Η σχέση πλαστογράφων με υποστηρικτές του ISIS

Του Γιάννη Σουλιώτη

Πηγή Καθημερινή

Σχέσεις αλλοδαπών πλαστογράφων με υποστηρικτές του Ντά’ες αποκαλύπτουν μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Μια τέτοια υπόθεση εκτυλίχθηκε αρχές Ιουνίου στον Αγιο Παντελεήμονα και την Κυψέλη, με αφορμή επιχείρηση του Αλλοδαπών για τη σύλληψη Σύρων, Μαροκινών και Αλγερινών που διακινούσαν πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στα κρησφύγετά τους υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπουν ευθέως σε ομάδες ένοπλων εξτρεμιστών που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Καθόλου τυχαία, στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκησαν, σε δεύτερο χρόνο, η Αντιτρομοκρατική, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα ευρήματα και ξένες υπηρεσίες Ασφαλείας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Καθημερινής», η επιχείρηση του Αλλοδαπών ξεκίνησε ύστερα από πληροφορία που έφτασε στους αστυνομικούς του τμήματος Επιχειρήσεων σχετικά με τη δράση Μαροκινού, ο οποίος πλαστογραφούσε ταυτότητες και διαβατήρια και διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Ο πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραφε τον ύποπτο ως «ψηλό» και «γεροδεμένο», ηλικίας περίπου 30 ετών. Ακόμα, αποκάλυπτε στους αστυνομικούς ότι ο ύποπτος έμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου φιλοξενούσε καθημερινά παράτυπους μετανάστες καθώς και ότι είχε ένα μικρόσωμο λευκό σκυλί, που έβγαζε καθημερινά βόλτα στη γειτονιά.

 

Η παρακολούθηση

Στις αρχές Ιουνίου, λοιπόν, αστυνομικοί του Αλλοδαπών συγκρότησαν ομάδες παρακολούθησης και έθεσαν υπό επιτήρηση το υπόγειο διαμέρισμα του «ψηλού» στον Αγ. Παντελεήμονα. Τον εντόπισαν πρώτη φορά στις 4 το απόγευμα της 8ης Ιουνίου, τη στιγμή που έβγαινε από το υπόγειο διαμέρισμά του και συνέχισαν την παρακολούθηση για δύο ακόμα εικοσιτετράωρα.

Σ’ αυτό το διάστημα, ο ύποπτος Μαροκινός εθεάθη να βγάζει βόλτα τον σκύλο του, να επισκέπτεται καφετέρια στην οδό Καλλιφρονά και να συναντάται με άγνωστο –μέχρι εκείνη τη στιγμή– αλλοδαπό, που όπως διαπίστωσαν αστυνομικοί ήταν ένας 26χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος στην πορεία της έρευνας συνελήφθη στο σπίτι του στην Κυψέλη.

Τελικά, η έφοδος στο υπόγειο διαμέρισμα αποφασίστηκε να γίνει έξι μέρες μετά την έναρξη της παρακολούθησης, το πρωινό δηλαδή της 14ης Ιουνίου. Τη στιγμή της εφόδου,  στο  υπόγειο  διαμέρισμα βρίσκονταν  ο  ύποπτος Μαροκινός, 23  ετών, ένας 19χρονος Σύρος, καθώς και ένας 32χρονος υπήκοος Αλγερίας.

Ο τελευταίος κατά τη σύλληψή του προσπάθησε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς και δήλωσε πρόσφυγας από τη Συρία. Έπειτα από έρευνα, ωστόσο, στο αρχείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών διαπιστώθηκε ότι ήταν Αλγερινός μετανάστης που ζει χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα  είναι  σεσημασμένος για κλοπές και άλλα αδικήματα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισαν οι αστυνομικοί που μπήκαν στο υπόγειο διαμέρισμα ήταν αυτή ενός εργαστηρίου κατάρτισης πλαστών εγγράφων. Βρήκαν έναν φορητό υπολογιστή, έναν σύγχρονο εκτυπωτή, συσκευές USB, καθώς επίσης και αμφίβολης γνησιότητας διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης χωρών όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, η Γαλλία κ.ά.

