Πρωθυπουργός – Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας και τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν.
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία: Tο πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης,τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. «Pacta sunt servanda».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός είχε κινηθεί σε ανάλογο μήκος κύματος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ζητάει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τηρήσει τις αποφάσεις της 2ας Οκτωβρίου «και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», κάτι που είναι και θέμα αξιοπιστίας για την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά είχε σημειώσει ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών, ενώ επανέλαβε πως η Αγκυρα είχε πολλές ευκαιρίες για να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε να το κάνει «προσχηματικά δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Η Αθήνα δεν είναι αρνητική επί της αρχής στο θέμα της θετικής ατζέντας έναντι της Τουρκίας, το οποίο άλλωστε τέθηκε τον Οκτώβριο, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα η ίδια η Αγκυρα να δείξει πως θέλει να αλλάξει ρότα.
Στην ίδια λογική, πηγές από το Μαξίμου σημειώνουν πως η κυβέρνηση δεν θέλει τις κυρώσεις για να τιμωρήσει την Τουρκία, αλλά ως μέσον πίεσης ώστε να αλλάξει συμπεριφορά. Για αυτό και ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, πρόσθεσε όμως πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».