Πρόεδρος του Ελβετο-Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: Είμαι παραμένει αισιόδοξος για τη συνεργασία Belt and Road

Καθώς φέτος σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), ο Felix Sutter, πρόεδρος του Ελβετο-Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (SCCC), εξέφρασε την Κυριακή την αισιοδοξία του για την οικονομική συνεργασία και εμπορικές προοπτικές μεταξύ των δύο χωρών.

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Όταν ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, ήταν κάτι εντελώς νέο για τον κόσμο. Ήταν μια αναβίωση εμπορικών διαδρόμων και εμπορικών οδών παλιάς χιλιετίας. Ο εκσυγχρονισμός του εμπορίου απαιτούσε την επανεκκίνηση αυτών των αρχαίων καναλιών», είπε ο Felix Sutter στο Xinhua σε συνέντευξή του μέσω σύνδεσης βίντεο.

«Η πλήρης υλοποίηση της Πρωτοβουλίας Belt and Road και των στόχων της θα χρειαστούν δεκαετίες για να επιτευχθούν. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται μόνο 10 χρόνια», τόνισε.

Το BRI, που προτάθηκε από την Κίνα το 2013, στοχεύει να δημιουργήσει δίκτυα εμπορίου και υποδομής που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν κατά μήκος των αρχαίων εμπορικών οδών του «Δρόμου του Μεταξιού» για κοινή ανάπτυξη και ευημερία.

Επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής περιφερειακών και μη κινεζικών εταιρειών στην υλοποίηση έργων BRI, ο Sutter είπε: «Για μια ευημερούσα και ενοποιημένη παγκόσμια οικονομία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε χώρα και όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και να συμμετέχουν στην κατασκευή αυτής της υποδομής σε σχετικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

«Η Κίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και η Πρωτοβουλία Belt and Road σίγουρα βοήθησε, ειδικά όσον αφορά τη σύνδεση οικολογικών κόμβων και οικολογικών κέντρων μαζί», σημείωσε.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 2013 έως το 2022, το εμπόριο αγαθών της Κίνας με τις χώρες Belt and Road αυξήθηκε από 1,04 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 2,07 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι αμφίδρομες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι το 2030, το BRI θα αυξήσει το εμπόριο μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών κατά 2,8 τοις εκατό σε 9,7 τοις εκατό, το παγκόσμιο εμπόριο κατά 1,7 τοις εκατό σε 6,2 τοις εκατό και το παγκόσμιο εισόδημα κατά 0,7 τοις εκατό σε 2,9 τοις εκατό.

Σχολιάζοντας τις κινεζικές οικονομικές προοπτικές, ο Sutter εξέφρασε την αισιοδοξία του, αναφέροντας ως πλεονεκτήματα τη μεγάλη αγορά της Κίνας, τις προηγμένες τεχνολογίες και πολλούς έμπειρους επιχειρηματίες.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με το Κινεζικό Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε τον Ιούλιο ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5,2 τοις εκατό φέτος.

Από το 2010, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας στην Ασία και ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπογράφηκε το 2013 και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2014.

Σημειώνοντας ότι η σινο-ελβετική οικονομική συνεργασία είναι υψηλής ποιότητας και έχει εδραιωθεί τα τελευταία 73 χρόνια και «τα τελευταία 30, 40 χρόνια ήταν πολύ πιο ισχυρά», είπε ο Σάτερ, «Χρειαζόμαστε επιχειρηματίες και στις δύο πλευρές που να συζητούν μεταξύ τους … για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε περισσότερο μαζί και η γέφυρά μας να γίνει ευρύτερη και ισχυρότερη»

   

ViaDiplomacy Newsroom