Ωστόσο, μετά την επεξεργασία των ψηφιακών αρχείων που ήταν αποθηκευμένα στα πάνω από δέκα USB και τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, η υπόθεση περιπλέχθηκε σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε αναγκαίο να ειδοποιηθούν άμεσα κλιμάκια του τμήματος

Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και στελέχη της ΕΥΠ. Κι αυτό διότι βρέθηκαν σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίες ένοπλων μαχητών, πιθανότατα μελών του «Ντά’ες» και ηλεκτρονικές κάρτες επιβίβασης (boarding pass) αλλοδαπών που είχαν ταξιδέψει από την Ελλάδα προς κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, προέκυψε ότι 8 από τα κατασχεμένα διαβατήρια ήταν καταχωρισμένα στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), χαρακτηρισμένα ως «κλαπέντα/απολεσθέντα».

 

Και ξένοι αξιωματούχοι

Η ταυτόχρονη παρουσία των παραπάνω ευρημάτων προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στους Ελληνες αστυνομικούς, ενώ για την υπόθεση ζήτησαν να ενημερωθούν και ξένοι αξιωματούχοι Ασφαλείας.

Από τις εκθέσεις ανάλυσης αποκαλύπτεται ενδεικτικά ότι στο κινητό τηλέφωνο του 19χρονου Σύρου αστυνομικοί βρήκαν αποθηκευμένα εκτός από πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, φωτογραφίες ενόπλων μαχητών, πιθανότατα του Ισλαμικού Κράτους, φωτογραφίες πυροβόλων όπλων, καθώς και εικόνες με σάκους γεμάτους χρήματα. Και οι τέσσερις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και τελικά προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά πληροφορίες της «Καθημερινής», στη διάρκεια της ανάκρισης ο 23χρονος Μαροκινός κατονόμασε Σουδανό συνεργό του, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ ο 19χρονος που έφτασε στην Ελλάδα από τη Συρία πριν από μερικούς μόλις μήνες αρνείται ότι έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ομάδες ένοπλων εξτρεμιστών που δρουν στη Συρία και το Ιράκ.

Μετά την παρέμβαση μελών της οικογένειάς του που ζουν στη Μ. Βρετανία, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης, που πρόκειται να δικαστεί το επόμενο διάστημα.

 

Χώρες transit Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία

Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και την Ιταλία, υπήρξε το 2015 χώρα transit για τους Eυρωπαίους «μαχητές του Ντά’ες» που ταξίδεψαν από και προς τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό επισημαίνει η Europol στην ετήσια απολογιστική έκθεση για την τρομοκρατία στην Ευρώπη που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία υπολογίζει ότι 5.000 Eυρωπαίοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών «μαχητών». Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν προς τις περιοχές που ελέγχει το «χαλιφάτο» μέσω Τουρκίας, καθώς επίσης μέσω του «βαλκανικού άξονα» και της θαλάσσιας οδού Ελλάδας – Ιταλίας.

Πάντως, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν στην «Καθημερινή» ότι «μετά το κλείσιμο των συνόρων και την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο εκτιμάται ότι οι ύποπτοι για εξτρεμιστική δράση μετακινούνται μέσω του θαλάσσιου δρομολογίου Λιβύης – Ιταλίας».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ροή ξένων – Ευρωπαίων μαχητών από την Ε.Ε. προς τα πεδία των μαχών έχει περιοριστεί εξαιτίας της αποδυνάμωσης του Ντά’ες σε Συρία και Ιράκ.

Από την ανακήρυξη του «χαλιφάτου», πάντως, (Ιούνιος 2014) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν ή ενέπνευσαν 50 επιθέσεις σε 18 χώρες, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1.100 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 1.700.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.