Ρίχνουν ανοιχτά τις ευθύνες για την κρίση με την Ρωσία στον Κοτζιά

Μπορεί φέτος «να υπήρξαν κάποιες κακές στιγμές», όμως Έλληνες και Ρώσοι «ήμασταν πάντα αδελφοί λαοί» κι αυτό δεν αλλάζει, διαμηνύει ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, μιλώντας στο Sputnik, εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Η διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ήταν ένα λάθος που οδήγησε σε μια προσωρινή παρανόηση, αλλά δεν επηρέασε τις ελληνορωσικές σχέσεις. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία επιβεβαιώνουν τις φιλικές σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για τη συνεργασία με τη Ρωσία, Δημήτρης Βελάνης.

Να θυμίσουμε εδώ ότι τον Σεπτέμβριο, η φρεγάτα Admiral Essen του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας ελλιμενίστηκε στον Πόρο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ρωσία και την Ελλάδα.

Τότε η Ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών (όπως και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις) δεν εκπροσωπήθηκε – κατόπιν εντολών προφανώς – με τον σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού να αρκείται σε μια δημοσίευση στο Facebook και στην οποία ανέφερε: «Οι διπλωματικές σχέσεις των χωρών μας συμπλήρωσαν 190 χρόνια! και πέρασαν από «χίλια κύματα»! Όμως οι λαοί μας ήταν πάντα φίλοι λαοί και είχαν μέσα στις ψυχές τους την «αδελφότητα». Το απέδειξαν στην επανάσταση του ‘21, το απέδειξαν το 1941, το αποδεικνύουν και κάθε μέρα και κανείς δεν θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία φιλίας και συνεργασίας των λαών μας. Οι «Διπλωμάτες» όλων των επιπέδων της πολιτικής θα πρέπει πάντα να υπηρετούν αυτή την αλήθεια! Συγχαρητήρια σε όλους και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Δημ. Βελάνης, Σύμβουλος Π/Θ».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη που έδωσε στο Sputnik

– Κύριε σύμβουλε, στις 7 Δεκεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τη Μόσχα, νωρίτερα θα έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της μικτής ρωσοελληνικής επιτροπής. Ποια θέματα αναμένεται να συζητηθούν;

Η διακυβερνητική επιτροπή συναντάται στις 5 — 6 Δεκεμβρίου στη Μόσχα. Οι συμπρόεδροι της Επιτροπής είναι ο Γιεβγκένι Ντίτριχ, υπουργός Μεταφορών στη Ρωσία και ο κ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Τα υλικά για τη συνάντηση και τα πρωτόκολλα υπογραφής έχουν προετοιμαστεί εδώ και αρκετό καιρό. Όπως πάντα, η μικτή επιτροπή θα επιβεβαιώσει το επίπεδο των σχέσεων, το επίπεδο συνεργασίας όλων των τμημάτων — το οποίο μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι καθόλου άσχημο, είναι καλό, και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να διατηρούν έναν συνεχή έλεγχο στην ανάπτυξη των σχέσεων, επομένως η συνάντηση είναι ένα πολύ θετικό γεγονός.

Την επόμενη μέρα, φτάνει ο πρωθυπουργός και όπως προγραμματίστηκε, θα συναντηθεί με το σύνολο της ηγεσίας στη Ρωσία, την κυβέρνηση και τον ρώσο πρόεδρο. Αυτή είναι μια επιβεβαίωση της συνέχισης των φιλικών σχέσεων, της στρατηγικής συνεργασίας. Αυτό συμβαίνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, Ελλάδα και Ρωσία θα διατηρήσουν τις σχέσεις τους σε υψηλό επίπεδο και οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι θα επωφεληθούν από αυτό. Οι λαοί μας πάντα επωφελούνται από αυτές τις σχέσεις και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Οι πολιτικές συνθήκες του σημερινού περίπλοκου κόσμου θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό με τον πρόεδρο Πούτιν. Συζητούν πάντα για δύσκολα ζητήματα βασισμένοι στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών. Επιπλέον των πολιτικών θεμάτων, θα συζητηθεί η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, που είναι πολύ σημαντική.

