Προβοκατόρικη τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για το λεγόμενο “Τσάμικο ζήτημα” – Ερωτηματικά σε Βρυξέλλες και Αθήνα
Ερωτηματικά αναφορικά με την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί η απάντηση που έδωσε ο Αυστριακός Επίτροπος Διερεύνησης της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν αναφορικά με τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις και πιο ειδικά για το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα».
Πιο ειδικά, ο Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία, απάντησε ότι η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός πως «Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων».
Σε αυτά, πρόσθεσε ο Αυστριακός Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες καθώς και το λεγόμενο «Τσαμικό ζήτημα».
Το τελευταίο ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε απάντηση του σημείωσε ότι, «Τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας».
Όπως συμπλήρωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το παραπάνω ζήτημα και πιο ειδικά αναφορικά με την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν για το λεγόμενο Τσάμικο ζήτημα, «Του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».
Από την άλλη πλευρά και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ως αναληθή και ανιστόρητη σημειώνοντας ότι, «Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά».
Πάντως το ζήτημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται, αφού κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Χαν επισημάνθηκε ότι, «η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου για «διμερή εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συνέχισε λέγοντας πως η «Επιτροπή ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές για διάλογο σε όλα τα ζητήματα που χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συμπλήρωσε πως είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών και πως η Επιτροπή «δεν λαμβάνει καμία θέση σε διμερή ζητήματα».
Η παραπάνω τοποθέτηση έχει δύο ερμηνείες.
Είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε επιδεικτικά να αποδεχτεί τις μονομερείς και ιστορικά αστήρικτες αιτιάσεις των Αλβανών αγνοώντας τις Ελληνικές θέσεις, είτε όντως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποδεχτεί το λεγόμενο “Τσάμικο ζήτημα” στην ατζέντα των διμερών συζητήσεων.
Διαφορετικά εάν δεν ισχύει το τελευταίο, τότε το Ελληνικό Υπ.Εξ δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει πειστικά στον Επίτροπο τις Ελληνικές θέσεις για το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα» επιτρέποντας στην Αλβανία να φέρει εκβιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα ζήτημα που η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν υπάρχει υπό τις ευλογίες της Ευρωπαικής Επιτροπής .
Πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών, εμφανώς ενοχλημένο με τον Αυστριακό Επίτροπο, σημειώνει ότι, «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας», ενώ συμπληρώνει επισημαίνοντας ότι, «Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».