Πρόεδρος της Ρωσικής Άνω Βουλής: Οι ΗΠΑ δεν πούλησαν αέριο στην Ευρώπη γιατί άλλες χώρες τους πρόσφεραν ανώτερη τιμή

Για την πανδημία και το θέμα των εμβολίων, την ενεργειακή κρίση, τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αλλά και την ισότητα των φύλων (ούσα και η ίδια υψηλόβαθμη γυναίκα πολιτικός) μίλησε η πρόεδρος της Ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιγένκο. Στο θέμα της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιγένκο, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της Βουλής μετέφερε τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, εν όψει και ενός ενδεχομένως δύσκολου χειμώνα, όπως προμηνύουν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και διεμήνυσε: «Η Ρωσία εκπλήρωσε, εκπληρώνει και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει όλων των υπογεγραμμένων συμβάσεων σχετικά με την προμήθεια ενέργειας προς την Ευρώπη».Κάνοντας μνεία στη στάση της Ευρώπης, παρατήρησε ότι «φοβάται συνεχώς για κάποιο είδος υπερβολικής εξάρτησης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας», τη στιγμή που η Ρωσία, από την πλευρά της, συμπεριφέρεται «πολύ υπεύθυνα».

«Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια ισορροπημένη, καλά μελετημένη ενεργειακή πολιτική και να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία και άλλους εταίρους. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Βαλεντίνα Ματβιγένκο:

– Μόλις τελείωσε η συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων (Κωνσταντίνο Τασούλα). Πώς εκτιμάτε αυτή τη συνάντηση και ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία που θέλατε να υπογραμμίσετε;

Είχαμε μία πολύ ουσιαστική συνάντηση. Συζητήσαμε όλο το φάσμα των ρωσοελληνικών σχέσεων και, φυσικά, αναφερθήκαμε στο ότι το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία, αφού σηματοδοτεί την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Αναμφίβολα η Ρωσία έπαιξε τότε πολύ σημαντικό ρόλο στην απόκτηση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Χάρηκα πολύ που ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων γνωρίζει βαθιά την ιστορία και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός είναι ευγνώμων απέναντι στη Ρωσία που βοήθησε την Ελλάδα να αποκτήσει ελευθερία και ανεξαρτησία. Συμφωνήσαμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα επισκεφτεί τη Ρωσία. Θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στο Ρωσικό Κοινοβούλιο και θα σχεδιάσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας. Ξέρετε, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μού έκανε πολύ θετική εντύπωση, είναι ένας έμπειρος και ισορροπημένος πολιτικός. Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Διάσκεψη των Προέδρων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων με πολύ επίκαιρα θέματα, όπως ο ρόλος της δημοκρατίας στην εύρεση απαντήσεων σε νέες προκλήσεις -όπως ο κορονοϊός και το κλίμα- γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει βαθύς συμβολισμός, επειδή η Ελλάδα είναι γενέτειρα της Δημοκρατίας. Από την Ελλάδα ξεκίνησε η Δημοκρατία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλής, τη Βουλή των Ελλήνων, την ελληνική κυβέρνηση για τη λαμπρή διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου, την οργάνωση, την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και τον πολύ ουσιαστικό διάλογο στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου.

– Ήσασταν κεντρική ομιλήτρια στην ενότητα σχετικά με τη Δημοκρατία και τις απειλές απέναντι στην κρίση του κορονοϊού. Υπογραμμίσατε το ζήτημα των απειλών αυτών, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ένας συνδυασμός ανάμεσα στον εμβολιασμό που είναι απαραίτητος για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και σε ατομικές ελευθερίες. Πιστεύετε ότι αυτή η διάσκεψη μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα;

Θα ήθελα να τονίσω ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι μια σοβαρή απειλή για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα και η COVID-19 μπορεί να νικηθεί μόνο με κοινές προσπάθειες, μόνο μέσω αλληλεπίδρασης και συνεργασίας. Πραγματικά, τα Κοινοβούλια αναγκάστηκαν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, οι Αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλουν υγειονομικούς και επιδημιολογικούς περιορισμούς. Φυσικά, αυτό δεν άρεσε στους πολίτες.

