Η Ρωσία κατεβάζει στρατό στην Κριμαία
Εντονότατη ανησυχία έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Κριμαία, στα βόρεια σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να παραταχθούν κατά μήκος των συνόρων μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων (τανκ), ενώ μετακινούνται χιλιάδες στρατιώτες με βαρύ οπλισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, τα τελευταία 24ωρα μεταφέρονται συνεχώς ρωσικά στρατεύματα προς την περιοχή, θυμίζοντας προετοιμασία για επικείμενη μάχη. Όπως διέρρευσε από πηγή στο Κρεμλίνο, οι κινήσεις αυτές γίνονται για την άμυνα της Ρωσίας, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ενημέρωσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως επίκειται εισβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, για την ανάκτηση της Κριμαίας, για λογαριασμό της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο ρωσικός στρατός έχει μεταφερθεί στις πόλεις Ντζανκόι και Αρμιάνσκ, στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτισε μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε στη μεγάλη χώρα της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης. Ουκρανοί επιτελείς επιβεβαίωσαν ότι μετακινήθηκε μεγάλος αριθμός από τανκ στην περιοχή, καθώς και στρατός.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή το πρωί, οι συνοριακοί σταθμοί κατά μήκος των συνόρων της Κριμαίας με την Ουκρανία είναι κλειστοί. Το κλείσιμο των συνόρων επιβεβαίωσε και η ουκρανική πλευρά, δίχως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως η χώρα του παρακολουθεί τις κινήσεις των Ρώσων και πως είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός στρατιωτών του ΝΑΤΟ, καθώς και οπλισμός, έχει μεταφερθεί κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων με τη Ρωσία, ενώ έχουν δημιουργηθεί δύο αντιπυραυλικά συστήματα σε Πολωνία και Ρουμανία. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ διεξάγει συνεχώς ασκήσεις τόσο στη Βαλτική, όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ δεν είναι λίγα τα επεισόδια που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Αναφορές επίσης, υπάρχουν για πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών μέχρι τον αγγλικό εναέριο χώρο, ενώ πρόσφατα εθεάθη ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στο στενό της Μάγχης, μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας εντάσσεται στο πλαίσιο του «ψυχρού πολέμου», καθώς εξυπηρετεί τους σκοπούς τόσο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Βλαντιμίρ Πούτιν.