Προοπτικές για συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου και στην αμυντική βιομηχανία
Στην ενδυνάμωση των σχέσεων τους στο στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα προχωρούν με γοργά βήματα η Ελλάδα και η Αίγυπτος μετά την πρόσφατη συμφωνία των δύο χωρών και της Κύπρου για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στις ΑΟΖ των τριών κρατών. Θεμέλιο για αυτή τη διμερή συνεργασία αποτελε το Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπέγραψε ο Αιγύπτιος Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζι και ο Έλληνας ομόλογός του στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου στρατηγού στην Αθήνα. Όμως η συνεργασία των δύο χωρών δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην πραγματοποίηση ασκήσεων αλλά και στην ανάπτυξη της βιομηχανικής συνεργασίας στους τομείς της άμυνας αφού τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτο χρησιμοποιούν αρκετά οπλικά συστήματα του ιδίου τύπου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μαχητικών F-16 τα οποία αποτελούν τον βασικό κορμό τόσο για την ελληνική όσο και για την αιγυπτιακή Αεροπορία η οποία διαθέτει συνολικά 195 αεροσκάφη αυτού του τύπου ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι και οι δύο χώρες διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000. Τόσο για το αμερικανικό όσο και για το γαλλικό μαχητικό η ελληνική αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία για την συντήρηση τους και τον εκσυγχρονισμό τους αφού σχετικά προγράμματα έχουν υλοποιηθεί από την ΕΑΒ ενώ η ελληνική εταιρεία Miltech έχει αναλάβει την κατασκευή και εγκατάσταση 26 οθονών MFD τύπου HDD-55L στα μαχητικά Mirage 2000EM/BM της αιγυπτιακής Αεροπορίας.
Έχοντας φέρει σε πέρας την ηλεκτρονική και δομική αναβάθμισή (STAR/CCIP), 74 μαχητικών F-16C/D Block40 της αμερικανικής Αεροπορικής Δύναμης Ευρώπης, η ΕΑΒ διαθέτει την τεχνογνωσία, την υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό για να φέρει σε πέρας ένα πραγματικά τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 195 αιγυπτιακών F-16C/D Block40 εαν και εφόσον η κυβέρνηση της Αιγύπτου επιλέξει αυτή τη λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιγυπτιακή Αεροπορία γνωρίζει πολύ καλά το τεχνολογικό επίπεδο της ΕΑΒ αφού το κεντρικό τμήμα της ατράκτου και ο αεραγωγός των 20 υπο παράδοση αιγυπτιακών F-16C/D Block52 κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας.
Από την άλλη πλευρά ένα πρόγραμμα λιτού εκσυγχρονισμού των αιγυπτιακών Mirage 2000EM/BM θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τα ελληνικά Mirage 2000 EGM/BGM επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακος αφού συνολικά οι δύο χώρες διαθέτουν 37 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Επιπλέον τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος διαθέτουν αντιαεροπορικά συστήματα Patriot PAC-3 τα οποία αποκτήθηκαν σχεδόν την ίδια περίοδο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Και για αυτό το οπλικό σύστημα η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει αποδείξει ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και τα μέσα για την πραγματοποίηση προγραμμάτων συντήρησης και υποστήριξης των παραπάνω συστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα η ελληνική αμυντική βιομηχανία Intracom Defense Electronics έχει αναλάβει από το 2007 την υποστήριξη και συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων των Patriot των χωρών μελών του ΝΑΤΟ καθώς και των συστημάτων των αντίστοιχων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η σύμβαση της ελληνικής εταιρείας έχει διάρκεια μέχρι το 2017 και επιβεβαιώνει το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο τόσο της εταιρείας όσο και της αμυντικής μας βιομηχανίας στο σύνολο της. Έκτός από τα παραπάνω οπλικά συστήματα η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει σημαντικούς τομείς των αναγκών των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων όπως πυρομαχικά, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, δίκτυα παραλλαγής, ανταλλακτικά για οχήματα και αεροσκάφη, υλικά εξοπλισμού στρατιωτών, UAV, ταχύπλοα σκάφη κλπ.