Οι άνθρωποι αγαπούν την ελευθερία, θέλουν να ζουν με τον συνηθισμένο τρόπο, να εργάζονται, τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, το πιο σημαντικό ήταν να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των λογικών περιοριστικών μέτρων και της διατήρησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Πρέπει, όμως, να δώσουμε προτεραιότητα στο πιο σημαντικό ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα στη ζωή. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας θα βοηθήσει να σταματήσει η πανδημία. Φυσικά, υπήρξαν διαμαρτυρίες σε αρκετές χώρες, είμαστε δημοκρατικά κράτη. Εδώ όμως η ευθύνη της κοινωνίας, η ευθύνη των ίδιων των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική, πρέπει να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο.

Δεν χρειάζεται μόνο η εθνική ανοσία μέσα σε ένα κράτος, χρειάζεται παγκόσμια ανοσία σε όλα τα κράτη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, διαφορετικά η πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία, όταν τον περασμένο αιώνα υπήρξαν σοβαρές πανδημίες και επιδημίες με χιλιάδες θύματα. Για να σωθούν ζωές, όλοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι όσον αφορά τον εμβολιασμό.Στη Ρωσία υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να κάνουν εμβόλια. Ο ευκολότερος τρόπος ήταν να καθιερωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αυτό όμως σίγουρα θα παραβίαζε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων. 

Ακολουθήσαμε άλλο δρόμο. Πρόκειται για μια ευρεία επεξηγηματική μέθοδο, κυρίως ειδικών, επιστημόνων, γιατρών, που εξηγούσαν στους πολίτες τη σημασία του εμβολιασμού και την απουσία σοβαρών συνεπειών μεταγενέστερα, ότι πρόκειται για την προστασία της υγείας τους και της υγείας όλων γύρω τους. Και τώρα, ξέρετε, έπειτα από αυτό, ο εμβολιασμός πηγαίνει πιο καλά.

Δεύτερον, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε όλοι σε οποιαδήποτε χώρα να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο. Στη Ρωσία, έχουμε αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό και έχουμε δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, όταν ο καθένας χωρίς να περιμένει κάποιο ραντεβού, μπορεί να το κάνει δωρεάν σε ένα εμπορικό κέντρο, στο μετρό ή στον χώρο εργασίας του. Είναι βολικό για όλους και καθιστά το εμβόλιο πολύ προσιτό.Τρίτον, είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων.

Τι συμβαίνει σήμερα; Λόγω της πολιτικοποίησης της πανδημίας, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια, η καταχώριση καθυστερεί, δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση εμβολίων, δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτό περιορίζει το δικαίωμα των ανθρώπων για μετακίνηση. Είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η τουριστική βιομηχανία πρακτικά καταστρέφεται και το βασικό είναι ότι ο τουρισμός δεν έχει ευκαιρία για ανάπτυξη. Αυτά τα υπερβολικά μέτρα, αυτά τα τραβηγμένα μέτρα που περιορίζουν την αναγνώριση του αμοιβαίου πιστοποιητικού εμβολιασμού προκαλούν τεράστια ζημιά στις οικονομίες και γνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει πλήξει πολύ σοβαρά τις οικονομίες όλων των κρατών, έχει αυξήσει την ανεργία, έχει μειώσει το εισόδημα, αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη, και σήμερα, κατά τη γνώμη μου, έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτή είναι μια κοινή απειλή για όλες τις χώρες. Είναι απαραίτητο να ενωθούν οι προσπάθειες, να ανταλλάξουμε εμπειρίες σχετικά με τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών, να ανταλλάξουν εμπειρίες μεταξύ τους τα συστήματα υγείας.

Είναι απαραίτητο να ενωθούν οι προσπάθειες των επιστημόνων με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να αναπτυχθούν σοβαρά μέτρα πρόληψης και θεραπείας τέτοιων λοιμώξεων, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά, θα εμφανιστούν νέα στελέχη, και τα εθνικά μας συστήματα υγείας πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα για τη διάσωση της υγείας και της θεραπείας των ανθρώπων.Επομένως, διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν την ευθύνη τους απέναντι στην υγεία τους, στην υγεία των αγαπημένων τους και των ανθρώπων γύρω τους.

Αν δεν το κατάλαβαν, να τους πιέσουμε, αν δεν το άκουσαν, να τους εξηγήσουμε, να απευθυνθούμε σε κάθε άνθρωπο, ώστε να κατανοήσει την ευθύνη του και να υποστηρίξει τις Αρχές σε αυτούς τους περιορισμούς, τους οποίους αναγκάζονται να εισαγάγουν για να σπάσουν την αλυσίδα των κρουσμάτων και να μειώσουν τον ρυθμό αύξησής τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πολύ ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη διάσκεψη, και κατανοούμε ξεκάθαρα τον ρόλο του Κοινοβουλίου στον κοινό μας αγώνα ενάντια στις νέες προκλήσεις.

Στη Ρωσία, εκτός από τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, στηρίξαμε ορισμένους τομείς της οικονομίας για να μη χρεοκοπήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στηρίξαμε πολύ δυναμικά το σύστημα υγείας. Σε έξι μήνες κατασκευάσαμε νέα νοσοκομεία για τους ασθενείς με COVID-19, αυξήσαμε τον αριθμό των κλινών κατά πέντε φορές, με ξεχωριστά επιδόματα στηρίξαμε γιατρούς και ιατρικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται στην κόκκινη ζώνη και δημιουργήσαμε συνθήκες ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν αυτήν την αποστολή.

Στηρίξαμε όλες τις οικογένειες με παιδιά, στηρίξαμε οικογένειες που έχασαν τη δουλειά τους ή μειώθηκαν τα εισοδήματά τους, στηρίξαμε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους πολίτες, επειδή ταυτόχρονα με τους περιορισμούς είχε σημασία και η κοινωνική διάσταση του ζητήματος, η στήριξη των ανθρώπων και η στήριξη της οικονομίας. Όλα αυτά μας επέτρεψαν ήδη φέτος να φτάσουμε σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στο επίπεδο πριν την COVID-19, αυτό μας επέτρεψε να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε πολύ σοβαρά τους πολίτες μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να οργανώσουμε όλες τις χώρες, ώστε το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για να εμβολιαστούν οι πολίτες.

– Είστε η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα πολιτικός στη Ρωσία, έχετε μια μακρά πολιτική διαδρομή. Πώς υπερασπίζεστε τα θέματα διακρίσεων των φύλων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε ποιες χώρες εντοπίζετε τα σημαντικότερα προβλήματα;

Το θέμα των γυναικών στις μέρες μας είναι αρκετά επίκαιρο σε όλα τα διεθνή επίπεδα εκδηλώσεων, σε διεθνείς οργανισμούς. Η ισότητα των φύλων για τη δημιουργία ίσων συνθηκών για άνδρες και γυναίκες αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα σήμερα. Πρέπει να πω ότι παγκοσμίως έχουμε πετύχει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την υπεράσπιση των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών και των ανδρών. Αυτό είναι πράγματι έτσι. Σε αρκετές χώρες, υπάρχουν πολλές γυναίκες στα Κοινοβούλια, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία, ταυτόχρονα όμως μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που έχει λύσει εντελώς αυτά τα προβλήματα.

Στη Ρωσία, τόσο το σύνταγμα όσο και η νομοθεσία ορίζουν ίσια δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, αλλά στην πράξη, αυτό δεν λειτουργεί πάντα. Για πρόσληψη σε κάποια συγκεκριμένη εργασία με τα ίδια δεδομένα, προτεραιότητα έχουν οι άνδρες. Και φυσικά είναι πράγματι ανισότητα. Το επίπεδο μισθών των γυναικών σε ορισμένους κλάδους είναι χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Ναι, έχουμε πολλές γυναίκες στην εξουσία σήμερα, πολλές σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Έχουμε δύο αντιπρόεδρους της κυβέρνησης, έχουμε γυναίκες υπουργούς και επικεφαλής ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Στη Βουλή όταν ξεκίνησα ως πρόεδρος της Άνω Βουλής είχαμε 13%, τώρα είναι σχεδόν 25%, δηλαδή οι τάσεις, η δυναμική είναι θετικές.

Αλλά, φυσικά, πολλά εξαρτώνται και από τις γυναίκες. Δεν είναι όλες οι γυναίκες έτοιμες και δεν θέλουν όλες να ασχοληθούν με την πολιτική ή την εξουσία. Σήμερα όμως στη Ρωσία μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτή η τάση αναπτύσσεται πολύ ενεργά. Έχουμε το 40% των γυναικών στην επιστήμη, σχεδόν το 70% των γυναικών εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη και την πλειοψηφία στην εκπαίδευση. Σήμερα αυτά τα επαγγέλματα σε αυτούς τους κλάδους έχουν αποκτήσει ένα γυναικείο πρόσωπο. Δεν υπάρχει καμία νομική διάκριση και στη χώρα μας δίνεται πολλή προσοχή σε αυτό. Ταυτόχρονα, καταλαβαίνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια γυναίκα στην αποστολή της να είναι μητέρα, σύζυγος, γιαγιά, είναι καθορισμένο από την ίδια τη φύση. Μια γυναίκα είναι η προστάτιδα της εστίας, και υπό αυτή την έννοια, μια γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει να κάνει καριέρα και ταυτόχρονα να γίνει μητέρα ή αν θέλει μόνο να κάνει καριέρα.

 Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αυτό. Εάν μια γυναίκα θέλει να κάνει μια επιτυχημένη καριέρα και ταυτόχρονα να είναι και μητέρα, τότε θα πρέπει να υπάρχουν νηπιαγωγεία, σχολεία, παιδική φροντίδα, δηλαδή να δημιουργηθεί μια κοινωνική υποδομή που θα επιτρέπει σε μια γυναίκα να συνδυάζει την καριέρα με τη μητρότητα.Την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ Γυναικών, το οποίο συγκέντρωσε εκπροσώπους από 110 κράτη, 23 διεθνείς οργανισμούς. Ξέρετε, αυτό το φόρουμ έγινε με έναν νέο, σύγχρονο τρόπο. Οι γυναίκες και η ψηφιακή πλατφόρμα, οι γυναίκες και η τεχνητή νοημοσύνη, οι γυναίκες και ο ρόλος τους, η αποστολή τους στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Δηλαδή, αυτό το ζήτημα αποκτάει ήδη διαφορετική μορφή, διαφορετικό περιεχόμενο, επομένως δεν θα σταματήσουμε να προωθούμε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα προχωράμε με νέα έργα, νέες πρωτοβουλίες, νέες προσεγγίσεις. Αποκτούν πρακτικά αποτελέσματα.

– Επειδή μιλάμε για διακρίσεις και ανισότητες και έχουμε έναν χειμώνα μπροστά μας, μπορεί η Ρωσία να εγγυηθεί ότι η Ευρώπη δεν θα έχει προβλήματα ενεργειακής φτώχειας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης;

Μπορώ να εγγυηθώ εκ μέρους της Ρωσίας ότι η Ρωσία, ως υπεύθυνο κράτος, εκπλήρωσε, εκπληρώνει και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει όλων των υπογεγραμμένων συμβάσεων σχετικά με την προμήθεια ενέργειας προς την Ευρώπη. 

