Ρώσος πρέσβης στο Ιράν: Η Μόσχα έτοιμη να παραδώσει S-400 στην Τεχεράνη
«Όπως γνωρίζετε, το σύστημα S-300 παραδόθηκε. Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παράδοση του S-400 και δεν ήταν πρόβλημα από την αρχή», δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στο Ιράν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Resalat . Η Μόσχα δεν φοβάται τις απειλές της Ουάσινγκτον για τις πωλήσεις όπλων στο Ιράν μετά τη λήξη του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών στις 18 Οκτωβρίου, πρόσθεσε
Εάν το Ιράν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για αγορές όπλων από τη Ρωσία, ενδέχεται να μελετηθούν «προσεκτικά» μετά τις 18 Οκτωβρίου, σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης. Να σημειωθεί ότι οι S-300 που προμηθεύτηκε το Ιράν κατέληξαν στο οπλοστάσιο μετά από μια δεκαετία από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης (2007). Μάλιστα τα συστήματα που βρίσκονται στη βάση Khatam al-Anbia και είναι ανώτερα της αρχικής συμφωνίας
Η ιστορία με τους S-300 ξεκίνησε στη δεκαετία του 2000, αν και οι ιρανικές αρχές μπορεί να ήθελαν να τους αγοράσουν εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια πέντε συστοιχιών S-300 μόνο το 2007, όταν ο Putin επισκέφθηκε την Τεχεράνη. Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε διστακτικό να εφαρμόσει τη συμφωνία, καθώς είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις των ιρανικών αρχών σχετικά με το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Το 2009 οι ρωσικές ανησυχίες αυξήθηκαν πολύ λόγω της αποκάλυψης των σχεδίων του Ιράν για την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου. Επιπλέον, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2009, το Ιράν ξαφνικά αρνήθηκε να ανταλλάξει πυρηνικό καύσιμο χαμηλού εμπλουτισμού με υψηλού εμπλουτισμού καύσιμο για να προμηθεύσει έναν υπό Ευρωπαϊκό έλεγχο ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ενεργά τη συμφωνία ανταλλαγής, πιστεύοντας ότι η ανταλλαγή των καυσίμων όχι μόνο θα αποδείξει τις ειρηνικές προθέσεις του Ιράν προς τη Δύση, αλλά επίσης θα καθησυχάσει τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση του χαμηλώς εμπλουτισμένου ουρανίου στις λεγόμενες «βρώμικες βόμβες».
Ο τότε Πρόεδρος Dmitry Medvedev χαρακτήρισε την Ιρανική συμπεριφορά εκείνη τη στιγμή ως «ακατάλληλη». Παραδέχτηκε ότι η Τεχεράνη πλησίαζε όλο και περισσότερο στην ικανότητα να παράγει πυρηνικά όπλα και θεώρησε την υιοθέτηση νέων διεθνών κυρώσεων ως αναπόφευκτη, μια κατάσταση που οδήγησε στην έκδοση των δύο μακροσκελών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στις 22 του Σεπτέμβρη του 2010, ο Medvedev εξέδωσε το υπ’ αριθμό 1154 Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ανέστειλε επίσημα την πώληση των S-300.