Η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό συνεργάζεται με τη Ρωσία στον τομέα του τουρισμού. Φέτος, η Ρωσία κατέλαβε, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, την τέταρτη θέση στον αριθμό των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού που ανακοινώθηκε πέρυσι, διοργανώθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Η ανακοίνωση του 2019 ως Έτος Πολιτισμού, με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εκδηλώσεων που θα υπενθυμίσει σε όλους ότι είμαστε ενωμένοι από μια κοινή κουλτούρα, από θρησκευτικές πρακτικές, θα αποτελέσει συνέχεια του Έτους Τουρισμού.

– Στον τομέα του πολιτισμού τι θα δείξουν Ελλάδα και Ρωσία;

Πράγματι. Προετοιμάζεται συμπαραγωγή και προβολή ταινιών βασισμένες στους ιστορικούς μας δεσμούς, καθώς και μεταφράσεις βιβλίων, εκθέσεις βιβλίων, πολλά θεατρικά δρώμενα. Όπως κατά τη διάρκεια του Έτους Τουρισμού, θα εργαστούμε όχι μόνο στις πρωτεύουσες, αλλά και στις περιφέρειες και τις δήμους επίσης, ώστε να φτάσει στον λαό.

– Στον οικονομικό τομέα αναμένεται να αναζωογονηθούν οι ελληνορωσικοί δεσμοί;

Όσον αφορά στην οικονομία, μερικές φορές φαίνεται ότι η Ρωσία δε συμμετέχει στις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδας και το αντίστροφο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η Ρωσία συμμετέχει στην οικονομική ζωή της Ελλάδας, υπάρχουν επενδύσεις στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, όμως οι συνθήκες στην κρίση ήταν δύσκολες. Προσωπικά συχνά είδα περιπτώσεις όπου οι επενδυτές φοβούνται να επενδύσουν. Στην αρχή, δεν μπορούσαν να εργαστούν γιατί ανησυχούσαν, καθώς είχαμε τραπεζικούς περιορισμούς — ελέγχους κεφαλαίων. Έπειτα, υπήρχαν πολλά εμπόδια με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Απ’ αυτήν την άποψη, οι κυρώσεις προκάλεσαν πολύ μεγάλη ζημιά στις ελληνορωσικές σχέσεις. Πρέπει να ρωτήσουμε αυτούς που εισήγαγαν τις κυρώσεις: τι επενδύσεις έφεραν; Οι κυρώσεις δεν είναι εργαλείο οικονομικής συνεργασίας, αποτελούν μεγάλο εμπόδιο και είναι εμπόδιο στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά πρότζεκτ που σχετίζονται με πολλούς τομείς της πραγματικής οικονομίας. Μπορώ να αναφέρω ορισμένες κατευθύνσεις: είναι η ναυτιλία, η επισκευή πλοίων και η κατασκευή πλοίων. Είναι η μεταποιητική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της μεταλλουργίας. Αυτές είναι επενδύσεις σε ελληνικά έργα υποδομής, στην ανάπτυξη λιμένων, και μέσω αυτών, στην ανάπτυξη δικτύων εφοδιασμού και μεταφορών που συνδέονται με τη Ρωσία και τους βόρειους προορισμούς από την Ελλάδα. Πολλά από αυτά τα έργα προγραμματίζονται να υπογραφούν φέτος, ακόμη και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία ή μετά απ’ αυτήν. Τουλάχιστον, υπάρχουν εξελίξεις και προχωρούμε με πολύ υποσχόμενο τρόπο στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Είμαι αρκετά πεπεισμένος γι’ αυτό.

Η συνεργασία στην υδατοκαλλιέργεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις νότιες θάλασσες της Ρωσίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες. Αναπτύσσεται το τελευταίο εξάμηνο του έτους και θα αναπτυχθεί το 2019. Στην Ελλάδα υπάρχουν άριστες τεχνολογίες, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ψαριών μεγάλης αξίας και θα αναπτύξουμε περιουσιακά στοιχεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη μεταφορά τεχνολογιών υδατοκαλλιέργειας στον νότο της Ρωσίας, στις νότιες θερμές θάλασσες της Ρωσίας. Το έργο αυτό θα επιτρέψει να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, όλες οι κυρώσεις που σχετίζονται με τα ελληνικά ψάρια. Και πιστεύουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα είναι θετικά διακείμενη ως προς αυτό το έργο. Στόχος της θα είναι να βοηθήσει την ελληνική οικονομία μέσω της μεταποίησης και εξαγωγής των αλιευτικών προϊόντων της, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς τομείς και να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με τη δημιουργία συμπράξεων. Αυτό είναι η από κοινού παραγωγή των επιχειρήσεων και προϊόντων μεταποίησης.

