Πρωθυπουργός: Δεν σας επιτρέπω να μας λέτε προδότες και μειοδότες
«Λυπάμαι γιατί άκουσα τον κ. Μητσοτακη σαν να άκουγα τον Αδωνη σε όσα είπε για το Μακεδονικό» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εχω τονίσει και έχει γίνει σαφές ότι η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες που συζητούνται αυτές τις ημέρες όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί πνεύμα και γράμμα συμφωνίας Πρεσπών. Αν δεν γίνει, έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».
«Η θέση μας είναι σαφής. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει έθνος και εθνότητα. Στην ιθαγένεια διορθώνει κάτι που συμβαίνει σήμερα στα διαβατήρια. Ερχονται σήμερα να μας επισκεφθούν και στα διαβατήρια γράφει Μακεδόνες. Τι θα συνέβαινε αν κάναμε όσα λέγατε. Αυτά τα διαβατήρια θα λέγανε Μακεδόνες. Ως προς την γλώσσα κατά την διάρκεια των δικών σας κυβερνήσεων – ,μάλιστα η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε γλώσσα Μακεδονίας. Η συμφωνία Πρεσπών λέει σαφώς ότι η γλώσσα ουδεμία σχέση έχει με ελληνική μακεδονία και κληρονομία και ανήκει στην γλώσσα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Ποιες γλώσσες διδάσκονται στην δική μας χώρα διέπεται από τους δικούς μας νόμους. Εσείς πώς την αποκαλείτε την γλώσσα;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μήπως χρησιμοποιείτε τον όρο που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ; Χρησιμοποιείτε τον όρο που λόγο των δικών σας αδρανειών χρησιμοποιούν οι ισχυρότερες χώρες διεθνώς; Ή μήπως καταφέρατε ότι κανένα στοιχείο του πολιτισμού των γειτόνων δεν έχει σχέση με την δική μας κληρονομιά. Μήπως εσείς καταφέρατε να μην χρησιμοποιούν δικά μας σύμβολα;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Τσίπρας επικαλείται Αβέρωφ για να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών
«Εγώ δεν λέω λόγια του αέρα σε αυτή την αίθουσα. Σας διαβάζω τι έλεγε ο Αβέρωφ το 1959. Γίνεται προσπάθεια να ψαρέψουν ορισμένοι στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Ζήτημα μειονότητας εσείς ανοίξατε πρώτος κ. Μητσοτάκη με την συνέντευξή σας στο Politico λέγοντας ότι υπάρχει φόβος για τοπικές εξεγέρσεις όπου αυτονομιστικές ομάδες βλέπουν την συμφωνία ως πρόσκληση για να εξεγερθούν.
Η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια σύμβαση – συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως περισσότερο από την ενδιάμεση συμφωνία από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί μειονοτικό ζήτημα στην χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. επικαλείται το άρθρο 4)
«Επειδή δεν λέω λόγια του αέρα θα σας θυμίσω τι έλεγε ο Αβέρωφ στις 17 Σεπτεμβρίου του 1959»
«Κύριοι, στο ζήτημα της γλώσσης, στην ελληνική μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια η οποία έχει και γραμματική και συντακτικό, ομιλείται ένα τοπικό ιδίωμα» είπε ο κ. Τσίπρας μεταφέροντας απόσπασμα από ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα.
«Ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του για τον πολιτικό καιροσκοπισμό αλλά και για την προσπάθεια να ψαρέψει στο ακροδεξιό ακροατήριο. Δεν ντρέπεστε! Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από την μη περικοπή των συντάξεων αν θεωρείτε ότι είναι προϊόν συναλλαγής για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Δεν σας επιτρέπω να μας λέτε προδότες και μειοδότες, είναι ντροπή σας» ούρλιαξε σχεδόν σε πολύ υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι «αποσταθεροποιεί την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση και δημιουργεί κλίμα διχασμού και πόλωσης. Μου λέγατε ότι δεν θα μπορείς να ανέβεις στη Θεσσαλονίκη. Ανέβηκα, μίλησα κι αυτοί που ήταν εκεί και διαδήλωναν ήταν 3.000 ακραίοι εθνικιστές που διαδήλωσαν στη ΔΕΘ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.