Προγράμματα ΑΩ ύψους 78,388 εκατ. ευρώ επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της εγχώριας βιομηχανίας θα χρηματοδοτήσει η Raytheon

Το ζήτημα των Αντισταθμιστικών Οφελών που οφείλει η εταιρεία Raytheon στο Ελληνικό κράτος φαίνεται να βαίνει προς επίλυση σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα e-amyna.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα (http://e-amyna.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-40/) στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις περί Σταδιοδρομίας Στελεχών και Εξέλιξης και Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται, μεταξύ άλλων το σχέδιο σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση 7 προγράμματα συνολικού ύψους 83,129 εκατ. δολαρίων (78,384 εκατ. ευρώ) προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας.

Τα τέσσερα πρώτα προγράμματα συνολικού ύψους 75.621.000 ευρώ (71,3 εκατ. ευρώ) αφορούν το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot και πιο ειδικά περιλαμβάνουν δύο προγράμματα  παροχής υλικού και υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας στην Πολεμική Αεροπορία ύψους 24,271 εκατ. δολαρίων (22,88 εκατ. ευρώ) με αντικείμενο την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Patriot συνολικής διάρκειας 3 και 2 ετών, καθώς και δύο προγράμματα που περιλαμβάνουν την κατασκευή από την ελληνική αμυντική βιομηχανία υποσυστημάτων του Patriot συνολικού ύψους 51.350.000 δολαρίων (48,425 εκατ. ευρώ).

Η Ελληνική αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων αυτής της κατηγορίας, αφού στο παρελθόν η εταιρεία Raytheon έχει αναθέσει αρκετές φορές συμβόλαια σημαντικού ύψους, για την εγχώρια κατασκευή υποσυστημάτων του συστήματος  Patriot όπως το συγκρότημα των ιστών των κεραιών επικοινωνίας, εκτοξευτές κλπ.

Το πέμπτο πρόγραμμα συνολικού ύψους 3,85 εκατ. δολαρίων (3,63 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει σύμφωνα με το περιοδικό “Δούρειος Ίππος” που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Τεύχος 29, Μάρτιος 2017, σελ. 5),  την κατασκευή από την Ελληνική εταιρεία Miltech Hellas συνολικά 15 σταθεροποιημένων συστημάτων ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα ημέρας/νύκτας με αποστασιόμετρο laser τύπου MLT-TDR-10, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ισάριθμες μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ολοκληρωμένο και σταθεροποιημένο ηλεκτροπτικό σύστημα MLT-TDR-10 είναι το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας της ελληνικής εταιρείας που πρόσφατα ανέπτυξε μια νέα ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς, η οποία ενσωματώνεται στον εν λόγω ηλεκτροπτικό αισθητήρα.

Οι διαστάσεις του συστήματος είναι 265x285x138 χλστ και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως ριπές ανέμου μέχρι και 120 χλμ/ώρα.

Το σύστημα MLT-TDR-10 έχει συνολικό βάρος 14,9 κιλά, εκ των οποίων τα 9 κιλά είναι το βάρος του συστήματος σταθεροποίησης και τα 5,9 κιλά το βάρος του συγκροτήματος των αισθητήρων.

Το σύστημα περιλαμβάνει μια ψυχώμενη θερμική κάμερα υψηλής απόδοσης εξοπλισμένη με ένα αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×512 pixels, ένα θερμικό φακό μηχανικής κίνησης 15mm-280mm και ένα αποστασιόμετρο laser με εμβέλεια 10 χλμ, μια κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης 1080 pixels (10mm-1000mm) και σύστημα GPS.

Το ολοκληρωμένο συγκρότημα των αισθητήρων βρίσκεται επί μιας πλήρως περιστρεφόμενη σταθεροποιημένης βάσης, η οποία επιτρέπει την κάλυψη τόξου 360 μοιρών, ενώ το σύστημα μπορεί να κινηθεί στο αζιμούθιο +-90 μοίρες.

Αναλυτικότερα η ψυχώμενη θερμική κάμερα της Miltech Hellas μπορεί να εντοπίσει στόχο μεγέθους μικρού σκάφους με διαστάσεις 2,3 μέτρα x 2,3 μέτρα σε απόσταση 10 χλμ, να αναγνωρίσει το στόχο αυτό σε απόσταση 6 χλμ και να ταυτοποιήσει το στόχο σε απόσταση 2 χλμ.

Η υψηλής ανάλυσης κάμερα ημέρας προσφέρει μεγέθυνση x20 (μέχρι και x240 με Ψηφιακή Μεγέθυνση), ενώ το αποστασιόμετρο laser μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι και 500.000 μετρήσεις καθόλη την διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής.

Εκτός από τους παραπάνω 15 αισθητήρες, η Miltech Hellas θα κατασκευάσει και θα παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος επιπλέον 20 φορητές θερμικές κάμερες παρατήρησης οι οποίες θα εξοπλίσουν μονάδες του Στόλου.

Τα παραπάνω συστήματα πρόκειται να αναβαθμίσουν αισθητά τις δυνατότητες επιτήρησης των ελληνικών πολεμικών πλοίων, με ένα αξιόπιστο και δοκιμασμένο σύστημα, το οποίο αυτή την περίοδο εγκαθίσταται σε 4 κανονιοφόρους (2 σκάφη τύπου Osprey 55 και 2 σκάφη τύπου HSY-55) στο πλαίσιο ενός άλλου προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού.

Το έκτο πρόγραμμα που προτίθεται να υλοποιήσει η εταιρεία Raytheon προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφορά την παροχή ανταλλακτικών για τα αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx CIWS από τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σε υπηρεσία συνολικά 20 μονάδες.

Η συνολική αξία του προγράμματος φτάνει τα 3,218 εκατ. δολάρια (3 εκατ. ευρώ) και τμήμα της παραγγελίας αυτής θα μπορούσε να υλοποιηθεί από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία η οποία ως υποκατασκευαστής της Raytheon έχει υλοποιήσει ανάλογα προγράμματα για άλλες χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Το εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιηθεί σε 30 μήνες.

Τέλος, το έβδομο πρόγραμμα αφορά την παραγγελία από την Raytheon για τον στρατό Ξηράς τριών σκαφών RIB συνολικής αξίας 440.700 δολαρίων (415.544 ευρώ) με διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος τους οκτώ μήνες.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.