Προθεσμία 7 ημερών από Eurogroup

Διορία μιας εβδομάδας έδωσε το Eurogroup στην Αθήνα για να συμφωνήσει στα ανοιχτά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Το Eurogroup προκειμένου να μην καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να μην αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές, έδωσε τη δυνατότητα να εκταμιευθούν τα 10 δισ., που είναι αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όταν η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει τα πρώτο σετ προαπαιτουμένων, αλλά και όποια άλλη μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα από το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων.

Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα απαλλάσσεται για λίγες εβδομάδες από την υποχρέωση να εφαρμόσει κάποια δύσκολα μέτρα όπως το ασφαλιστικό και τα φορολογικά, ο σχεδιασμός και η πολιτική διαχείριση των οποίων απαιτεί περισσότερο χρόνο από αυτόν που επιτρέπουν οι σφικτές προθεσμίες της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτή η «χαλάρωση» στις θέσεις των θεσμών έγινε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ετσι, η Αθήνα για να λάβει τα 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να πράξει τα εξής:

1. Να κλείσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων μέτρων. Επί της ουσίας, να συμφωνηθεί το καθεστώς βάσει του οποίου θα γίνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, καθώς αυτό είναι το μεγαλύτερο ανοικτό «αγκάθι» και το θέμα που συνδέεται με τον τραπεζικό κλάδο. Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι «να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αδύναμων αλλά και να μην προστατεύονται πλέον οι “στρατηγικοί κακοπληρωτές”». Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη στα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στις τιμές των γενοσήμων. Ωστόσο, αυτά θα κλείσουν ευκολότερα, αν υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των πλειστηριασμών.

2. Να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οι θεσμοί θεωρούν πολύ σημαντικό να κλείσει το θέμα αυτό, ώστε κάθε τράπεζα -και κατ’ επέκταση κάθε εν δυνάμει επενδυτής ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης- να γνωρίζει τι «ανοίγματα» έχει, λόγω των «κόκκινων» δανείων.

3. Να προχωρήσει στις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ, νόμος που είχε περάσει την προηγούμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογές.

Παρά την ιδιαίτερη καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς στην ολοκλήρωση του πρώτου σετ προαπαιτουμένων, η συζήτηση για την Ελλάδα εξελίχθηκε σε χαμηλούς τόνους και δεν κράτησε παραπάνω από 25 λεπτά. Σκοπός των χαμηλών τόνων ήταν να μην αποσταθεροποιήσουν τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ήταν λιγότερο αρνητικά από το αναμενόμενο. Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, το πακέτο για την Ελλάδα θα είναι τελικά μικρότερο από 86 δισ.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει πλέον τις δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό.

Έντυπη Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom