Ρεβέκκα Παιδή: Η επιτυχημένη διεθνής δραστηριότητα της Ελλάδας στην πανδημία
Την επιτυχημένη διεθνή δραστηριότητα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη φήμη και τη θέση της διεθνώς, υπογράμμισε η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Ρεβέκκα Παιδή, παρουσιάζοντας την έρευνα για τη Διπλωματία των Μικρών Κρατών μετά την πανδημία, που διεξήγαγαν με τον Δανό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Anders Wivel.
Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΑΜΑΚ για τις ερευνητικές μελέτες του Πανεπιστημίου σε σχέση με τον τρόπο που επηρεάζει η πανδημία πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, έχει δημοσιευτεί στο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό στον χώρο της Διπλωματίας «The Hague Journal of Diplomacy».
Η κ. Παιδή εξήγησε -μεταξύ άλλων- τη διεθνή προσπάθεια της Ελλάδας καθ’ όλη αυτή την περίοδο, «με πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο πλαίσιο της ΕΕ, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλα κράτη, με τη στοχευμένη προβολή της ως μιας χώρας πρότυπο για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και τη συμμετοχή της σε δίκτυα μικρών και μεσαίων δυνάμεων που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία, όπως το Smart Covid19 Management Group», επισημαίνοντας πως «αν λάβουμε υπόψη μας την κάλυψη που κέρδισε η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με άλλα κράτη που εμπιστεύτηκαν τη χώρα μας, θα λέγαμε ότι ήταν μια αποδοτική προσπάθεια».
«Ήταν σίγουρα μια συστηματική προσπάθεια με στόχο να αλλάξει η διεθνής εικόνα της χώρας, να αποτινάξουμε τα στερεότυπα που διαμορφώθηκαν για την Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης», ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η σύνταξη της χώρας από πολύ νωρίς με εκείνες τις χώρες που επιζητούσαν μια ευρωπαϊκή λύση για την οικονομική ανάκαμψη, η πρόταση για την αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμβόλια και rapid tests από την ΕΕ και το διαβατήριο εμβολιασμού.
Οι Λιλιπούτειοι που καθηλώνουν τον Γκιούλιβερ
Αναλύοντας τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία στη διπλωματία των μικρών κρατών, η κ. Παιδή παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετώπισαν κράτη που σήμερα θεωρούμε ότι πέτυχαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκε στη σημασία της δράσης που επέδειξαν πολλά μικρά κράτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για το μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και οι πιο επιτυχημένες πρακτικές των μικρών κρατών αντιμετωπίζουν περιορισμούς.
Η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ επισήμανε πως τα μικρά κράτη βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια σειρά από άμεσες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας, όπως η έλλειψη ιατροφαρμακευτικού και προστατευτικού εξοπλισμού και το πάγωμα των οικονομιών τους, αλλά και με άλλες μακροπρόθεσμες, σχετιζόμενες με το δόγμα «Make America Great Again» της διοίκησης Τραμπ, τον ανταγωνισμό Ηνωμένων Πολιτειών- Κίνας αλλά και την αποδυνάμωση των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς συνεργασίας.
Συμπερασματικά, σημείωσε πως παρά τις αποτυχίες των διεθνών οργανισμών και των μεγάλων δυνάμεων να αναλάβουν συντονισμένη δράση, τα μικρά κράτη ήταν σε θέση να αναλάβουν και να πρωτοστατήσουν σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την πανδημία. Σημείωσε, δε, πως «τα μικρά κράτη μπορούν να αντιδράσουν ακόμη και εκτός διεθνών οργανισμών ή και χωρίς τη στήριξη μεγάλων δυνάμεων πιο εύκολα σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας σε σύγκριση με περιπτώσεις κρίσεων ασφάλειας» και επισήμανε πως «η επιτυχία των μικρών κρατών αντιμετωπίζει περιορισμούς. Είναι ίσως πιο εύκολη στις πρώτες φάσεις μιας τέτοιας κρίσης, ενώ στις ύστερες φάσεις αντιμετώπισης είναι απαραίτητο ένα συντονισμένο και οργανωμένο πλαίσιο δράσης και στήριξης, όπως φαίνεται στην περίπτωση της ΕΕ με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για παράδειγμα».