Ρωσικό σχέδιο για ανάφλεξη και άλλων μειονοτήτων στην Ουκρανία
Eνα νέο στρατηγικό σχέδιο φαίνεται να επεξεργάζεται το Κρεμλίνο για να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Κιέβου. Το στρατηγικό σχέδιο του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικάνικου ινστιτούτου The Jamestown Foundation βασίζεται σε τρεις άξονες:
- Πρώτον, στη δημιουργία ενός νέου μετώπου.Να στρέψει την προσοχή του Κίεβου από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών σε μια άλλη απειλή, τους Carpatho- Rusyns που βρίσκονται στα δυτικά της χώρας.
- Δεύτερον στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν με το στενό του σύμμαχο Βίκτορ Όρμπαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Carpatho- Rusyns και ανοίγει και το δρόμο και για να την κατασκευή του ρωσικών συμφερόντων αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
- Τρίτον, στο ενδεχόμενο να μεταβληθεί η Ουκρανία σε μια χώρα που θα περιβάλλεται μόνο από στεριά και δεν θα έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα ή σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Οι Rusins ή Carpatho- Rusins είναι μια εθνοτική ομάδα που μιλούν τη ανατολική σλαβική διάλεκτο και είναι διασκορπισμένοι σε Ουκρανία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σερβία και Κροατία. Όμως η Ουκρανία σε αντίθεση με τις άλλες χώρες δεν έχει αναγνωρίσει την εθνότητα των Carpatho- Rusyns που εκμεταλλευόμενη την κρίση επιδιώκει να προωθήσει την ανεξαρτησία της. Το Carpatho – Rusyns Consortium της Βόρειας Αμερικής κατήγγειλε την κυβέρνηση του Κίεβου για το ότι δεν έχει αναγνωρίσει τους Rusins και της ζήτησε να τους δώσει αυτονομία. Παράλληλα οι αυτοαποκαλούμενοι ηγέτες Trans – Carpathians Rusyns έκαναν έκκληση στο Βλαντιμίρ Πούτιν να υποστηρίξει τις προσδοκίες τους για ανεξαρτησία από την Ουκρανία και να τους υπερασπίσει από την «υποδούλωση του Galician φασισμού» που θεωρούν ότι τους καταπιέζει και ότι τοποθετεί όλο και περισσότερους ουκρανούς στις περιοχές τους για να αποδυναμώσει το εθνοτικό στοιχείο τους.
Οι δυο σύμμαχοι
Η στενή σχέση του Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί ένα άλλο πλεονέκτημα για τη Μόσχας στη διαμάχη με το Κίεβο. Ο Όρμπαν προωθεί σύμφωνα με την ιστοσελίδα Breitbart News την απόσχιση των Carpatho- Rusyns στη δυτική Ουκρανία ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο που θα ευνοήσει τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας καθώς το Κίεβο θα αναγκαστεί να στρέψει και αλλού την προσοχή του. Ο Όρμπαν στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης είχε δηλώσει σύμφωνα με την The Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση του Κιέβου θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στην ουγγρική μειονότητα της Ουκρανίας που εντοπίζεται στο Zakarpattia Oblast, όπου αποτελεί και περιοχή των Carpatho- Rusyns. Επιπλέον ο πρωθυπουργός Όρμπαν ανοίγει και το δρόμο για την κατασκευή του ρώσικου συμφερόντων αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα διέρχεται και από το ουγγρικό έδαφος καθώς το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας πέρασε τροποποίηση νομοσχεδίου που καταπατεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο.
Η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εκ νέου τα σύνορα της Ουκρανίας αν η κρίση κλιμακωθεί. Η Ουκρανία μπορεί να χάσει, σύμφωνα με αναλυτές και άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια χώρα που θα περιβάλλεται μόνο από στεριά και δεν θα έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η κρίση μετέβαλλε τη γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας με την ανεξαρτητοποίηση της ρωσόφωνης Κριμαίας. Η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι η ουκρανική ακτογραμμή κυριαρχείται από ρωσόφωνους και ότι η Ουκρανία συνορεύει και με την Υπερδνειστερία μια αυτοαποκαλούμενη «ανεξάρτητη δημοκρατία» που ανήκει στην Μολδαβία. Η Ρωσία υποστηρίζει σύμφωνα με το BBC την απόσχιση της Υπερδνειστερίας από το 1992.
Η κρίση της Ουκρανίας αποδεικνύει ότι οι μειονότητες και οι «παγωμένες διενέξεις» στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να υπονομεύσουν την εθνική κυριαρχία και να μεταβάλλουν ριζικά το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων δημιουργώντας χαμένους και κερδισμένους.