Η ίδια η Ευρώπη όμως, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την ενεργειακή πολιτική, όχι η Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί να την επηρεάσει. Εκφράζουμε μόνο την άποψή μας, ότι είναι μάλλον πρόωρο να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον και παράγει τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Πρέπει να προωθήσουμε την πράσινη πολιτική, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε, πρέπει να προχωράμε βήμα – βήμα δεδομένου ότι τα προβλήματα επιλύονται. Δεν είναι ακόμη δυνατό να εγκαταλείψουμε τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, επειδή οι νέες τεχνολογίες πράσινης ενέργειας δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την πλήρη ζήτηση ενέργειας της Ευρώπης αύριο ή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υποστηρίζαμε συνεχώς ότι ήταν απαραίτητο να στραφούμε σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις, οι οποίες υπογράφονται για 10-15 χρόνια, και η Ρωσία ήταν έτοιμη για αυτό.

Οι συμβάσεις στις οποίες καθορίζεται ο όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου και η τιμή του. Τονίσαμε ότι πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές τροφοδοσίας ενέργειας, να φτιάξουμε νέους αγωγούς φυσικού αερίου, πιο οικονομικούς, για να μειώσουμε την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά υπήρξε κάποια αντίδραση και σε αυτό.Η Ευρώπη φοβάται συνεχώς για κάποιο είδος υπερβολικής εξάρτησης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας. Δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι πραγματικότητα. Για πάνω από μια δεκαετία η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο την Ευρώπη και ποτέ δεν υπήρχαν παράπονα ότι η Ρωσία διέλυσε συμβόλαια ή παραβίασε υποχρεώσεις, δεν υπήρχαν και δεν θα υπάρξουν ποτέ. 

Συμπεριφερόμαστε πολύ υπεύθυνα απέναντι σε ξένους εταίρους μας, ενώ όταν προσφέραμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ευρώπη μάς είπαν όχι, θα οργανώσουμε μια ελεύθερη αγορά και θα υπάρχουν ανταγωνιστικές τιμές. Λοιπόν τι έγινε; Όσες χώρες έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία, όπως είχαν μια συγκεκριμένη τιμή, έτσι και θα συνεχίσουν να έχουν.Για παράδειγμα, η Ουγγαρία υπέγραψε μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη Ρωσία για 15 χρόνια και λαμβάνει φυσικό αέριο σε πολύ φθηνή τιμή. Για ποιο λόγο η Ρωσία ενδιαφέρεται για μακροπρόθεσμες συμβάσεις;

Επειδή θέλουμε να χτίσουμε μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Εάν γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να προμηθεύσουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου, τότε είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, κι αρχίζουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής του φυσικού αερίου. Και όταν δεν υπάρχει σιγουριά σχετικά με το πόσα θα αγοράσουν από εμάς σε ένα ή σε πέντε χρόνια, δεν μπορούμε να επενδύσουμε πουθενά. Έτσι, η Ουγγαρία έλυσε το πρόβλημά της. Και τι έγινε με την ελεύθερη αγορά, όταν μας έλεγαν ότι χρειάζονται ανταγωνιστικές τιμές; 

Οι τιμές όντως έγιναν ανταγωνιστικές, απλώς μεγάλωσαν σημαντικά. Εγκατέλειψαν τον άνθρακα, αλλά τώρα άρχισαν να επιστρέφουν σε αυτόν, αφού αποφάσισαν ότι η πράσινη ενέργεια θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ως εκ τούτου, η ίδια η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια ισορροπημένη, καλά μελετημένη ενεργειακή πολιτική και να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία και άλλους εταίρους. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Η Ρωσία από την πλευρά της ό,τι είχε υποχρέωση να προμηθεύσει στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, του χρόνου σίγουρα θα το παραδώσει. Εάν θα υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες, τότε θα προσπαθήσουμε να εκτελέσουμε και τις πρόσθετες παραγγελίες για την παράδοση φυσικού αερίου. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση, που συνέβη με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, θα διδάξει πολλά. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Αυτό που συνέβη, έγινε επειδή το υγροποιημένο φυσικό αέριο υποτίθεται ότι θα το προμήθευαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ το έχουν στείλει σε άλλες χώρες επειδή τους πρόσφεραν ανώτερη τιμή. Αυτό έγινε. Η Ρωσία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

