Προώθηση της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών από την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Toulouse Space Show 2016

Εξαιρετικά αποδοτική ήταν η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Toulouse Space Show 2016, τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή έκθεση με εστίαση στις διαστημικές υποδομές, τεχνολογίες και εφαρμογές, που έλαβε χώρα από 28 έως 30 Ιουνίου 2016 στη Γαλλία.

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή διοργανώθηκε από το si-Cluster, το Ελληνικό Gold Labeled Cluster στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ και την υποστήριξη του Enterprise Greece.

Η επιχειρηματική αποστολή αποτελούμενη από τις εταιρείες: Alma Technologies, Elfon Ltd, Planetek Hellas, Prisma Electronics SA, Software Competitiveness International, Terra Spatium συμμετείχε με εθνικό περίπτερο στο κεντρικότερο σημείο της έκθεσης. Οι επιχειρήσεις παρουσίασαν σε περισσότερους από 3.000 επισκέπτες της έκθεσης από 50 διαφορετικές χώρες τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τους και απέκτησαν πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών μέσω της συμμετοχής τους σε B2B συναντήσεις με εταιρίες μέλη του Aerospace Valley Cluster και άλλες σημαντικές εταιρείες του κλάδου.

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική διαστημική βιομηχανία καθώς διευρύνθηκαν οι δυνατότητες πρόσβασης στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας και στα σχέδια Διεθνών Οργανισμών όπως ESA, JAXA CNES κλπ..

Παράλληλα οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης του Toulouse Space Show 2016 εστίασαν σε θέματα διεθνούς συνεργασίας, γεω-ευφυΐας, θέματα προσέγγισης της καινοτομίας και δει της ανατρεπτικής καινοτομίας καθώς και διασύνδεσης διαστημικών εφαρμογών και ψηφιακής οικονομίας.

Μέσω της συντονισμένης παρουσίας του si-Cluster και των μελών του στη διεθνή έκθεση και την έμπρακτη υποστήριξη του Enterprise Greece, επιτεύχθηκε η ανάδειξη του υψηλού επιπέδου των προϊόντων διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών που παράγονται στην Ελλάδα συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση των εξαγωγών, στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, βάσει των επενδυτικών σχεδίων των εταιρειών-μελών του si-cluster, και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Παράλληλα και με τη συμβολή του Enterprise Greece παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη νέων έργων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως προορισμός για νέες επενδύσεις στον κλάδο.  

Στην επιχειρηματική αποστολή έλαβε μέρος και η ελληνική ομάδα MaGOS, που κατέκτησε την πρώτη θέση στον ελληνικό διαγωνισμό ActInSpace. Η MaGOS συμμετείχε στο διεθνή τελικό παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό σχέδιο για ένα «φορετό μαγνητικό γάντι» που θα μπορεί να μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε φωνή με τη βοήθεια ενός smartphone και ενός βραχιολιού. Η MaGOS απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από το κοινό και κατατάχθηκε τρίτη.

Πρώτη κατατάχθηκε η ομάδα της Πολωνίας. Ο κ. Γρηγόρης Αγριόπουλος και ο κ. Γιώργος Προφητηλιώτης είπαν σχετικά με τη συμμετοχή τους στον διεθνή τελικό του ActInSpace: «Η Καινοτομία και η Επιχειρηματικότητα είναι οι δύο λέξεις με τις οποίες θα χαρακτηρίζαμε αυτόν τον διαγωνισμό. Η όλη διοργάνωση ήταν εξαιρετική και το όραμα αρκετά φιλόδοξο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόκρισή μας στους τέσσερις φιναλίστ του διεθνούς τελικού και με την κατάταξή μας στην 3η θέση. Αν και ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια επιχειρηματικής ανάπτυξης της ιδέας μας. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους διεθνείς και εθνικούς φορείς που έδωσαν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία σε όλες τις ομάδες να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να προωθήσουν τις ιδέες τους».

Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων του ευρωπαϊκού έργου SPACE2ID, στο οποίο συμμετέχει το Corallia, εκπροσωπώντας το si-Cluster και το gi-Cluster, με στόχο στην ενίσχυση αλυσίδων αξίας του κλάδου των διαστημικών εφαρμογών και τη διασύνδεσή τους με άλλους κλάδους της οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι του si-Cluster, παρουσίασαν τo πλαίσιο λειτουργίας της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Συμμαχίας Clusters (ESCP-European Strategic Cluster Partnership) στον τομέα του διαστήματος με τη συμμετοχή και άλλων Ευρωπαϊκών clusters σε άλλους τομείς, όπως μεταφορές, ενέργεια, δημιουργικές βιομηχανίες και γεωργία, καθώς και τις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Πλάνου Διεθνοποίησης των προϊόντων και εφαρμογών αυτής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Συμμαχίας Clusters.

Στο πλαίσιο του Πλάνου Διεθνοποίησης του έργου, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, μέλος του Σ.Σ του si-Cluster, παρουσίασε αναλυτικά τις ευκαιρίες συνεργασίας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, εκπρόσωποι του si-Cluster συμμετείχαν σε συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου FABSPACE, λίγο πριν ανακοινωθεί η λειτουργία του πρώτου εργαστηρίου (FabLab) που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών με χρήση διαστημικών δεδομένων.

O Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος του ΣΣ του si-Cluster ανέφερε σχετικά: «Το si-Cluster έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια μία συνεχή ανάπτυξη, ακολουθώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας με στόχο την προβολή της εθνικής εξειδίκευσης και αριστείας. Η συμμετοχή μας στο Toulouse Space Show 2016, με αρωγό το Enterprise Greece, ήταν εξαιρετικής σημασίας για το οικοσύστημα αεροδιαστημικής και μια από τις πιο παραγωγικές συμμετοχές μας σε διεθνείς εκθέσεις».

O Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του ΣΣ του si-Cluster είπε: «Με την δεύτερη συνεχόμενη άκρως επιτυχημένη συμμετοχή σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της διαστημικής τεχνολογίας, η Ελληνική διαστημική βιομηχανία αποδεικνύει ότι έχει περάσει πλέον σε στάδιο ωριμότητας. Τόσο οι σημαντικές συναντήσεις μεταξύ Ελληνικών και Ευρωπαϊκών εταιρειών για την ανάπτυξη μελλοντικών νέων συνεργασιών στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας όσο και η σειρά επαφών της ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster με αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς φορείς, παρέχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου. Στόχος όλων μας αποτελεί η ενίσχυση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας της χώρας μας κρατώντας παράλληλα πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό στην Ελλάδα».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.