Ρώσος πρέσβης: Οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά
«Όπως είχε δηλώσει και ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2016, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση», ήταν το μήνυμα του Αντρέι Μάσλοβ για την 190ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας.
«Σήμερα είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία των ρωσοελληνικών σχέσεων», σημείωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, με αφορμή την 190ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Ειδικότερα, μιλώντας για την 190ή επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της, ο κ. Μάσλοβ, είπε μεταξύ άλλων:
«Ακριβώς 190 χρόνια πριν στη διατηρητέα Οικία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο ελληνικό νησί του Πόρου, έγινε ένα μεγάλο γεγονός. Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Αυτοκράτορα Νικόλαου Α’ Μαρκ Βούλγαρη συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στην Οικία του και επέδωσε τα διαπιστευτήριά του — τη συστατική επιστολή του Αντικαγκελαρίου, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Καρλ Νεσσελρόντε. Αυτή η συνάντηση επισφράγισε τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Το 2016 κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ρωσίας και του Δήμου Πόρου σε αυτό το κτήριο τοποθετήθηκε η μαρμάρινη αναθηματική πλάκα με στόχο την ανάδειξη αυτού του ιστορικού μέρους για την απαρχή των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Στο Αρχείο της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σώζονται σημαντικά έγγραφα που σχετίζονται άμεσα με την εγκαθίδρυση των ρωσοελληνικών διπλωματικών σχέσεων, όπως η επιστολή του Αντικαγκελαρίου, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Καρλ Νεσσελρόντε προς τον Ιωάννη Καποδίστρια για τη διαπίστευση του Μαρκ Βούλγαρη και η απαντητική επιστολή του Έλληνα Κυβερνήτη κατόπιν συνάντησης στον Πόρο. Μεθαύριο, στις 19 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ο Υπουργός Σεργκέι Λαβρόβ θα εγκαινιάσει τη μοναδική έκθεση αυτών των αρχειακών υλικών».
«Το γεγονός της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας ήταν πολύ σημαντικό για τη θεμελίωση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύστασή του και την αναγνώριση του Ιωάννη Καποδίστρια ως επικεφαλής της Κυβέρνησής της Ελλάδας, η Ρωσία δε δίστασε να συνάψει επίσημες σχέσεις με τη φίλη χώρα που ακόμα βρισκόταν υπό καθεστώς υποτέλειας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αυτό το γεγονός ήταν γεμάτο συμβολισμούς. Ο Μαρκ Βούλγαρη που με την άφιξη του στον Πόρο το 1828 ίδρυσε την πρώτη ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα προερχόταν, όπως φαίνεται και από το επώνυμό του, από τη γνωστή παλιά ελληνική οικογένεια Βούλγαρη από τα Ιωάννινα. Ήταν ένας από πολλούς Έλληνες στην υπηρεσία του Αυτοκράτορα εκείνη την εποχή.
Ο πιο γνωστός από αυτούς, βεβαίως, ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, Υπήρχε στενός συνεργάτης του Αυτοκράτορα Αλέξανδρου Α’ και από το 1816 έως το 1822 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Αυτά τα ιστορικά δεδομένα μαρτυρούν τους άρρηκτους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού που μοιράζονται την ίδια Ορθόδοξη πίστη, τις ίδιες ηθικές αξίες, τον κοινό πολιτισμό, την κοινή λαμπρή ιστορία.
Σήμερα μαζί με το Δήμαρχο Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη αποτίσαμε φόρο τιμής σε αυτές τις εξέχουσες προσωπικότητες και το ιστορικό γεγονός που σηματοδότησε τη σύναψη των επίσημων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καταθέτοντας στεφάνια στην Οικία του Καποδίστρια στον Πόρο.
Για να τιμήσει το ιστορικό νησί, όπου τον 17-19ο αιώνα υπήρχε Ρωσικός Ναύσταθμος, και τη μεγάλη επέτειο των 190 χρόνων αυτές τις μέρες με απόφαση του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϋγού και με τη συγκατάθεση των ελληνικών αρχών πραγματοποιεί επίσκεψη στο λιμάνι Πόρου η φρεγάτα «Admiral Essen» του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας».
Τέλος, ο κ. Μάσλοβ έκλεισε, κάνοντας μνεία στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τις ρωσοελληνικές σχέσεις, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2016: «Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Όπως και 190 χρόνια πριν, παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο».
(πηγή: sputniknews.gr)