Σαλί Μπερίσα: Ο άνθρωπος Μόσχας και Πεκίνου για την δημιουργία αναταραχής στην Αλβανία;

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και του Σαλί Μπερίσα στην Αλβανία συγκρούστηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής να τραυματιστούν. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Σαλί Μπερίσα είπε στους υποστηρικτές του ότι σκοπεύει να επιστρέψει στο τιμόνι του κόμματος που άφησε το 2013, σε μια άμεση αμφισβήτηση του σημερινού ηγέτη, Μπάσα.

Κάτω από πολύμηνες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπάσα ανέστειλε το πρώην αφεντικό του από το μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο Μπερίσα κηρύχθηκε «non grata» από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, με τον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να αναφέρει ότι ο Μπερίσα είχε εμπλακεί σε πράξεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός την περίοδο 2005-13 και χρησιμοποίησε «την εξουσία του για δικό του όφελος και για να εμπλουτίσει τους πολιτικούς του συμμάχους και τα μέλη της οικογένειάς του»

Με την σειρά του ο Μπερίσα αντέδρασε λέγοντας ότι θα μηνύσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενώπιον του Σωφρονιστικού Δικαστηρίου του Παρισιού για «συκοφαντία»

Ανησυχία των Αμερικανών την στάση Μπερίσα και την μη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Γιούρι Κιμ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, αναφερόμενη στα επεισόδια δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθιά» για τις εντάσεις γύρω από την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος. «Καλούμε τους διοργανωτές διαμαρτυρίας να απορρίψουν τη βία και να ασκήσουν ψυχραιμία. Όσοι υποκινούν τη βία ή υπονομεύουν το κράτος δικαίου θα λογοδοτήσουν», έγραψε η Κιμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι μυστικό ότι πως την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας δεν την επιθυμούν τρεις δυνάμεις, η Ρωσία, η Κίνα, και τέλος, οι βαρόνοι των ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης: Το Μαυροβούνιο ζητά βοήθεια για να ξεφύγει από την Κίνα και την «Διπλωματία Χρέους»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2021

Η Ρωσία από το 2018 έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στα Βαλκάνια τα οποία τα βλέπει ως πεδίο μάχης δε έναν «πολιτικό της πόλεμο». Η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει αντιπερισπασμού και δυνητικά διαπραγματευτικά στοιχεία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Την περίοδο που η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία ήταν αδύνατον να αλλάξει τα σχέδια όπως εξάλλου αποδείχθηκε και χρόνια μετά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Η διαφθορά που κυριαρχεί στην γειτονική χώρα της επιτρέπει να έρθει σε επαφή με δυνάμεις που ελέγχουν την εγκληματικότητα, και μέσω αυτής να επηρεάσουν και να ελέγξουν πολιτικές δυνάμεις για την εφαρμογή ενός αντιπερισπασμού.

Η Κίνα ακολουθώντας μια άλλη πολιτική, αυτή την «Διπλωματία Χρέους», αποσκοπεί να εφαρμόσει όλη την πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια, σε πρώτη φάση, κα΄τι που έχει καταφέρει με απόλυτη επιτυχία στο Μαυροβο΄ύνιο και την Σερβία. Η διπλή πίεση από Ρωσία – Κίνα είναι πιο εμφανής στην Σερβία όπου η χώρα αναγκάζεται πλέον να ακολουθήσει τις πολιτικές Μόσχας και Πεκίνο. Δεν είναι λίγοι στην Ευρώπη πως θεωρούν την Σερβία χαμένη υπόθεση και την πρώτη Κινεζική «επαρχία» στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Ο στόχος του Πεκίνου είναι να εφαρμόσει την ίδια πολιτική και στην Αλβανία, να εξαγοράσει όλες τις υποδομές της χώρας, ειδικά αυτές των λιμένων και σιδηροδρόμων ΄ώστε να τα εντάξει στην συνολική πολιτική του «Belt and Road Initiative»

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Επικίνδυνη πολιτική για τα Δυτικά Βαλκάνια με «Εκβιασμό Χρέους» – Η πρώτη Κινεζική «επαρχία στην Ευρώπη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021

Οι «Βαρόνοι της κοκαϊνής» είναι μια άλλη μεγάλη δύναμη που δεν θα ήθελε να δει την Αλβανία ένα κανονικό δυτικό κράτος αφού κάτι τέτοιο θα τελείωνε και την δράση τους. Το καλοκαίρι του 2020, 38 Αλβανοί συνελήφθησαν μεταξύ αυτών ένας εισαγγελέας, ένας αξιωματούχος δημόσιας υπηρεσίας, τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και δύο αστυνομικοί, όπως είχε ανακοινώσει η εισαγγελία καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK) στα Τίρανα. Τα πρόσωπα αυτά κατηγορήθηκαν για «διακίνηση ναρκωτικών, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος», Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο πρώην σωματοφύλακες Αλβανού πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, καθώς και Αμερικανικές υπηρεσίες, κατά την περίοδο των βουλευτικών εκλογών έδωσαν μεγάλη μάχη ΄ώστε οι Βαρόνοι να μην αποκτήσουν χώρο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι Αμερικανοί γνωρίζοντας πως οι δυνάμεις του οργανωμένου εγκλήματος δεν μπορούν να καταπολεμηθούν από την αστυνομία, λίγες ημέρες πριν ανακοίνωσαν την δημιουργία μιας βάσης για ειδικές δυνάμεις στην περιοχή της Αλβανίας.

 Η SOCEUR, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η βάση στην Αλβανία θα παρέχει αυξημένο συντονισμό με τους Αλβανούς συμμάχους, σημαντική πρόσβαση σε συγκοινωνιακούς κόμβους στα Βαλκάνια και μεγαλύτερη υλικοτεχνική ευελιξία. Στα πρότυπα των ειδικών δυνάμεων σε Λατινικές χώρες για την αντιμετώπιση των Βαρόνων των ναρκτωτικών, υψηλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες με προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών και όπλα, οι ειδικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούνται σε αντιτρομοκρατικές ή αναγνωριστικές επιχειρήσεις. ]

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.