Ρήγας: Δεν υπάρχουν περιοχές με καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας

Για την τουρκική προκλητικότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σχολίασε ότι «η τουρκική ηγεσία έχει εργαλειοποιήσει γεωπολιτικά την παραβατικότητα, μια τέτοια κατάσταση όμως δεν μπορεί να σταθεί πουθενά και να παραγάγει αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνιστά πόλο σταθερότητας κι αυτό αποτελεί το γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα».

Όσον αφορά στην προοπτική προμήθειας του ρωσικού συστήματος S-400 από τη γείτονα , ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι «η απόκτηση ενός προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν οδηγεί αναγκαστικά σε υπεροπλία, επιβάλλει, ωστόσο, αναπροσαρμογές που πιθανόν να ήταν έτσι κι αλλιώς αναγκαίες. Διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το οπλοστάσιο που διαθέτουν, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που τις διακρίνει, είναι σε θέση να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”,

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ‘Αμυνας «περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ξεκαθάρισε ότι “δεν υφίσταται ως θέμα η «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου». Το δικαίωμα άμυνας και προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας είναι συστατικό στοιχείο της υπόστασης της. Δεν υπάρχουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας που τελούν υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, ως εκ τούτου οργανώνουμε την άμυνα του εθνικού μας χώρου όπως εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε”.

Περαιτέρω ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια αλλά και υπόδειγμα επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οικοδομούν μια συνεργασία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.

Λεπτομέρειες στη συ

ViaDiplomacy Newsroom