Ρωσία: Η κυβέρνηση και η Κεντρική τράπεζα διαφωνούν δημοσίως για την παράταση των capital controls
Η ρωσική κυβέρνηση αμφισβήτησε σήμερα δημοσίως την αποτελεσματικότητα των capital controls (κεφαλαιακοί έλεγχοι), με την Κεντρική τράπεζα να αντιτίθεται άμεσα στην κυβερνητική πρόταση να παρατείνει την απαίτηση που υποχρεώνει τους εξαγωγείς να μετατρέπουν τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα μέτρα, που ελήφθησαν με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος τον Οκτώβριο, υπήρξαν αποτελεσματικά και ανέφερε ότι θα μπορούσαν να παραταθούν έως το τέλος του έτους. Επί του παρόντος έχουν οριστεί να λήξουν τον Απρίλιο.
Αλλά η Κεντρική τράπεζα η οποία προηγουμένως είχε προειδοποιήσει ότι οι νομισματικοί έλεγχοι υπήρξαν αναποτελεσματικοί και ότι τελικά θα μπορούσαν να παρακαμφθούν, είπε ότι δεν βλέπει σοβαρούς λόγους για την παράτασή τους.
Οι έλεγχοι εισήχθησαν καθώς το ρούβλι κατρακύλησε έναντι του δολαρίου υπερβαίνοντας τα 100 ρούβλια ανά δολάριο και οι αρχές προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος. Σήμερα διαπραγματευόταν κοντά στα 88 ρούβλια ανά δολάριο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα αποτελέσματα σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, τα μέτρα θα προταθεί να παραταθούν μέχρι το τέλος του 2024», ανέφερε η κυβέρνηση στην εφαρμογή Telegram.
Το διάταγμα απαιτεί από δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές, να καταθέσουν τουλάχιστον το 80% των κερδών σε ξένο συνάλλαγμα σε ρωσικές τράπεζες και στη συνέχεια να πωλήσουν τουλάχιστον το 90% των εσόδων αυτών στην εγχώρια αγορά εντός δύο εβδομάδων.
«Μπορεί να σημειωθεί σήμερα ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εξαγωγείς έχουν γενικά τηρήσει τις απαιτήσεις του προεδρικού διατάγματος», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Μπελοούσοφ.
«Αυτό κατέστησε δυνατόν να καλυφθεί το έλλειμμα σε ξένο συνάλλαγμα που χρειάζονται οι εισαγωγείς για να διατηρήσουν τον εφοδιασμό της χώρας μας με προϊόντα».
Ωστόσο η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι τα υψηλά επιτόκια, τα οποία αύξησε στο 16% τον Δεκέμβριο και τα ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές τον καλοκαίρι του 2023 ήταν πιο αποτελεσματικά.
«Η Τράπεζα της Ρωσίας πιστεύει ότι η επίδραση των μέτρων αυτών στις αγορές συναλλάγματος τους προηγούμενους μήνες ήταν μέτριες σε σύγκριση με την επίδραση στην ισοτιμία συναλλάγματος της νομισματικής πολιτικής, το επίπεδο του βασικού επιτοκίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.
«Η αύξηση του κόστους του όγκου των εξαγωγών, η οποία επηρέασε την αγορά συναλλάγματος με χρονική καθυστέρηση, σχετίζεται με τον χρόνο διενέργειας των διακανονισμών του εξωτερικού εμπορίου».