Προβλήματα σε εφοδιασμό αγοράς και σε παραγωγή προκαλεί η αβεβαιότητα στην οικονομία
Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία και το διεθνές εμπόριο της χώρας μας στέλνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες αφού όπως δηλώνουν ο περιορισμός της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ οδηγεί την χώρα σε κατάσταση ασφυξίας.
Όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς και επιχειρηματίες, η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί αυτός ο στραγγαλισμός τον οποίο αντιμετωπίζει η αγορά, μέχρι τα τέλη Απριλίου να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα σημαντικά είδη πρώτης ανάγκης.
Χαρακτηριστικά όπως ανέφεραν εκπρόσωποι εταιρείας σουπερ μάρκετ οι προμηθευτές τους δύσκολο πλέον μπορούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες τους, λόγω έλλειψης εισαγόμενων πρώτων υλών, διότι οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν πλέον από τους Έλληνες παραγωγούς πληρωμές προκαταβολών.
Όπως επισημάνθηκε πολλές πολυεθνικές δεν δέχονται τις εγγυητικές επιστολές που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες επαυξάνοντας τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες.
Η λύση που αρκετοί Έλληνες παραγωγοί επέλεξαν για να ξεπεράσουν τα εμπόδια αυτά, είναι η εισαγωγή των πρώτων υλών μέσω θυγατρικών που διαθέτουν στα Βαλκάνια γεγονός που αυξάνει το τελικό κόστος.
Πάντως για ορισμένο χρονικό διάστημα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη λόγω του αποθέματος που υπάρχει
Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας) Γιώργος Καββαθάς ο οποίος δήλωσε ότι, «Ήδη καταγράφονται προβλήματα στις εισαγωγές μαλακού αλευριού, στις εισαγωγές ζάχαρης, ενώ πολύ σύντομα, ίσως και σε 30 περίπου ημέρες, να υπάρξουν ελλείψεις στις εισαγωγές βόειου κρέατος και χοιρινού. Χρειάζονται πλέον ριζικές λύσεις αν δεν θέλουμε ακριβώς μετά τα το Πάσχα να έχουμε περαιτέρω ελλείψεις».
Οι παραπάνω προβληματισμοί εκφράστηκαν και συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη κατά την διάρκεια της συνάντησης βιομηχάνων και προμηθευτών του ΕΣΒΕΠ (Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Νίκο Καραγεωργίου, «η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να ασφαλίσουν πιστώσεις προς Ελλάδα είναι δεδομένη. Ετσι απαιτούνται προεμβάσματα ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρήματα έναντι φορτωτικών. Η συνέχεια πάντως είναι άγνωστη. Ενα τσακ μόνο μπορεί να λασκάρει τα πράγματα και να φέρει χαμόγελα. Αυτό το τσακ λέγεται “συμφωνία με τους εταίρους”».
Προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με εισαγόμενα αγαθά βλέπει ο πρόεδρος της εταιρείας διεθνούς εμπορίου Οικονομοτεχνική Παντελής Σκαρλάτος ο οποίος επισημαίνει ότι, «αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, οι ελλείψεις στα ράφια εντός των επόμενων ημερών είναι δεδομένες» και αναφερόμενος στη ροή πρώτων υλών ξεκαθαρίζει πως αυτές «γίνονται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο».
Σύμφωνα με τον Παντελή Σκαρλάτο, «Όπως πηγαίνει η κατάσταση ο τρόμος που ζήσαμε το 2010 δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται. Κι αυτό διότι τότε δεν έφτασαν οι ελλείψεις στα τρόφιμα. Τώρα όλα μας οδηγούν εκεί», υπογραμμίζει συμπληρώνοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι σε έκθεση κρασιών αυτή την εβδομάδα 20 Γερμανοί επιχειρηματίες μάς θεωρούσαν ξεγραμμένους ως χώρα».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον τομέα του φαρμάκου αφού σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, τουλάχιστον δύο ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται προ του φάσματος της πτώχευσης, εξαιτίας των χρεών που το Ελληνικό Δημόσιο.
Ηδη ομάδες φαρμάκων παραγγέλνονται με φειδώ και σύντομα τα λεγόμενα «ακριβά φάρμακα» (καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.ά.) θα εκλείψουν.
Σε γενικές γραμμές η πιστωτική ασφυξία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα αποτελέσματα της, οι εισαγωγείς και εξαγωγείς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν με φυσιολογικούς ρυθμούς και προϋποθέσεις τις εργασίες τους, οι ξένοι προμηθευτές και πελάτες αρχίζουν πάλι να εκφράζουν την δυσπιστία τους για το οικονομικό μέλλον της χώρας και το Δημόσιο δεν πληρώνει πλέον τους προμηθευτές παρά μόνο μισθούς και συντάξεις.