Πρωθυπουργός της Αρμενίας: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν

Παραμονή Χριστουγέννων, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, πραγματοποίησε συνέντευξη στην οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συνθήκη με το Αζερμπαϊτζάν. 

Όταν ρωτήθηκε για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Πασινιάν δήλωσε ότι η περιοχή δεν είχε θεωρηθεί ποτέ στη διαπραγματευτική διαδικασία ως αμιγώς αρμενική, εν μέρει επειδή «καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις – ότι και Αζέροι ζούσαν στο Ναγκόρνο.  Η προστασία των δικαιωμάτων τους ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων».

Σημείωσε επίσης ότι επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, η απόφαση για το καθεστώς του θα πρέπει να ληφθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν. 

Τα σχόλια προκάλεσαν κριτική από πολλούς εντός της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της, Arayik Harutyunyan, ο οποίος δήλωσε ότι «η διεθνής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Αρτσάχ είναι το κύριο σημείο αναφοράς μας και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή τη γραμμή. Ως εκ τούτου, ο λαός και οι αρχές του Αρτσάχ δεν θα αποδεχτούν ποτέ και με κανέναν τρόπο οποιοδήποτε καθεστώς εντός του Αζερμπαϊτζάν».

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα σχόλιά του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι η κριτική ήταν μπερδεμένη, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι συζητούσε το θέμα των διαπραγματεύσεων που έγιναν πριν γίνει πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Πασινιάν επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η Αρμενία ήταν υπέρ της έναρξης συνομιλιών και της έναρξης διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν. Σημείωσε ότι οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ πρότειναν πρόσφατα μια ατζέντα διαπραγμάτευσης, ένα από τα σημεία είναι το θέμα μιας ειρηνικής και συνολικής διευθέτησης, για την οποία η Αρμενία «ενδιαφέρεται και δεν θα αρνηθεί να συζητήσει». Πρόσθεσε ότι είναι λογικό και ωφέλιμο για την κυβέρνηση της Αρμενίας να επιθυμεί μια πλήρη συνθήκη ειρήνης και συνολική λύση. 

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που ονόμασε «προπαγάνδα» χρησιμοποιούνταν για να δημιουργηθεί ψευδώς η εικόνα ότι οι αρμενικές αρχές είναι κατά της οριοθέτησης και της οριοθέτησης. «Υπάρχει η εντύπωση ότι είμαστε κατά της συνθήκης ειρήνης και της συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Φυσικά, δεν είμαστε κατά, φυσικά, είμαστε υπέρ, μας ενδιαφέρει», είπε. Σημείωσε επίσης ότι η Αρμενία θέλει να ανοίξει περισσότερες επικοινωνίες και ότι θα λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

ViaDiplomacy Newsroom