Πρώην Πρόεδρος Κροατίας: Οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν άμεσα στα Δυτικά Βαλκάνια αλλιώς η κυριαρχήσουν Κίνα – Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εντείνουν τη δέσμευσή τους στα τα Δυτικά Βαλκάνια εάν θέλουν να αντιμετωπίσουν την κινεζική και ρωσική επιρροή στην περιοχή, δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Κροατίας. Η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, η οποία διετέλεσε πρόεδρος της Κροατίας από το 2015-20, επέκρινε επίσης την Ευρώπη που δεν προχωρά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην περιοχή.
«Αν θέλετε πραγματικά να αποτρέψετε τους άλλους από πολιτικές παρεμβάσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε πρέπει να εμπλακείτε εσείς», δήλωσε η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς , αναφερόμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργανώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από το Hoover Institution του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
«Πρέπει να πω ότι είμαι απογοητευμένη από την έλλειψη ενδιαφέροντος που έχω δει τα τελευταία χρόνια» στην περιοχή των Βαλκανίων από τις διοικήσεις τόσο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, είπε.
Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ενσωματώσουν τα έθνη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για να φέρουν σταθερότητα σε μια περιοχή που συγκλονίστηκε από εθνοτικές μάχες τη δεκαετία του 1990.
Ωστόσο, η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς είπε ότι η διαδικασία είναι «πολύ αργή» και ότι «δημιουργεί ένα κενό που γεμίζει από τρίτες δυνάμεις που δεν είναι απαραίτητα καλοπροαίρετες ανά πάσα στιγμή», μιλώντας για την Κίνα και Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες για επενδύσεις του Πεκίνου στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για δραστηριότητες παραπληροφόρησης και πολιτικής επιρροής του Κρεμλίνου στην περιοχή.
Για παράδειγμα, ο Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς χαρακτήρισε την απόφαση να προσκαλέσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης για την ειρήνη του ΝΑΤΟ και όχι απευθείας στη στρατιωτική συμμαχία «μια περιττή καθυστέρηση» που ανοίγει την πόρτα για τους αντιπάλους να ισχυριστούν ότι η περιοχή δεν είναι «αρκετά καλή» για Δυτικούς οργανισμούς.
Ο πρώην πρόεδρος τόνισε τη σημασία της σταθερότητας της Βοσνίας για την ασφάλεια της Κροατίας. Η Βοσνία, που συνορεύει με την Κροατία, απειλείται με αποσχιστικά κινήματα.
Ο Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς είπε ότι οι Κινέζοι ακολουθούν μια «πολύ έξυπνη» προσέγγιση στις σχέσεις τους με τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Δείχνουν ότι σε εκτιμούν, ότι θα σου μιλήσουν», είπε, επισημαίνοντας ότι κανένας Κροάτης ηγέτης δεν έχει πραγματοποιήσει συνάντηση στο Λευκό Οίκο από το 2006, όταν ο Τζορτζ Μπους ήταν πρόεδρος.