Πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου: Πιστεύω στην αθωότητα του προέδρου και όλων των συμπολεμιστών
Η απόφαση του εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα των ανταρτών του UCK , που εδρεύει στη Χάγη, να εισηγηθεί την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Πρίστινα.
Ο πρώην πρόεδρος της βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βεσέλι χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση» την εισήγηση του εισαγγελέα και άφησε υπόνοιες για την χρονική στιγμή που εκδόθηκε. «Υπάρχει βάσιμη υποψία ότι τα πραγματικά κίνητρα αυτού του εισαγγελέα είναι εντελώς πολιτικά. Λαμβάνοντας υπόψη την χρονική στιγμή και τις συνθήκες, δηλαδή, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ορθώς διατυπώνονται υποψίες ότι δεν ήταν απλά μια σύμπτωση», δήλωσε ο Βεσέλι σχολιάζοντας το γεγονός. Χαρακτήρισε δε, αβάσιμες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι στάθηκε στο πλευρό των πρώην συμπολεμιστών του και νυν πολιτικών του αντιπάλων. «Πιστεύω στην αθωότητα του προέδρου Θάτσι, του Κάντρι Βεσέλι και όλων των συμπολεμιστών. Ο UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου) διεξήγαγε ένα καθαρό πόλεμο για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία από την Σερβία» έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Χαραντινάι.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι κάλεσε τον λαό να παραμείνει ήρεμος επισημαίνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να κριθεί ένοχος χωρίς να υπάρχει καταδίκη. «Η κυβέρνηση θεωρεί τον αγώνα του λαού και του UCK δίκαιο και απελευθερωτικό και ως εκ τούτου θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της χώρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Την συμπαράσταση του στους Θάτσι και Βεσέλι εξέφρασε επίσης και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου Ίσα Μουσταφά. Σε διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του κινήματος «Αυτοδιάθεση» ‘Αλμπιν Κούρτι. «Οι κατηγορίες κατά του Θάτσι ζημιώνουν το κύρος του Κοσόβου στην διεθνή σκηνή» σχολίασε ο Κούρτι και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Ειδικό δικαστήριο που θα ασχοληθεί με όλα τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο του πολέμου θα έπρεπε να συσταθεί στο Κόσοβο και όχι στη Χάγη.
Μήνυμα συμπαράστασης στους Θάτσι και Βεσέλι έφτασε και από την Αλβανία. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε αγανακτισμένος που «κατηγορούνται για εγκλήματα αυτοί που πολέμησαν την κόλαση του Μιλόσεβιτς».
Από τον Χάσιμ Θάτσι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση ενώ στάση σιωπής τηρεί και το Βελιγράδι.
Ο Χάσιμ Θάτσι ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλέξάνταρ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η κυβέρνηση Τραμπ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Μετά την έκδοση της απόφασης της εισαγγελίας του Ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και το Κόσοβο θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αβντουλάχ Χότι.