4.250 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ το βάθος του νερού στη θέση της γεώτρησης φτάνει τα 1.698 μέτρα.
Οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν εντός 75 ημερών και θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την ανεύρεση του κοιτάσματος το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει την ίδια δυναμικότητα με το γιγαντιαίο Αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου «Zohr» της αιγυπτιακής ΑΟΖ.
Για την καλύτερη επίβλεψη των εργασιών το Κυπριακό κράτος έχει στείλει επί του πλωτού γεωτρύπανου 180 εξειδικευμένα στελέχη, ενώ επί του West Capella έχουν τοποθετηθεί κάμερες κλειστού κυκλώματος οι οποίες μεταδίδουν σε ζωντανή σύνδεση τα τεκταινόμενα επί της πλατφόρμας.
Αναμφίβολα το μεγάλο ζήτημα για την γεώτρηση είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια και όπως ανέφεραν πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια.
Πάντως στην ευρύτερη περιοχή πλέει το Carrier Strike Group 2 (CSG-2) του Αμερικανικού Ναυτικού με το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77), το οποίο συνοδεύεται από τα καταδρομικά USS Philippine Sea (CG-58) κλάσης Ticonderoga Flight II, καθώς και τα αντιτορπιλικά USS Truxtun (DDG-103), Laboon (DDG-58), κλάσης Arleigh Burke Flight IIA και Flight I αντίστοιχα.
Ο Στόλος αυτός βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στην Συρία. Επιπλέον στην περιοχή βρίσκονται δύο γαλλικά πλοία το Languedoc (D653) κλάσης Aquitaine η φρεγάτα La Fayette (F710) της ομώνυμης κλάσης και το καταδρομικό Chevalier Paul (D621) κλάσης Horizon, ενώ δύο ακόμη γαλλικά πλοία συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση “Cleopatra 2017” μαζί με δυνάμεις του Αιγυπτιακού Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Επιπλέον νότια της Κύπρου βρίσκονται δύο κορβέτες του Ισραηλινού Ναυτικού κλάσης Sa’ar 5, η Ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος (P 267) κλάσης Osprey HSY-56A η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL, η τουρκική φρεγάτα TCG Gaziantep (F 490) και η ρωσική φρεγάτα Admiral Essen (751) κλάσης Admiral Grigorovich.