Πρόεδρος της Σερβίας: Αντιμετωπίζουμε προβλήματα για τα οποία δεν φταίμε – Δεν έχει τέλος η παραφροσύνη στον κόσμο
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΑΣΕ είναι πολύ δύσκολη για τη Σερβία και είπε ότι αν και έχουμε αρκετό πετρέλαιο, παραγγείλαμε 34.000 τόνους ντίζελ, συν 40.000 τόνους αργού πετρελαίου. «Θα γεμίσουμε την αποθήκη στο Σμεντέρεβο στο όριο, ώστε να διαρκέσει 87 ημέρες»,
«Αυτό απαιτεί να λειτουργήσει το διυλιστήριο, χρειάζονται ανταλλακτικά και χημικά. Με βάση αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορούμε να εισάγουμε. Θα γεμίσουμε την τελευταία αποθήκη μέχρι το χείλος. Δεν έχουμε πλέον αποθήκες. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό στο μέλλον.Τι θα γίνει αύριο;Δεν ξέρω αν κάποιος θα σκεφτόταν αύριο να κόψει τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία ή όχι.Δεν έχει τέλος η παραφροσύνη στον κόσμο.Κανείς δεν σκέφτεται πια.Όλοι είναι περιμένουν την ήττα του άλλου Στη Δύση περιμένουν την ήττα της Ρωσίας, στη Ρωσία περιμένουν την ήττα της Δύσης, στην Ουκρανία περιμένουν από τη Δύση να παρέμβει», σημείωσε.
Ο Βούτσιτς εξήγησε ότι έχουμε αέριο, αλλά το καταναλώνουμε γιατί οι μέρες είναι κρύες. «Δεν ξέρω αν θα περάσει στο μυαλό κανένας να κόψει το φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία», είπε στο TV Prva.
Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι η NIS εισάγει αργό πετρέλαιο και παράγει βενζίνη και ντίζελ. Ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν μπορεί να εισάγει άνθρακα από την Ουκρανία για το σιδηρουργείο στο Σμεντέρεβο. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι η Σερβία δεν μπορεί να εισάγει πετρέλαιο από τα Εμιράτα επίσης.
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα για τα οποία δεν φταίμε», είπε ο Βούτσιτς και υποστήριξε την ουδέτερη θέση της Σερβίας. «Δεν ξέρω αν θα περάσει από το μυαλό κανένας να κόψει το φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία», τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ΕΕ μπορούν ακόμη να συναλλάσσονται με την Gazpromneft, είναι περίεργη και δύσκολη. για τη Σερβία.
Επανέλαβε ότι η Σερβία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δηλώνοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής απόφασης, αλλά ότι έχει ουσιαστικά σημασία και η πτυχή της οικονομίας. Ο Βούτσιτς είπε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι αν η Ρωσία και η Ουκρανία θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο ή θέλουν να τον κερδίσουν.
(πηγή: b92.net)