Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος έστειλαν μήνυμα σε Τουρκία και Ιράν: Είμαστε απέναντι σε προσπάθειες περιφερειακών μερών να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Sameh Shoukry, συμφώνησαν σε μια σειρά από ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας. Συναντήθηκαν για συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο την Πέμπτη. Στη συνέχεια, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ δήλωσε: «Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για την εδραίωση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και το Ριάντ με το Κάιρο θα επεκτείνουν τον όγκο της συνεργασίας και της διαβούλευσης». 

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του εκτιμά τη θέση της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων των Χούτι στην Υεμένη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για το Βασίλειο και την Αίγυπτο να συνεργαστούν για την αντιτρομοκρατία. «Έχουμε μια ειδική και στρατηγική σχέση με τη Σαουδική Αραβία», είπε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρίγκιπας Faisal επανέλαβε την ανάγκη να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε επίσης ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση μεταξύ του Ριάντ και του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά είπε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στον διάλογο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αραβική ασφάλεια είναι ένα αδιαίρετο σύνολο και μίλησαν για τη σημασία της κοινής αραβικής δράσης και της πλήρους αλληλεγγύης για τη διατήρηση της αραβικής εθνικής ασφάλειας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την απόρριψή τους για οποιεσδήποτε προσπάθειες περιφερειακών μερών να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών ή να απειλήσουν τη σταθερότητά τους και να υπονομεύσουν τα συμφέροντα του λαού τους. Συμφώνησαν να συνεχίσουν την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή σε όλες τις μορφές τους και επανεξέτασαν τις προσπάθειές τους ως προς αυτό.

Μίλησαν για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στον Αραβικό Κόλπο, τα στενά Bab Al-Mandab και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και για την ανάγκη σοβαρών μέτρων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Αιγύπτου και του Σουδάν στο θέμα του φράγματος της Αιθιοπίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, της διεξαγωγής εκλογών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο τέλος του έτους και της διασφάλισης ότι μισθοφόροι και ξένοι μαχητές θα αποχωρήσουν εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αριθ. 2570 και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού και της Διάσκεψης του Βερολίνου 2.

Είπαν ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είναι το κεντρικό ζήτημα του αραβικού έθνους και ότι μια δίκαιη και συνολική λύση του απαιτεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. σχετικά με την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και σχετικά ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας.

Ο πρίγκιπας Faisal επιβεβαίωσε επίσης την απόρριψη της Σαουδικής Αραβίας για τις ισραηλινές παραβιάσεις στην Παλαιστίνη

ViaDiplomacy Newsroom