Προγράμματα αναβάθμισης του συστήματος Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Επιτήρησης του Π.Ν και του Λ.Σ
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η συντήρηση και αναβάθμιση του συστήματος Διοίκησης, Ελέγχου & Επικοινωνιών καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης του Αιγαίου του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna το περασμένο Σεπτέμβριο το Πολεμικό Ναυτικό προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια ενός συστήματος ραντάρ έρευνας επιφανείας για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Εθνικού Συστήματος Επιτήρησης.
Το νέο ραντάρ θα είναι διασυνδεδεμένο με συστήματα AIS και GPS καθώς και με ψηφιακή πυξίδα.
Το ραντάρ θα πρέπει να έχει δυνατότητα τηλεχειρισμού καθώς και δύο σταθμούς ελέγχου, εκ των οποίων ο πρώτος θα εγκατασταθεί σε νησί του Αιγαίου και ο δεύτερος στην έδρα της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου στον Πειραιά.
Ο κάθε σταθμός ελέγχου θα έχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης και παράλληλης λειτουργίας τουλάχιστον πέντε συστημάτων ραντάρ επιτήρησης.
Το ραντάρ θα πρέπει να έχει εμβέλεια τουλάχιστον 48 ν.μ. (89 χλμ) και δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης τουλάχιστον 20 στόχων, ενώ στο διαγωνισμό προβλέπεται κάλυψη εν συνεχεία υποστήριξης του συστήματος για περίοδο 10 ετών.
Εκτός από το ραντάρ και τους σταθμούς ελέγχου αυτού, το Πολεμικό Ναυτικό προκήρυξε σύμφωνα με το e-amyna διαγωνισμό για τη συντήρηση και επισκευή 35 κεραιών εκπομπής και λήψης HF/LF για την κάλυψη των επιχειρησιακών επικοινωνιακών αναγκών της ΣΔΑΜ, καθώς και για την ανάπτυξη ενός νέου κεντροποιημένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης χρηστών του αδιαβάθμητου δικτύου του ΓΕΝ.
Επιπλέον προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την αγορά 23 παράκτιων δεκτών AIS (διασυνδεδεμένους με GPS και Ethernet) για τα Ναυτικά Παρατηρητήρια καθώς και 107 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 2 κεντρικοί εξυπηρετητές (servers), για την υποστήριξη του δικτύου WAN, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «PERSEUS», μέσω των οποίων θα λαμβάνονται δεδομένα από όλες τις συσκευές AIS που είναι εγκατεστημένες σε πλοία που κινούνται εντός της περιοχής κάλυψης VHF.
Τέλος ανάλογη επένδυση για την αναβάθμιση του δικτύου AIS πραγματοποιεί και το Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή με την προκήρυξη διαγωνισμού ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την δημιουργία 25 νέων παράκτιων σταθμών AIS, εκ των οποίων 20 θα εγκατασταθούν είτε σε κτίρια που υπάγονται σε Λιμενικές Αρχές, είτε σε άλλες θέσεις με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση υποδομές εγκατάστασης, ενώ 5 θα παραμείνουν εφεδρικοί.
Οι σταθμοί αυτοί θα διασυνδέονται πλήρως μέσω κρυπτογράφησης BlowFish και AES με τα συστήματα AIS των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, τύπου Κongsberg AIS-200BF και SAAB R-5.
Επιπρόσθετα προβλέπεται η ενσωμάτωση στην κεντρική υποδομή AIS η διασύνδεση με εξωτερικές βάσεις δεδομένων πλοίων, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα επαλήθευσης των στοιχείων AIS, τη δυνατότητα ανάλυσης των συλλεγομένων δεδομένων AIS μέσω τεχνικών εξόρυξης γνώσης και δεδομένων (data mining) και τη βελτίωση και επέκταση των δυνατοτήτων και των παρεχόμενων διασυνδέσεων της διατιθέμενης κεντρικής υποδομής AIS με άλλα δίκτυα.
Τέλος όσον αφορά τα προγράμματα του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής προβλέπεται η δαπάνη 800.000 ευρώ για την αγορά 40 παράκτιων σταθμών AIS για την ενίσχυση του υπάρχοντας δικτύου.