Ρωσία και Ουκρανία προετοιμάζονται για νέα αντιπαράθεση – Τι σημαίνουν οι στρατιωτικές κινήσεις των δυο πλευρών
Τις θέσεις τους για τον επόμενο γύρο της αντιπαράθεσης στην ανατολική και νότια Ουκρανία προετοιμάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Πιο αναλυτικά, συνολικά 4.000 άνδρες με τον εξοπλισμό τους μετακινήθηκαν από τις βάσεις τους στην Κριμαία στα βόρεια της χερσονήσου στα σύνορα με την Ουκρανία. Η μετακίνηση των ρωσικών στρατευμάτων έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την δημιουργία μίας Δύναμης Κρούσης η οποία θα εδρεύει στην Κριμαία. Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή 206 ρωσικά οχήματα διέσχισαν τα σύνορα με την Ουκρανία και κατευθύνθηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Από τα 206 οχήματα τα 157 ήταν φορτηγά, τα 43 βυτιοφόρα, ενώ εντοπίστηκαν και 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Από την πλευρά του ο ουκρανικός Στρατός ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα με εκσυγχρονισμένα εγχώρια κατασκευασμένα άρματα μάχης τύπου Τ-64BΜ1M και Τ-64B1M, καθώς και με τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου BTR-4E και αυτοκινούμενα πυροβόλα των 122 χλστ τύπου 2S1. Συνολικά 50 άρματα μάχης Τ-64BΜ1M πρόκειται να παραδοθούν στον ουκρανικό Στρατό (πρόκειται για τα άρματα που είχε παραγγείλει η Δημοκρατία του Κονγκό), 58 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου BTR-4E, ενώ έχουν ήδη παραδοθεί 10 άρματα μάχης T-80 Oplot-M.
Οι στρατιωτικές αυτές εξελίξεις συνδυάζονται με την άρνηση των αυτονομιστών να δεχτούν την πρόταση του Κιέβου για μία τριετή περίοδο αυτοδιοίκησης των περιοχών που έχουν εξεγερθεί ενάντια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας αλλά και με την πίεση που δέχεται πλέον η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης και κυρίως από την ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου. Η αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου από τις ΗΠΑ καθώς και η άρνηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν στη μείωση της δικής τους παραγωγής έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι η τιμή του βαρελιού θα κυμανθεί το 2015 στα 70 δολάρια χωρίς να αποκλείεται η τιμή των 60 δολαρίων ανα βαρέλι για το Μπρέντ σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi.
Τα παραπάνω δεδομένα βάζουν φωτιά στο οικονομικό προγραμματισμό της Ρωσίας αφού οι εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής αξίας των ρωσικών εξαγωγών (355 δισ δολάρια το 2013) καθιστώντας τη Ρωσία άμεσα εξαρτώμενη από την πορεία των τιμών στα παραπάνω προϊόντα. Επιπλέον το Ρούβλι έχει υποτιμηθεί κατα 25% τους τελευταίους δύο μήνες με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 9,1%, ενώ πολλές ρωσικές εταιρείες αρχίζουν να νοιώθουν την πίεση που ασκούν οι αγορές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να αλλάξει την μέχρι σήμερα πολιτική του για το αυτονομιστικό κίνημα της ανατολικής Ουκρανίας και να πιέσει τους αυτονομιστές να δεχτούν τις προτάσεις του Κιέβου και η δεύτερη είναι ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός που θα έθετε την ασφαλή τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβήτηση ανατρέποντας την αυξημένη προσφερόμενης παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τον ΟΠΕΚ.
Το πως και το που ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να παρέμβει με τους μηχανισμούς που διαθέτει και να αναστατώσει την διεθνή αγορά υδρογονανθράκων είναι ίσως το επόμενο επεισόδιο που θα ακολουθήσει στη νέα «Θέρμη Ειρήνη» της Δύσης με τη Ρωσία για τον έλεγχο των χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια της ρωσικής Ομοσπονδίας.