Ψάχνουμε πραγματικά να δούμε γιατί όλοι αντέδρασαν στην συνέντευξη του Θάνου Ντόκου
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ανέφερε ότι «είναι καιρός» να στραφούν οι δύο χώρες από τις διμερείς διαφορές στα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και να υιοθετήσουν μια θετική ατζέντα. Παράλληλα, θέτει το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, την Α. Μεσόγειο και το Κυπριακό, ενώ ειδικά για τις συνεργασίες στην Α. Μεσόγειο κάνει λόγο για απουσία της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «μη φυσιολογική κατάσταση» αν και αναπόφευκτη λόγω τουρκικής συμπεριφοράς.
Στις απαντήσεις που έδωσε ο Θάνος Ντόκος χρησιμοποίησε φράσεις όπως «Η Ελλάδα ασφαλώς θα προτιμούσε μια αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά είναι έτοιμη να συνεχίσει να σηκώνει το απαραίτητο βάρος για τη διατήρηση μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής ικανότητας» ,
Σε άλλο σημείο αναφέρει «Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις τουρκικές ανησυχίες περί μετατροπής του Αιγαίου σε «ελληνική λίμνη», κάτι που άλλωστε ποτέ δεν επιδίωξε, ενώ και το διεθνές δίκαιο δίδει σχετικές λύσεις. Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, ποτέ να δεχθεί ελληνικά νησιά να επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα ή να υπάρχει έλλειψη συνέχειας στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, με δεδομένη τη γεωγραφία του αιγαιακού χώρου και τον πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών.»
Ενώ σαφέστατη και η παρακάτω απάντηση «Στο πλαίσιο αυτό, δημόσιες αμφισβητήσεις ως προς το συνοριακό καθεστώς ή τα κυριαρχικά δικαιώματα δηλητηριάζουν το κλίμα, περιορίζουν το περιθώριο κινήσεων και τελικά βλάπτουν τις προσπάθειες πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, ακραία μαξιμαλιστικές θέσεις περί θαλασσίων ζωνών και μηδενικής επιρροής νήσων, συνοδευόμενες από χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σκληρές δηλώσεις ασφαλώς δεν βοηθούν. Τέλος, διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με μια χώρα που δυστυχώς βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση της Λιβύης, ερμηνεύονται από την ελληνική πλευρά ως εχθρική ενέργεια.
Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας αναφέρθηκε και στην Θράκη και μάλιστα για πρώτη φορά ζητάει από την Άγκυρα να σταματήσει τις παρεμβάσεις της στην περιοχή.
Προφανώς οι περισσότεροι θα περίμεναν από τον Θάνο Ντόκο να βγάλει πολεμικές ιαχές, ίσως να φορέσει και παλάσκες, φαιοπράσινη, και να προχωρήσει σε δηλώσεις σκληρές κατά των Τούρκων. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του Αναπληρωτή Συμβούλου Ασφαλείας. Ο ρόλος του, πέρα από Σύμβουλος, είναι να κάνει και αυτές τις δηλώσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα είτε για διαπραγματεύσεις, είτε για να επηρεαστεί ο διεθνής παράγοντας. Η αναφορά του στην συνέντευξη του Τούρκου Πρέσβη στην Καθημερινή και η φράση «η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική και επεκτατική χώρα» μόνο τυχαία δεν είναι