Ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
Το βέτο της Ρωσίας μπλόκαρε την Τετάρτη την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος που θα χαρακτήριζε γενοκτονία τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.
Νωρίτερα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία έπρεπε να συζητηθεί το βρετανικό σχέδιο απόφασης για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα, αναβλήθηκε για 21 ώρες, μετά από αίτημα της Κίνας η οποία είναι χώρα – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας.
Η Κίνα θεωρούσε πως το κείμενο απόφασης, που προτάθηκε, δεν μπορεί να συμβάλει για την πραγματοποίηση των στόχων της συμφιλίωσης στην τριγύρω περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ότι η υποβολή του στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε χωρίς τη συγκατάθεση των εκπροσώπων όλων των λαών που ζουν στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη,- μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Τάνγιουγκ», και συμπλήρωσε ότι η Κίνα ζητάει ώστε όλες οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πουν ρητά αν επιθυμούν τη συζήτηση για το βρετανικό σχέδιο απόφασης.
Ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε το ψήφισμα «μη επικοικοδομητικό, συγκρουσιακό και πολιτικά υποκινούμενο». Όπως τόνισε, «η υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος θα ήταν αντιπαραγωγικό και θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες εντάσεις στην περιοχή»
Αν και ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε τη Ρωσία, η ψήφος της Μόσχας εξόργισε το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχει ήδη αποφανθεί πως η σφαγή της βοσνιακής πόλης αποτελεί γενοκτονία.
Υπέρ της απόφασης ψήφισαν δέκα χώρες – μέλη του Συμβούλιου Ασφάλειας, τέσσερις χώρες τήρησαν εγκράτεια και η Ρωσία ψήφισε κατά.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, προειδοποίησε πριν από την ψηφοφορία ότι το κείμενο αυτής της απόφασης δεν πρέπει να υποβληθεί προς ψηφοφορία, επειδή η Μόσχα θα ψηφίσει σίγουρα κατά. Υποδεικνύοντας ότι εντός της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το σχέδιο απόφασης, ο κ. Τσούρκιν εκτίμησε ότι κάποια ενδεχόμενη ψήφιση αυτού του κειμένου στην έδρα του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ θα ήταν αντιπαραγωγική και θα οδηγούσε προς αύξηση των εντάσεων στην τριγύρω περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας πρέπει να ασχοληθεί με επίκαιρα θέματα και όχι με γεγονότα από την ιστορία.
Nίκολιτς: Η Ρωσία έδειξε πως είναι ειλικρινής φίλος της Σερβίας
«Με το να χρησιμοποιήσει το βέτο στην ψηφοφορία στο Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τη βρετανική απόφαση για τη Σρεμπρένιτσα, η Ρωσία έδειξε πως είναι ειλικρινής φίλος της Σερβίας. Σήμερα έπρεπε να καταδικαστούν οι Σέρβοι, όχι επειδή διέπραξαν κάποια, δήθεν, γενοκτονία, αλλά επειδή είπαν ‘Όχι’ στους εκβιασμούς και στα τηλεσιγραφικά αιτήματα, επειδή άντεξαν στις πιέσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και επειδή σέβονται την αλήθεια και τη δικαιοσύνη»,- δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, και συμπλήρωσε ότι το κείμενο της απόφασης που υπέβαλε η Μεγάλη Βρετανία στην έδρα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ είχε έναν και μοναδικό στόχο – να καταδικαστεί ο σερβικός λαός σαν λαός που εφάρμοσε μέτρα γενοκτονίας σε βάρος κάποιου άλλου λαού, και να κηρυχθεί ο σερβικός λαός σαν ο μοναδικός λαός στον κόσμο, που έκανε κάτι τέτοιο. «Είναι παράδοξο να καταδικάσει κανείς τον σερβικό λαό για κάποια γενοκτονία, επειδή ο σερβικός λαός μαχόταν πάντα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επειδή ο σερβικός λαός έδωσε τα περισσότερα θύματα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάλογα με τον αριθμό του πληθυσμού,, επειδή ο σερβικός λαός ήταν αντικείμενο μεγάλων διωγμών και δεινοπαθημάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου»,- ανέφερε ο κ. Νίκολιτς και διεμήνυσε πως η Σερβία παραμένει και παραπέρα να είναι προσηλωμένη προς τους στόχους της συμφιλίωσης και προς τη διατήρηση της σταθερότητας στην τριγύρω περιοχή των Βαλκανίων, και ότι, επίσης, η χώρα μας επιδιώκει την ενίσχυση των φιλικών δεσμών με όλες τις χώρες του κόσμου.