Θα ενισχύσουμε το εμπόριο αγαθών που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ελλάδα. Συνεχίζουμε να εξάγουμε τα παραδοσιακά προϊόντα μας όπως το ελαιόλαδο. Το ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Πρόσφατα υπήρξε μια ενέργεια για την προώθηση αυτού του προϊόντος σε μεγάλα δίκτυα στη Μόσχα και θα συνεχιστεί σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Τώρα η εξαγωγή του αυξάνεται, αλλά πολύ σταδιακά, ελπίζουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις. Συζητάμε για την ίδρυση Ρωσικού Οργανισμού Εξαγωγών στην Ελλάδα.

Στη γεωργία, υπάρχει συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, των νέων ρωσικών τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει εμπειρία στη χρήση drones στη γεωργία, θα δοκιμαστεί στον ελληνικό αγροτικό τομέα. Η τεχνολογία παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατασκευαστές.

Θα αναφέρω ορισμένους τομείς και περιοχές συνεργασίας, ιδίως στις νέες τεχνολογίες. Ξεκινά η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που προσφέρει μεγάλες προοπτικές στη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως παιχνίδια, ψηφιακά προγράμματα, συνεργασία στον τομέα της πληροφόρησης.

Θα ήθελα να επισημάνω μια συμφωνία, έχει εκπονηθεί και θα υπογραφεί. Μεταξύ του νέου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και της Roscosmos. Τώρα η συνεργασία επεκτείνεται, ώστε η ελληνική διαστημική εταιρεία να χρησιμοποιεί την τεράστια εμπειρία και τις δυνατότητες της Roscosmos σε διάφορους τομείς. Μια τέτοια συνεργασία είναι επωφελής και για τις δύο χώρες, αλλά ειδικά για την ελληνική πλευρά, η οποία δεν είναι μια υπερδύναμη στο διάστημα όπως η Ρωσία.

– Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας έχει καλέσει σε παραγωγή προγραμμάτων, ταινιών στην Ελλάδα, προσφέροντας τεχνικές υποδομές. Υπάρχουν κάποια σχέδια σε αυτόν τον τομέα;

Ναι. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό μέρος για τέτοιες παραγωγές. Παρουσιάζει ενδιαφέρον, από όλες τις απόψεις, συμπεριλαμβανομένων της ομορφιάς της φύσης και του κλίματος. Πρόσφατα, συζητήσαμε για αυτό σε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης, Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας, Αλεξέι Βόλιν. Το ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι μεγάλο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η τάση θα έχει μεγάλη απήχηση και σημαντικές προοπτικές, ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Το ελληνικό κοινό έχει μια πολύ μεγάλη επιθυμία για αληθινή και πραγματική πληροφόρηση στον σημερινό στρεβλωμένο κόσμο. Αυτό είναι που αποκαλούμε πόλεμο πληροφοριών, χαρακτηρίζει τις σημερινές συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό οι τομείς πληροφόρησης, οι φορείς ενημέρωσης να εργάζονται με ειλικρίνεια, να λένε την αλήθεια, ούτως ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν με ποιον και πώς να ζουν και να εργάζονται. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία.

– Ανακεφαλαιώνοντας: Οι κυρώσεις είναι κυρώσεις, αλλά η συνεργασία συνεχίζεται.

Ναι. Με αφορμή αυτήν την ευκαιρία, όσον αφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα ήθελα να μεταβιβάσω σε όλους τους Ρώσους μεγάλους, φιλικούς και αισιόδοξους χαιρετισμούς. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας, ήμασταν πάντα αδελφοί λαοί. Κανείς δεν μπορεί να το πάρει αυτό μακριά. Φέτος γιορτάσαμε 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Σε αυτήν τη σχέση, υπήρξαν κάποιες κακές στιγμές φέτος. Υπήρξαν ακρότητες στις διπλωματικές μας σχέσεις, ήταν ένα λάθος που οδήγησε σε μια προσωρινή παρεξήγηση.

Θεωρώ ότι έχουμε εξαλείψει αυτές τις στιγμές και ότι θα εξαλείψουμε τις επιπτώσεις. Εάν κάποιος θεώρησε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, έκανε λάθος. Παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

ViaDiplomacy Newsroom