Πρωθυπουργός: Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας
Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
«Το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υπογραμμίζει αυτή την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, για την οποία τόνισε πως η Πρωτοβουλία 17+1 έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να συμβάλει στη λήψη τολμηρών αποφάσεων μέσω της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της διαφάνειας.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της και είπε ότι η πανδημία αν απέδειξε κάτι, είναι πως «η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των σημαντικών οικονομικών συνεπειών της απαιτεί τολμηρές αποφάσεις».
«Αυτό μπορεί να καταστεί πιο εύκολο μέσω της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της διαφάνειας. Πιστεύω πως το εύρος της Πρωτοβουλίας και η πολυπολιτισμική της φύση μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Μητσοτάκης προσέθεσε ότι πέραν των πολιτιστικών παραμέτρων, σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, οι επενδύσεις, το εμπόριο και οι διαπροσωπικοί δεσμοί συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά μέσα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κόσμου μας την επομένη της πανδημίας.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη, την εξωστρέφεια και την αμοιβαιότητα, σε συνδυασμό με την προσήλωση σε διεθνείς αρχές και αξίες» προσέθεσε με έμφαση ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, και ένας από τους τρόπους να το πετύχει είναι διευκολύνοντας τον τουρισμό και τα ταξίδια μετά την πανδημία.
Απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping υπερασπίστηκε την πρότασή του για πιστοποιητικό εμβολιασμού:
«Για το λόγο αυτό, κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα έχει προτείνει την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που είναι ουσιαστικά απόδειξη πως κάποιος έχει εμβολιαστεί. Ως ένα εργαλείο για να διευκολυνθεί η επανέναρξη των ταξιδιών και οι τουρίστες να μπορούν είτε να επισκέπτονται την Κίνα είτε να έρχονται στην Ευρώπη από την Κίνα. Πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και θα επιδιώξουμε να εργαστούμε σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσουμε πως οι κινέζοι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και αν μπορούν να επιδείξουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούμε να εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετοι περιορισμοί».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, και χαιρέτισε τους στόχους που έχει θέσει η Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη σταθερή δέσμευση των χωρών που προκαλούν τις μεγαλύτερες εκπομπές».
Τέλος, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας να διοργανώσει φέτος την 6η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για την Τουριστική Συνεργασία και το 3ο Φόρουμ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Είναι απόδειξη της πρόθεσής μας να είμαστε παραγωγικό μέλος της Πρωτοβουλίας» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping χαρακτήρισε “εμβληματικό έργο” την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
«Το λιμάνι έχει γίνει σημαντικός κόμβος για την ταχεία χερσαία και θαλάσσια σύνδεση Κίνας- Ευρώπης και για τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Xi, συμπληρώνοντας πως το Πεκίνο είναι «έτοιμο να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα και άλλες πλευρές για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας» στο πλαίσιο του σχήματος 17+1.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)