Ρωσία: Δοκιμάζει τις οικονομικές της αντοχές στοχοποιώντας τη μεσαία τάξη;

Οι οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στον παγκόσμιο χάρτη όπως όλα δείχνουν δε θα αφήσει ανεπηρέαστες ακόμα και τις πιο ισχυρές χώρες. Άλλες θα επηρεαστούν πολύ ενώ άλλες λιγότερο και μια από αυτές όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής είναι και αυτή της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας φαίνεται πως βλέπει ιδιαίτερα ψύχραιμα την οικονομική ζημιά η οποία ήδη κάνει την εμφάνισή της σε αρκετά κράτη ανά τον κόσμο και αυτό γιατί όπως αναφέρουν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, έχει καταφέρει να απομονωθεί τα τελευταία 6 χρόνια. Από τότε δηλαδή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρανόμως προσάρτησε την Κριμαία και προώθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, με συνέπεια η Δύση να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και η Ρωσία αντίστοιχα απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις στη Δύση.

Σημειώνεται, πως η Ρωσία σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος ύψους περίπου 570 δισ. Δολαρίων.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, ακόμα και μετά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου απλά θα εμβαθύνει τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ρωσίας.

Δεν πέρασε ούτε εβδομάδα, από τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μιλώντας δημόσια για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στη χώρα του, δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο έκαναν και οι υπόλοιποι ηγέτες της Δύσης, με τη διαφορά πως το ρίσκο της προσαρμογής στην κανονικότητα, για ακόμα μια φορά θα κληθεί να το πάρει η μεσαία τάξη.

Το στοίχημα της Ρωσίας θεωρείται αρκετά ριψοκίνδυνο και αυτό γιατί θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά μόνο αν οδηγήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις σχιστόλιθου εκτός παιχνιδιού, αποκομίζοντας αντισταθμιστικά εάν η Αμερική αποφασίσει να επιτύχει τη δική της συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία σε βάρος της Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο πως η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και των βασικών εμπορευμάτων. Η δραματική ωστόσο πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία οφείλεται εν μέρει στην απόφαση της Ρωσίας να ξεπεράσει τη συμφωνία της με τον οπεκπαραγωγούς, θα μπορούσε να στερήσει από την κυβέρνηση περίπου 2 δισεκατομμύρια ρούβλια (25 δισ. δολάρια) φέτος.

Η ρωσική οικονομία θα έπρεπε να βρίσκεται σε κρίση, αλλά δεν είναι. Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, το μισό από ότι ήταν πριν από δύο μήνες. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά τα δύο τρίτα των ρωσικών εξαγωγών.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.