Ντόντικ: Η Ρωσία απέτρεψε την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Ρωσία ψήφισε σήμερα κατά του βρετανικού κειμένου απόφασης για τη βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, και ότι, κατά τον τρόπο αυτό, η Ρωσία απέτρεψε την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και τη δημιουργία νέων διχασμών. Επίσης, κ. Ντόντικ δήλωσε πως το κείμενο της βρετανικής απόφασης ήταν τόσο άσχημα γραμμένο ώστε να μην μπορούσε να υποστεί οποιεσδήποτε τροποποιήσεις. «Οι καταγγελίες σε βάρος των Σέρβων, που αναφέρονταν στο κείμενο αυτής της απόφασης, ήταν εντελώς απαράδεκτες»- ανέφερε ο κ. Ντόντικ.
Ο Βούτσιτς θα πάει στη Σρεμπρένιτσα, η απόφαση για τη Σρεμπρένιτσα δεν θα ψηφιστεί στην έδρα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χτες το βράδυ ότι τα στελέχη της Κυβέρνησης της Σερβίας αποφάσισαν ομόφωνα να πάει ο ίδιος στη βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα και να παραστεί στο μνημόσυνο που θα τελεστεί εκεί, αφιερωμένο στα μουσουλμανικά θύματα που έπεσαν πριν από είκοσι χρόνια.
«Στη Σρεμπρένιτσα, όπως και οπουδήποτε άλλο στο χώρο της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο θύματα, στα οποία πρέπει να αποτίσει κανείς φόρο τιμής και να δώσει δέοντα σεβασμό»,- ανέφερε στην έκτακτη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Βούτσιτς. «Επιθυμούμε ειλικρινά να τείνουμε το χέρι της συμφιλίωσης σε όλους τους γειτόνους μας. Επιθυμούμε να τους βοηθήσουμε και να αρχίσουμε διάλογο μ’αυτούς. Το μόνο που δεν επιθυμούμε είναι να μας εξευτελίζει κάποιος»,- τόνισε με την ευκαιρία ο Σέρβος πρωθυπουργός. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει την απόφαση για τη Σρεμπρένιτσα με τη σημερινή της μορφή. «Θεωρούμε πως το κείμενο αυτής της απόφασης δεν περιείχε μέσα της το πνεύμα της συμφιλίωσης»,- υπέδειξε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, και συμπλήρωσε ότι στην πραγματοποιήση των στόχων της συμφιλίωσης μπορούν να οδηγήσουν μόνο οι ορθόδοξοι και οι μωαμεθανοί, δηλ. οι Σέρβοι και οι Β΄σνιοι-μουσουλμάνοι, που ζουν στην τριγύρω περιοχή.
«Είμαι πεπεισμένος πως η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο κείμενο της βρετανικής απόφασης για τη Σρεμπρένιτσα και ότι θα θέσει βέτο, δηλ. θα ψηφίσει κατά. Αν δεν ψηφιστεί αυτή η απόφαση στην έδρα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, η Σερβία δεν πρόκειται να βιώσει αυτό το γεγονός σαν κάποια δική της νίκη. Η Σερβία είναι έτοιμη να τείνει το χέρι της συμφιλίωσης. Μόνο οι Σέρβοι και οι Βόσνιοι-μουσουλμάνοι, που ζουν στο χώρο της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, μπορούν να συμφιλιωθούν απευθείας, και το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ δεν μπορεί να το κάνει για αυτούς. Η Σρεμπρένιτσα, στην οποία τη ζωή τους έχασαν οι Βόσνιοι-μουσουλμάνοι, αλλά και χιλιάδες Σέρβων, αποτελεί τόπο εκτέλεσης πολλών αθώων ατόμων. Η Σρέμπρενιτσα αποτελεί τον πόνο για όλους μας που ζούμε σ’αυτήν την περιοχή. Επαναλαμβάνω, επιθυμούμε να τείνουμε το χέρι της συμφιλίωσης, να συνεργαστούμε και να αναπτύξουμε διάλογο με ΄λους που ζουν σ’αυτήν την περιοχή, όμως, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εξευτελίζει. Για κάθε έγκλημα υπάρχει όνομα και επίθετο του εγκληματία, δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη ούτε των Σέρβων, ούτε των Κροατών, ούτε των Βοσνίων-μουσουλμάνων»,- ανέφερε στο τέλος ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς.