Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να λυθεί το Σκοπιανό

«Άκυρο» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνίας των Πρεσπών ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, επικαλούμενος και το σχετική ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής. Δηλώνει ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε επιλυθεί πολλά χρόνια πριν, αλλά πως στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν η άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα μπορούσε να είχε επιλυθεί πολλά χρόνια νωρίτερα, εκτιμά ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η άποψή του συμπίπτει με αυτή της εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ που «ανακήρυξε το δημοψήφισμα άκυρο», όπως χαρακτηριστικά λέει. Ο ίδιος δίνει δύο αιτίες γι’ αυτό: Από τη μία η χαμηλή συμμετοχή που ήταν κάτω από το 50% και από την άλλη, «η σύγχυση σχετικά με το τι αφορούσε το δημοψήφισμα».

«Εάν πρόκειται για το νέο όνομα, τότε γιατί δεν αναφέρθηκε καν το όνομα στην ερώτηση που τέθηκε στο δημοψήφισμα;» αναρωτιέται ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο MIA.

Ανατρέχοντας στο ιστορικό πίσω από τη διαμάχη, λέει πως «η διευθέτηση των διμερών προβλημάτων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, Μακεδονίας και Ελλάδας, καθυστέρησε πολύ. Θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν. Υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό, αλλά όλες χάθηκαν».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε απόδοση ευθυνών, παρότι «χάθηκαν ευκαιρίες». «Τώρα, οι δύο χώρες επέλεξαν να υπογράψουν αυτή τη Συμφωνία. Πιστεύω ότι η διευθέτηση διμερών προβλημάτων με διμερή τρόπο είναι από μόνη της κάτι θετικό. Αλλά μία λύση σε ένα τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα θα πρέπει να βασίζεται σε τρία πράγματα. Θα πρέπει να βασίζεται στη βούληση των δύο λαών, σε μια σωστή συνταγματική βάση και, φυσικά, σε μια ευρεία συναίνεση στις δύο κοινωνίες».

Ωστόσο, όπως σημειώνει «φοβάμαι ότι δεν πληρούνται οι τρεις προϋποθέσεις. Έχετε δει τις αντιδράσεις σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τόσο στη δική σας χώρα όσο και στη γειτονική Ελλάδα».

Έχοντας σταθεί στην πολιτική ένταση που η συμφωνία προκάλεσε και στις δύο χώρες, ο κ. Τσιζόφ συνέχισε λέγοντας πως προφανής στόχος που η όλη προσπάθεια ξεκίνησε, ήταν να μπει η πΓΔΜ «στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό».

«Όχι στην ΕΕ, παρεμπιπτόντως», συμπληρώνει με νόημα. «Κανείς δεν μιλά για έναν συντομότερο δρόμο προς την ΕΕ, που δε θα συμβεί. Νομίζω ότι το ξέρετε όσο και εγώ. Αλλά στο ΝΑΤΟ…»

Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων είναι «να δημιουργεί επιπλέον εντάσεις».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, ο κ. Τσιζόφ χαρακτήρισε «ατυχές συμβάν» την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. «Ωστόσο, πιστεύω ότι τα αμοιβαία συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών είναι πολύ ισχυρότερα απ’ αυτό», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς είχε αντιταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο διπλωμάτης απάντησε πως «είμαι απογοητευμένος από αυτό το περιστατικό που συνέβη το έτος που γιορτάζουμε τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα».

(πηγή: sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom