Πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ: «Επίκειται» κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε σύντομα να αποφασίσει να αντιγράψει τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία με μια στρατιωτική επίθεση στην Ταϊβάν, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι είναι (μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν) επικείμενη», είπε ο Ρόμπερτ Σπάλντινγκ, ένας απόστρατος ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο Anadolu στο 32ο Οικονομικό Φόρουμ στο Karpacz της Πολωνίας.

«Όσο περισσότερο ο Σι Τζινπίνγκ θέτει περιορισμούς στην οικονομία του και όσο περισσότερο θέτει περιορισμούς στις ΗΠΑ και στις πολυεθνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κίνα, τόσο λιγότερα κίνητρα θα έχει να μην επιτεθεί στην Ταϊβάν, επειδή δημιουργεί μια δική του αποσύνδεση».

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι παρατηρητές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί καθώς η αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ της Ταϊπέι, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από το Πεκίνο.

Το Πεκίνο διεκδικεί την Ταϊβάν, ένα νησιωτικό έθνος 24 εκατομμυρίων κατοίκων, ως αποσχισμένη επαρχία, ενώ η Ταϊπέι έχει επιμείνει στην ανεξαρτησία της από το 1949.

Οι παρατηρητές έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι η Κίνα θα μπορούσε να επαναλάβει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία εάν προσπαθήσει ποτέ να φέρει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.

Το Πεκίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς για επικείμενη επίθεση, αλλά κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και ότι θα χρησιμοποιούσε ακόμη και βία για να την επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα.

«Η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της ως υπερδύναμη»

Ο Σπάλντινγκ, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Τραμπ, πιστεύει ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και η Κίνα επιθυμεί να δείξει τη δύναμή της.

«Νομίζω ότι καθώς η Κίνα βλέπει ότι βασίζεται όλο και λιγότερο στην οικονομία της η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, θα έχει όλο και περισσότερα κίνητρα να προχωρήσει και να εισβάλει στην Ταϊβάν και ο Σι Τζινπίνγκ έχει ήδη πει ότι θα το κάνει»,σημείωσε.

«Η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της ως υπερδύναμη και προσπαθεί να απομονώσει τις ΗΠΑ από τους συμμάχους της».

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ ενέκριναν πακέτα όπλων και εξοπλισμού για την Ταϊβάν αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, και επίσης αύξησαν τη διπλωματική κίνηση προς την Ταϊπέι με τακτικά ταξίδια νομοθετών και πρώην αξιωματούχων.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προτρέψει την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη στρατιωτική και διπλωματική εμπλοκή με την Ταϊβάν. Έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε Αμερικανούς εργολάβους άμυνας για την πώληση όπλων στο νησιωτικό έθνος.

Οι ΗΠΑ έχουν μια μακροχρόνια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» στην Ταϊβάν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει δηλώσει ρητά εάν θα υπερασπιστεί το νησιωτικό έθνος σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Ο Σπάλντινγκ είπε ότι ο στόχος της Κίνας θα ήταν να καταλάβει την Ταϊβάν προτού οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν.

«Μέχρι να έχουν οι ΗΠΑ την ευκαιρία να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, η σύγκρουση θα έχει τελειώσει», είπε.

ViaDiplomacy Newsroom