– Έχετε πει πολλές φορές ότι οι καλύτερες αναμνήσεις σας είναι από τη θητεία σας ως πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα. Πώς αισθάνεστε σήμερα που βρίσκεστε εδώ και μιλήσατε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, μιας και είναι γνωστή η στάση και η στήριξη της Ρωσίας στην Επανάσταση;

Οι λαοί της Ρωσίας και της Ελλάδας συνδέονται αναμφίβολα με στενούς δεσμούς φιλίας, ιστορίας, χριστιανικών αξιών, αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης. Όντως έχω ιδιαίτερα αισθήματα για την Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι αγάπησα τη χώρα σας. Η Ελλάδα θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου και η επίσκεψή μου αυτή στην Ελλάδα έγινε με μεγάλη χαρά. Για μένα πρόκειται για μια ανάσα καθαρού αέρα. Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα, με υπέροχους, καταπληκτικούς, ευγενικούς, ανοιχτούς και φιλόξενους ανθρώπους.

 Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και εξακολουθώ να διατηρώ επαφή μαζί τους, παρά το γεγονός ότι έφυγα από την Ελλάδα πριν από 23 χρόνια, αφού υπηρέτησα ως πρέσβειρα. Ξέρετε, η Ρωσία διατηρούσε μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα και τότε πριν από διακόσια χρόνια, όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την απελευθέρωσή της. Τότε, μάλιστα, στη Ρωσική Αυτοκρατορία, οι Έλληνες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο και κατείχαν υψηλά κυβερνητικά αξιώματα και ο Καποδίστριας υπήρξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τότε και τώρα η Ρωσία έχει πολύ θερμά συναισθήματα για την Ελλάδα. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Έρχονται εδώ, ξέρετε, για να βρουν μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Και είμαι πολύ ευγνώμων στην ηγεσία της Ελλάδας και στον ελληνικό λαό που δεν ξέχασαν την κοινή μας ιστορία. Ότι δεν προσπαθείτε να την ερμηνεύσετε με κάποιον άλλο τρόπο, να την ξαναγράψετε, κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει σε αρκετές χώρες με την επανεγγραφή της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την υποβάθμιση του ρόλου της Ρωσίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα του ναζισμού, του φασισμού και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζιστικό ζυγό.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Όπως έχω ήδη πει, μου φαίνεται ότι οι Έλληνες, σε γενετικό επίπεδο, έχουν αυτή την ιστορική μνήμη, αυτή τη φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία και τον λαό της. Και πιστέψτε με, η Ρωσία έχει τα ίδια αμοιβαία συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Είμαι ευγνώμων, θέλω να πω ξανά, στην ηγεσία της Ελλάδας, στον πρόεδρο της Βουλής, σε όλους τους συναδέλφους μας που διατηρούν με προσοχή αυτήν την ιστορική μνήμη. Μάλιστα, θεωρούμε ότι είναι το σημαντικότερο κοινό μας γεγονός, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ρωσίας. Οι ηγέτες των χωρών μας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ανακήρυξαν το 2021 ως έτος ιστορίας της Ρωσίας και της Ελλάδας. Λόγω της πανδημίας, μια σειρά από προγραμματισμένες εκδηλώσεις -πάνω από 140 από αυτές μόνο στη Ρωσία- δεν πραγματοποιήθηκαν και αποφασίστηκε να παραταθεί το έτος ιστορίας έως το 2022. Η διατήρηση αυτής της μνήμης είναι σημαντική για τη νεότερη γενιά τόσο της Ρωσίας όσο και της Ελλάδας, η οποία πρέπει να συνεχίσει τις παραδόσεις της φιλίας, της αγάπης και του σεβασμού. Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής να πραγματοποιήσουμε από κοινού μια ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων για τη διατήρηση της κοινής ιστορικής μας μνήμης.

(πηγή: sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom