«Ψυχραιμία, αλλά αποφασιστικότητα» το μήνυμα της Αθήνας στην Αγκυρα

«Μην κάνετε λανθασμένες αξιολογήσεις για το πού μπορούμε να φτάσουμε για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας κυριαρχία».

Το παραπάνω διαμηνύει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα έντονα διαβήματα που έκανε για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Διαβήματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – γεγονός που καταδεικνύει και τη σοβαρότητα της κατάστασης – όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά – και στο Βερολίνο. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή η Αθήνα καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να μην παρεξηγούν την ψυχραιμία που διαχρονικά επιδεικνύει έναντι της Άγκυρας και ότι εάν κρίνει δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε στρατιωτική εμπλοκή, όσο και αν δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η ελληνική διπλωματία, μάλιστα, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αποδίδει την προκλητικότητα της Άγκυρας, μεταξύ άλλων, και στην εκτίμηση ότι στη γειτονική χώρα έχει πάρει το «πάνω χέρι» ο στρατός.

«Διατηρούμε μεν ανοιχτούς διαύλους, αλλά δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας» φέρεται να είπε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, σύμφωνα με τηRealnews ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας στο κλείσιμο «να μην πέσουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης, να αντιδρούμε με νηφαλιότητα» έναντι της Τουρκίας.

«Ψυχραιμία και νηφαλιότητα», μάλιστα, ζήτησε με πρόσφατη ανακοίνωσή της από το ΥΠΕΞ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δείχνοντας «σύγκλιση» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον ως προς την κεντρική κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του Liberal.gr, σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ Δημήτρη Παρασκευόπουλο, μεταξύ άλλων, του ζήτησε «τα μέσα των Ελλήνων και των Τούρκων που διατίθενται στην SNMG2 να αποχωρήσουν από την περιοχή επιχειρήσεων και να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες (;) της δύναμης, όπως… εκλιμενισμό στη Μαύρη Θάλασσα»!

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών σημείωναν, πάντως, πως δεν υπάρχει κανένα υπηρεσιακό κείμενο που να αποδέχεται διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας, αλλά και κανένα κείμενο δεν εδόθη στην ελληνική πλευρά ή επιστράφηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Επιβεβαιώνοντας δε τη συνάντηση των δυο ανδρών σημείωναν πως «ακούμε διάφορες ιδέες από διάφορες πλευρές, αλλά όταν αυτές συγκρούονται με τις εθνικές θέσεις απορρίπτονται πάραυτα», πως τα πλοία μας στο Αιγαίο «είναι εκεί που πρέπει και δεν πρόκειται να φύγουν», αλλά και ότι «χρειάζεται σοβαρότητα στην εξωτερική πολιτική και δεν είναι καθόλου σωστό να θυσιάζονται όλα στον βωμό των κομματικών συμφερόντων».

ViaDiplomacy Newsroom