Πρωθυπουργός της Αρμενίας: Ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ πιθανός

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε την Παρασκευή για τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν, κατηγορώντας το Μπακού για γενοκτονία στην αποσχισθείσα αρμενική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Μπακού και το Ερεβάν έχουν πολεμήσει δύο πολέμους για τον ορεινό θύλακα και μια συνθήκη ειρήνης παραμένει μια μακρινή προοπτική.

Οι συνομιλίες υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και χωριστά της Ρωσίας έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

«Εφόσον δεν έχει υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης και μια τέτοια συνθήκη δεν έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, φυσικά, ένας [νέος] πόλεμος [με το Αζερμπαϊτζάν] είναι πολύ πιθανός», είπε ο Πασινιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν νωρίτερα τον Ιούλιο, όταν το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε προσωρινά τον διάδρομο του Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Το κλείσιμο πυροδότησε ανησυχίες για μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και τροφοδοτικά.

Την περασμένη εβδομάδα, το Γαλλικό Πρακτορείο μίλησε με ντόπιους στην κύρια πόλη του θύλακα, το Στεπανακέρτ, οι οποίοι ανέφεραν ελλείψεις τροφίμων και κρίσιμα προβλήματα με την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Η αυξανόμενη διπλωματική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στον Καύκασο έχει ενοχλήσει την Ρωσία.

Η Αρμενία βασίζεται στη Ρωσία για στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Ερεβάν κατηγόρησε τη Μόσχα, που έχει βαλτώσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ότι δεν εκπλήρωσε τον ειρηνευτικό της ρόλο στο Καραμπάχ στο πλαίσιο της εκεχειρίας του 2020 με τη μεσολάβηση της Μόσχας.

Έκκληση για πίεση στο Μπακού

Καθώς ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στις 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες απέτυχε να επιφέρει σημαντική πρόοδο, ο Πασινιάν είπε ότι τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία έπρεπε να αυξήσουν την πίεση στο Μπακού για να άρει τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι θανατηφόρες συνοριακές συγκρούσεις συνεχίστηκαν μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μετά την κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που έληξε έξι εβδομάδες συγκρούσεων το φθινόπωρο του 2020 και το Αζερμπαϊτζάν έκτοτε έχει καταλάβει θύλακες γης εντός της Αρμενίας.

Ο Πασινιάν είπε ότι «η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία της Αρμενίας και τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» είναι οι κόκκινες γραμμές του Ερεβάν στις συνομιλίες με το Μπακού.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν πολεμήσει δύο πολέμους για τον έλεγχο της περιοχής – τη δεκαετία του 1990 και το 2020 – που έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές και από τις δύο πλευρές.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας οδήγησε την Αρμενία να παραχωρήσει τμήματα εδαφών που έλεγχε για περίπου τρεις δεκαετίες.

Η Μόσχα ανέπτυξε ειρηνευτικές δυνάμεις στον διάδρομο του Λατσίν για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση μεταξύ Αρμενίας και Καραμπάχ.

«Η περίπτωση της Αρμενίας είναι δύσκολη γιατί το ενδιαφέρον της Αρμενίας σε αυτή τη διαδικασία εκλαμβάνεται και ερμηνεύεται από το Αζερμπαϊτζάν ως λεγόμενη καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Πασινιάν.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη μεσολάβηση της Δύσης τον Μάιο, το Ερεβάν συμφώνησε να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά απαίτησε διεθνείς μηχανισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του εθνικο-αρμενικού πληθυσμού της περιοχής.

Το Μπακού επιμένει ότι τέτοιες εγγυήσεις πρέπει να παρέχονται σε εθνικό επίπεδο, απορρίπτοντας κάθε διεθνή μορφή.

ViaDiplomacy Newsroom