Reuters: Οι G7 συζήτησαν το ανώτερο όριο για το ρωσικό πετρέλαιο
Μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, θα κυμαίνεται το ανώτερο όριο στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου, μετά την απόφαση για την επιβολή περιορισμών που πήραν οι ηγέτες των «G7» την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.
Το διεθνές πρακτορείο συνομίλησε με εμπειρογνώμονες για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται έπειτα από την προ ημερών απόφαση των «επτά ισχυρών» για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ειδικότερα, η ClearView Energy Partners, με έδρα την Ουάσιγκτον, ανέφερε πως οι αξιωματούχοι των G7 – μεταξύ τους η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν – συζήτησαν για ένα εύρος τιμών μεταξύ 40 και 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ανώτερο όριο αυτού του εύρους αντιστοιχεί στις ιστορικές τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ενώ το κατώτερο είναι πιο κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Rapidan Energy Group, Bob McNally, σημείωσε από την πλευρά του, ότι οι χώρες της G7 που είχαν μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία μπορεί να είναι υποστηρικτές ενός υψηλότερου ορίου, ενώ ένα πολύ χαμηλότερο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να στερήσει μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους εξαγωγείς πετρλελαίου.
«Το επίπεδο (του ορίου) θα καθοριστεί τόσο από ποσοτικούς όσο και από ποιοτικούς λόγους», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται πως στις 9 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 ενέκριναν σχέδιο για τον καθορισμό ανώτατης τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να στερήσουν από τον Πούτιν πρόσθετα έσοδα για τη συνέχιση της ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Μετά από αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε συστάσεις για τις επιχειρήσεις σχετικά με την αναφορά της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα περιορίσει τις εξαγωγές σε χώρες που θα επιβάλουν το ανώτατο όριο και οι φόβοι για την απειλή αυτή θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αγορές πετρελαίου σε άνοδο πριν από τον Δεκέμβριο.
Οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να είναι «επικίνδυνες» και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όταν οι Δημοκρατικοί του ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να «απαντήσει» με τη λήψη μέτρων πέραν των ρωσικών συνόρων πριν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ο Πούτιν θα το κάνει πολύ, πολύ οδυνηρό στο δρόμο προς τις 5 Δεκεμβρίου», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets, στις 9 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση του Brookings Institution. Παράλληλα, «οι Ρώσοι διαθέτουν επίσης περιουσιακά στοιχεία σε άλλες παραγωγικές χώρες, είτε πρόκειται για τη Λιβύη είτε για το Ιράκ, και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν προβλήματα και σε άλλες παραγωγικές χώρες» προσθέτει η Κροφτ.
Νορβηγός Πρωθυπουργός: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης
Η Νορβηγία, η οποία έχει γίνει πλέον η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου για την Ευρώπη στη θέση της Ρωσίας, αντιμετωπίζει με «επιφύλαξη» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του, όπως προτείνουν πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
«Συμφωνούμε να έχουμε στο μέλλον ακόμη πιο στενό διάλογο με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις διάφορες προτάσεις που είναι στο τραπέζι», ανέφερε ο Στέρε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με ανοιχτό πνεύμα αλλά είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Η επιβολή πλαφόν δεν θα αλλάξει τίποτα στο θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή ότι υπάρχει ελάχιστο αέριο στην Ευρώπη», σημείωσε.
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της ΕΕ, που συνεδρίασαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, τάχθηκαν υπέρ της λήψης μιας σειράς μέτρων για να μπει «φρένο» στην εκρηκτική αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού και του αερίου. Ορισμένοι ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Αν και η Κομισιόν πρότεινε το πλαφόν για το αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, πολλές χώρες όπως η Ιταλία υιοθετούν την άποψη της επιβολής πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου (LNG).
Η Νορβηγία, που έχει επωφεληθεί από την αύξηση της τιμής, μέχρι τώρα απέφευγε να πάρει θέση για το πλαφόν και παρέπεμπε το θέμα στις πετρελαϊκές εταιρείες που διαπραγματεύονται τα συμβόλαια. Πρόσφατα, η Νορβηγία ξεπέρασε τη Ρωσία και έγινε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς αυξήθηκαν κατά 8% οι δικές της παραδόσεις, την ώρα που μειώνονταν εκείνες της Μόσχας.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)