Πρωθυπουργός Αρμενίας: Σύμφωνα με τις Αρχές της Μαδρίτης αποκλείεται το Καραμπάχ να βρίσκεται εκτός Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με την κληρονομημένη μας διαπραγματευτική λογική, το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα μπορούσε να λάβει καθεστώς εκτός του Αζερμπαϊτζάν χωρίς τη συγκατάθεση του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση.

Χαρακτήρισε τις δηλώσεις των πρώην προέδρων Ρόμπερτ Κοτσαριάν και της σημερινής αντιπολίτευσης υπό τον Σερζ Σαρκισιάν ως πλήρες ψέμα. «Σε όλη την ιστορία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν όσο και ο Σερζ Σαρκισιάν, επομένως ο πολιτικός δορυφόρος τους, το ARF Dashnaktsutyun, έχουν αναγνωρίσει την Αρτσάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν και δεν έχουν καθοδηγηθεί από την αρχή «Το Αρτσάχ δεν θα είναι ποτέ μέρος του Αζερμπαϊτζάν », είπε ο αξιωματούχος.

Ως παράδειγμα, ο Πασινιάν ανέφερε την πρόταση του Κοτσαριάν για την πρόταση «Κοινού Κράτους» που διαπραγματεύτηκε κατά τη θητεία του Σαρκισιάν, το πακέτο «Εδαφική ανταλλαγή» και τις Αρχές της Μαδρίτης .

Σύμφωνα με την πρόταση του 1998 του «Κοινού Κράτους», το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως «κρατικός-εδαφικός σχηματισμός», θα παρέμενε εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν και ο λαός του Καραμπάχ θα λάμβανε διαβατήρια του Αζερμπαϊτζάν με ειδικό σημείωμα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Είναι περίεργο γιατί [Ρόμπερτ Κοτσάριαν, ​​Σερζ Σαρκισιάν και Ντασνακτσουτούν] δεν απάντησαν σε αυτή την πρόταση των συμπροέδρων, λέγοντας ότι η Αρτσάχ δεν θα είναι ποτέ μέρος του Αζερμπαϊτζάν.»

Σύμφωνα με τις Αρχές της Μαδρίτης, αποκλείεται κάθε πρακτική πιθανότητα το Καραμπάχ να βρίσκεται εκτός Αζερμπαϊτζάν, είπε ο Πασινιάν. «Ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν οδηγούσε τη χώρα εκείνη την εποχή, ο Σερζ Σαρκισιάν ήταν ο πρωθυπουργός και το ARF ήταν μέρος της κυβέρνησης και μέλος και υποστηρικτής της κυβερνώσας ομάδας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνοντας τις αρχές της Μαδρίτης ως βάση για διαπραγματεύσεις, ο Yerjan, σύμφωνα με τον ίδιο, συμφώνησε να καθορίσει το καθεστώς του Αρτσάχ μέσω δημοψηφίσματος, ακυρώνοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 10ης Δεκεμβρίου 1991, χωρίς να καταλήξει σε καμία σαφήνεια σχετικά με το μελλοντικό δημοψήφισμα .

Η διαπραγματευτική κληρονομιά, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, προϋπέθετε ότι χωρίς τη συγκατάθεση του Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα μπορούσε να λάβει κανένα καθεστώς, συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού καθεστώτος. Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα, το Καραμπάχ έπρεπε να πάρει την άδεια του Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτή ήταν η λογική του συνδυασμού των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης των εθνών. Εάν θέλετε να επιτύχετε την ανεξαρτησία μέσω της υλοποίησης της αρχής της αυτοδιάθεσης των εθνών χωρίς να παραβιάζετε την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, η οποία είναι η βάση των Αρχών της Μαδρίτης, ο μόνος τρόπος είναι το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας να συμφωνήσει με την ανεξαρτησία σας . Αυτή ήταν η θέση των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ», είπε ο Πασινιάν.

Ο Πασινιάν επανέλαβε τις «αποκαλύψεις» του για το δημοψήφισμα. Στη διαπραγματευτική κληρονομιά που άφησε ο Σερζ Σαρκισιάν, σύμφωνα με τον ίδιο, θίχτηκε η δυνατότητα καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τη βούληση του λαού, δεν διευκρινίστηκε ακριβώς πού (στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή στο Αζερμπαϊτζάν) θα γίνει το δημοψήφισμα. «Λέγεται ότι ολόκληρος ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα λάβει μέρος στο δημοψήφισμα. Πιο συγκεκριμένα, λέει «πανελλήνιο δημοψήφισμα, στο οποίο θα συμμετάσχει ολόκληρος ο πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ». Με άλλα λόγια, ολόκληρος ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι το ίδιο έθνος».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτή η διαπραγματευτική κληρονομιά είναι που δημιούργησε τις βάσεις για τον πόλεμο και το πολεμικό πλαίσιο έγινε η αιτία του πολέμου.

«Αν εμείς είμαστε η αιτία του πολέμου, γιατί ο Σερζ Σαρκισιάν ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου 2018 από αυτό το βήμα. «…. Αν φέραμε τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, γιατί ο ίδιος Σερζ Σαρκισιάν ανακοίνωσε την ίδια μέρα; «Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν εμπνέει αισιοδοξία, αλλά για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης απλώς παραμένει ακίνητη. «Στέκεται γιατί οι προσδοκίες της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν από το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών είναι μη ρεαλιστικές, απαράδεκτες για εμάς», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ένας από τους βαθύτερους λόγους για την επανάσταση του 2018 ήταν ότι οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι εξαπατήθηκαν στο ζήτημα του Αρτσάχ. «Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι οι θυσίες τους δεν έγιναν στρατός-κράτος, αλλά ευρωπαϊκά και αμερικανικά ακίνητα, λογαριασμοί ξένου συναλλάγματος κρυμμένοι offshore. «Παρόλο που έχουμε αναλάβει την ευθύνη για την ήττα, ο δίκαιος αρμενικός λαός, αν όχι με πληροφορίες, τουλάχιστον με αίσθημα, έχει καταλάβει ότι αυτή η ήττα δεν γεννήθηκε σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά σε 25 μακρά και πολλά χρόνια», είπε. ο πρωθυπουργός.

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ειρηνευτική ατζέντα θα πετύχει. Αυτός είναι ένας δρόμος για εμάς, εντός και εκτός, που συνοδεύεται από βρισιές, κατηγορίες, απειλές, κινδύνους, απώλειες, και έχουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα να περάσουμε αυτόν τον δρόμο. “Αλλά μπορώ να εγγυηθώ ένα πράγμα με βεβαιότητα ότι το αντίθετο μονοπάτι δεν οδηγεί μόνο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και στην “καταστροφή της Αρμενίας”. Φυσικά, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε”, κατέληξε ο αξιωματούχος.

ViaDiplomacy Newsroom