Πρώην Υπουργός Εξωτερικών: Κενό στρατηγικής και αδράνεια στην εξωτερική πολιτική

Για «κενό στρατηγικής και αδράνεια στην εξωτερική πολιτική» μίλησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Αφού επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στο Συμβούλιο με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για να συμβάλει στην διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, ο κ. Κατρούγκαλος είπε στη δήλωση του ότι «ανησυχούμε, και ανησυχούμε εύλογα, διαπιστώνοντας ένα στρατηγικό κενό, μια έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας. Ωσάν να πορεύεται η εξωτερική μας πολιτική χωρίς πυξίδα».

Είπε ότι «δηλωτική αυτού του κενού, κενού στρατηγικής αλλά και κυβερνητικών εσωτερικών αντιφάσεων, είναι η αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης “Καταιγίδα”, για την οποία όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν και δήλωσαν ότι θεωρούν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης». «Είχαμε, άλλωστε, δημόσια δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, στην οποία μπορώ να αναφερθώ χωρίς κανένα πρόβλημα απορρήτου του ΕΣΕΠ, που δήλωσε “ότι είναι σαν να φοβόμαστε να ανασάνουμε για να μην θεωρηθεί casus belli η αντίδρασή μας”», πρόσθεσε.

«Να είμαστε καθαροί: Εμείς δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικοποίησης της κρίσης, είμαστε υπέρ διπλωματικών λύσεων», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ένα από τα θετικά βήματα προς μια κατεύθυνση διπλωματικής λύσης. Όμως, τόνισε, «ΜΟΕ συγκροτημένα, στοχευμένα, προετοιμασμένα, σαν αυτά που είχαμε προετοιμάσει με τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, για το πετυχημένο ταξίδι, το τελευταίο, του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία το 2019». Ανέφερε ότι όμως προϋπόθεση «είναι να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και όχι να έχουμε αυτό το φαινόμενο διαρροής σεναρίων, ιδίως από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τα οποία μετά διαψεύδονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τελικά από τους ίδιους που τα άφησαν να διαρρεύσουν στον Τύπο».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, να περιμένουμε δηλαδή να εκδηλωθεί το επόμενο βήμα της τουρκικής επιθετικότητας για να αντιδράσουμε κατόπιν εορτής». «Ούτε αρκεί η απλή διπλωματία της ενημέρωσης», συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι «πρέπει να καταστήσουμε την ελληνοτουρκική διαφορά ευρωτουρκική». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί «το σημαντικό όπλο που της παρέδωσε η δική μας κυβέρνηση, το όπλο των κυρώσεων, ώστε να χαραχθούν από τώρα κόκκινες γραμμές για να μην εργαλειοποιηθεί ξανά το προσφυγικό. Και κυρίως για να μην δούμε τουρκικά πλοία νότια της Κρήτης». Σημείωσε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα «περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες, όχι αδράνεια. Αδράνεια σαν αυτή που είδαμε, για παράδειγμα, και στο ζήτημα των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας, για τα οποία η δική μας προετοιμασία ήταν να έχουν αποσυρθεί όλες οι αναφορές αναθεωρητισμού τον Σεπτέμβριο. Και για έναν περίπου χρόνο διαπιστώνουμε ότι τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει».

Τέλος, είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θετική την πρόσκληση για συζήτηση για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς στηρίζει την εξωστρέφεια και την οργάνωσή της στο πλαίσιο του ΥΠΕΞ. Όμως, πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να δεχθούμε ρυθμίσεις νεοφιλελεύθερης απόχρωσης, όπως για παράδειγμα να πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την χρήση των υπηρεσιών της οικονομικής διπλωματίας ή γενικότερα απόψεις που φαίνεται να έχουν μια οσμή πελατειακών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα ιδιαίτερα γραφεία στους γενικούς γραμματείς». «Τέτοιες ρυθμίσεις δεν συνάδουν με την ανάγκη της πραγματικής, εξορθολογιστικής και καινοτόμου οργάνωσης του ΥΠΕΞ», σχολίασε.

ViaDiplomacy Newsroom