Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας: Χρειαζόμαστε την Σερβία στην Ε.Ε – Χωρίς αυτή θα υποφέρουμε

«Η Σερβία είναι μια χώρα -κλειδί. Χωρίς την ένταξη στην ΕΕ, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ασφάλεια και ταυτότητα. Η Ευρώπη χρειάζεται τη Σερβία περισσότερο από τη Σερβία την ΕΕ. Διαφορετικά, η ασφάλεια θα κινδυνεύσει», δήλωσε ο Ορμπάν στο πάνελ του Bled Strategic Forum 2021.

Ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στα λόγια του Ορμπάν ανέφερε «πρώτα απ ‘όλα, κανείς δεν μιλά για αυτό, η ΕΕ είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο όσον αφορά τα πρότυπα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά τίποτα δεν λέγεται για την ανάπτυξη. Πώς θα το βελτιώσουμε αυτό; Δεν το βλέπω. Δεύτερον, η Άνγκελα Μέρκελ φεύγει από την πολιτική και δεν θα έχουμε ισχυρή καγκελάριο, αυτό είναι γεγονός. Η ερώτησή μου είναι (σε ​​περίπτωση κρίσης): Ποιος θα μας καλέσει; Τρίτον: όλοι μιλούν για κράτος δικαίου και όταν αναφέρετε τα Δυτικά Βαλκάνια, λέτε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη. Ειλικρινά, ήμασταν ενθουσιώδεις για τη διαδικασία ένταξης. Δεν υπάρχει τόσος ενθουσιασμός πια. Γι ‘αυτό φτιάξαμε μηχανισμούς και δημιουργήσαμε τα Ανοιχτά Βαλκάνια. Δεν αρέσει στον κόσμο, αλλά δεν μας ενδιαφέρει »

Ο Πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε στη Βόρεια Μακεδονία και δήλωσε ότι υπήρχαν υποσχέσεις για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εάν αλλάξουν το όνομά τους, αλλά τίποτα δεν συνέβη. «Δεν ζητάμε βοήθεια, λέω μόνο την αλήθεια», είπε, προσθέτοντας ότι η Σερβία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Μετά το Brexit, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει επεκταθεί. Αντ ‘αυτού, καταδικάζει όλα όσα συμβαίνουν στην ΕΕ και δεν βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα. Για να μην μας παρεξηγήσετε, παραμένουμε στο δρόμο προς την ΕΕ, αλλά πρέπει να εργαστούμε σκληρά και να βελτιώσουμε συνθήκες για τους ανθρώπους μας », είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι δήλωσε ότι η απογοήτευση της Σερβίας ήταν «ένα μεγάλο πλήγμα για την ΕΕ», σημειώνοντας ότι ορισμένες βαλκανικές χώρες περιμένουν εδώ και δεκαετίες νέα για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένο χρόνο πότε θα γίνουν δεκτοί; Μας ζητούν να ενταχθούμε στην οικογένειά μας. Είναι παράδοξο«.

ViaDiplomacy Newsroom