Ράμα – Βούσιτς και Ζάεφ προχωρούν στο σχέδιο τους – «Ανοιχτά Βαλκάνια» θα λέγεται η «Νέα Γιουγκοσλαβία»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτςιτς δήλωσε σήμερα ότι λυπάται που ορισμένοι στην περιοχή ήταν κατά της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», επειδή θα ήθελαν να παραμείνουν κολλημένοι τη δεκαετία του 1990 και εντός κλειστών συνόρων.

«Επιλέγουν να μην συνεργαστούν μεταξύ. Αλλά αυτή είναι η επιλογή τους, και δική μας είναι η συνεργασία, το άνοιγμα και η πρόοδος. Όλοι όμως έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το μέλλον τους» δήλωσε ο Βούτσιτς, απευθυνόμενος στα ΜΜΕ από τη Σερβία στα Σκόπια. Επισήμανε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος με αυτό που έγινε σήμερα στα Σκόπια.

«Χτίσαμε το μέλλον. Σε ενάμιση χρόνο, θα έχουμε τη δύναμη να ανοίξουμε τα σύνορά μας και όποιος πάει στη θάλασσα στην Ελλάδα, εννοώ τους απλούς πολίτες, θα έχει ένα πέρασμα, αν πάνε στην Αλβανία, κανένα , και αν πάνε στη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς διέλευση. Αυτό είναι μια τεράστια εξοικονόμηση για φορτηγά και όλους όσους δραστηριοποιούνται σε εξαγωγές», δήλωσε ο Βούτσιτς.

«Νομίζω ότι ο Ράμα κάνει καλά πράγματα για τον λαό του, και το γεγονός ότι ο Κούρτι δεν το καταλαβαίνει και πιστεύει ότι είναι καιρός να κλείσει ο χώρος με σωβινιστικά μηνύματα, απειλές και εκβιασμό … Νομίζω ότι είναι πολύ λάθος, αλλά Δεν έχω τίποτα ενάντια σε αυτό», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Vetevendosje στην Αλβανία, Μπόικεν Αμπάζι, επέκρινε τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία στα Σκόπια. Είπε ότι ο Ράμα εργάζεται σύμφωνα με τα επεκτατικά σχέδια της Σερβίας.

Το νέο όνομα, «Ανοιχτά Βαλκάνια», ανακοινώθηκε στις 29 Ιουλίου μετά από συνάντηση στα Σκόπια μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του αλβανικού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Οι ηγέτες των τριών χωρών συμφώνησαν στη συνάντηση να καταργήσουν τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας από την 1η Ιανουαρίου 2023, είπε ο Βούτσιτς.

Οι ηγέτες των τριών χωρών δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν την πρωτοβουλία τον Οκτώβριο του 2019-ονομάζοντάς την Μικρή Σένγκεν. Είπαν τότε ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και των ξένων επενδύσεων και θα δημιουργήσει τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ζάεφ και ο Ράμα κάλεσαν άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια – λέγοντας ότι ήταν μια ευκαιρία να ενισχυθεί η συνεργασία, οι οικονομίες τους και η ελευθερία κινήσεων.

ViaDiplomacy Newsroom