Προς απόρριψη το αίτημα ασύλου των 8 στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη
Αντιμέτωπη με ένα διπλωματικό πρόβλημα υψηλού βαθμούς δυσκολίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την προσγείωση τουρκικού αστυνομικού ελικοπτέρου, με επιβάτες οκτώ τούρκους στρατιωτικούς (τρεις λοχαγούς, ισάριθμους συνταγματάρχες και δύο χαμηλόβαθμους), στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Η Αθήνα, που ήδη από χθες το βράδυ στέλνει συντονισμένα με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, μηνύματα στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν διεμήνυσε άμεσα ότι επιθυμεί την επιστροφή του ελικοπτέρου σε τουρκικά χέρια ενώ καλείται να διαχειριστεί το αίτημα ασύλου που υπέβαλλαν οι οκτώ στρατιωτικοί που δεν αποκλείεται, επιστρέφοντας στην Τουρκία, να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον του Ρ. Τ. Ερντογάν, ποινές που όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα περιλαμβάνουν και αυτή του θανάτου.
Πρακτικώς, και για προφανείς πολιτικούς λόγους, η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη. Το ζητούμενο, σύμφωνα με έμπειρα πολιτικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες, είναι μόνον η ταχύτητα ικανοποίησης του αιτήματος έκδοσής τους που υπέβαλλε η Αγκυρα.
Η κυβέρνηση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη τονίζει ότι «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο». Η ίδια βέβαια υπογράμμισε ότι «λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν ότι στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας».
Την στιγμή που εκτυλισσόταν το θρίλερ με την τύχη του τουρκικού ελικοπτέρου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς βρισκόταν εν πτήση από την Ουλάν Μπατόρ προς τη Μόσχα, τελική στάση πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Στην στάση του στη Μόσχα ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον οποίο ανέφερε («σε εγκάρδιο κλίμα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές) ότι «η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του Τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».
Λίγο αργότερα, ο κ. Τσαβούσογλου ζητούσε την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία και εκδήλωνε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα το πράξει. Προς το παρόν, όπως έγινε γνωστό, θα οδηγηθουν σήμερα ή αύριο στον εισαγγελέα.
Το χρονικό και η Γιαβούζ
Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί προσγειώθηκαν με αστυνομικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 11:50. Είχε προηγηθεί μια περίπου δεκάλεπτη κατάσταση συναγερμού στην Πολεμική Αεροπορία, δύο F-16 της οποίας σηκώθηκαν στον αέρα προκειμένου να συνοδεύσουν το τουρκικό ελικόπτερο στο Ελληνικό Αεροδρόμιο.
Από τη στιγμή που οι οκτώ πραξικοπηματίες πάτησαν στην Ελλάδα και σχηματίστηκε σε βάρος τους από την ΕΛΑΣ η τυπική δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών, και το ΓΕΕΘΑ κίνησαν τις διαδικασίες για ταχύτατη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας που δημιουργήθηκε και την οποία σαφέστατα η Ελλάδα δεν επιθυμεί.
Καταρχάς, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, γνωστοποιήθηκε άμεσα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει το νόμιμο κάτοχό του, το αστυνομικό ελικόπτερο με το οποίο οι οκτώ εισήλθαν στη χώρα προφασιζόμενοι μηχανική βλάβη. το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου “may day” και κατέθεσε σχέδιο πτήσης ως “turkish helicopter” μόλις 10 μίλια από τα σύνορα κάτι που οι χειριστές των τουρκικών ιπτάμενων μέσων… δεν συνηθίζουν. Τελικά προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο του 25 το κρατικού αερολιμένα Αλεξανδρούπολης ακολουθώντας τις οδηγίες των Ελεγκτών.
Ενδεικτικό της ανησυχίας και των συγκεχυμένων πληροφοριών που υπάρχουν λόγω της ρευστής κατάστασης στην Τουρκία είναι η τύχη του αρχηγού Στόλου του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος βρίσκεται υπό περιορισμό στη φρεγάτα Γιαβούζ που πλέει εν όρμω στα ανοιχτά της Ναυτικής Βάσης Γκολτσούκ της θάλασσας του Μαρμαρά.
Πληροφορίες μιλούσαν ακόμη και για αυτομόληση της φρεγάτας και κατεύθυνσή της προς την Ελλάδα. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή νοτίως των Δαρδανελίων πλέει μόνον ένα τουρκικό πετρελαιοφόρο. Ενώ περιέγραφαν ως εξαιρετικά δύσκολη την πιθανότητα το Γιαβούζ να διέπλεε όλη τη Θάλασσα του Μαρμαρά, να περνούσε τα Δαρδανέλια και να έφθανε στο Αιγαίο καθώς τα στενά και η έξοδος προς το Αρχιπέλαγος είναι αποκλεισμένα από τις Τουρκικές δυνάμεις
kathimerini.gr